Tien Chinese miljardairs achter slot en grendel

Zij waren de leiders en trekkers van het Chinese bedrijfsleven en de handel. Ze waren begiftigd met  een lovenswaardig inzicht als het gaat om zakelijke manoeuvres en kapitalisatie. Ze hebben elk rijkdom geaccumuleerd tot miljardenvermogens, en werden regelmatig opgenomen in de Forbes-lijst van allerrijksten van China. Ze hebben het woord ‘entrepreneur’ voor veel jonge Chinese fans belichaamd. En toch, ondanks al hun talenten en gaven, werden zij gelokt en gecorrumpeerd door het gebrekkige systeem; ze werden gedreven door kapitalistische hebzucht, maakten zich schuldig aan persoonlijk gewin, en zetten hun zakelijke integriteit op het spel. Ze zijn allemaal uiteindelijk, met hun fortuin en aanzienlijke talenten, aan lager wal geraakt en helaas achter de tralies beland.

1) Huang Guang Yu 黄光裕

Netto vermogen geschat op 43 miljard Chinese yuan renminbi (RMB). Op 23 november 2008, werd Huang gearresteerd door de autoriteiten in Peking op beschuldiging van een commerciële misdaad. Onder de zeven aanklachten die tegen hem waren opgenomen, was een onverklaarbaar inkomen van RMB 70 miljard, vermeende manipulatie van de beurs, het witwassen van geld, omkoping, belastingontduiking en belastingontwijking.

2) Guo Jian Xin 郭建 新

Netto vermogen geschat op RMB 10 miljard. Guo ondertekende de  ‘Knorchin Prairie: Stop Desert Encroachment and Rebuild the Ecology’ project met een Australische stichting in 1998. De stichting investeerde in het project US$ 3 miljard. Maar de vroegtijdige economische crisis trof Azië, bijgevolg kreeg de Australische stichting vervolgens met tegenslagen en faillissement te maken, de keten van cashflow voor Guo en zijn bedrijf werd en passant ernstige schade berokkend. Uiteindelijk verwijderde Guo zich van zijn investeerders en zakelijke partners en belandde hij in de gevangenis.

3) Yang Bin 杨斌

Netto vermogen geschat op RMB 7,5 miljard. Op juli 2003 werd Yang vervolgd voor zes aanklachten van commerciële misdaad en fraude en werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Tegen die tijd had hij het gemaakt tot de lijst van China’s rijksten in 2001, en net zijn benoeming tot governor to the North Korea Sinuiju Special Administrative Region bevestigd gekregen in 2002.

4) Yang Rong 仰融

Netto vermogen geschat op RMB 7 miljard. Op 23 oktober 2002, meldde Shanghai Securities als eerste over de arrestatie van Yang Rong: Brilliance China Holdings kondigde in een bulletin aan, dat CEO Yang was gearresteerd door Liaoning autoriteiten op beschuldiging van commerciële misdaad.

5) Zhou Yi Zheng 周正毅

Netto vermogen geschat op RMB 3 miljard. In mei 2003 zou Zhou hebben gemanipuleerd met transacties op de aandelenmarkten en valse claims hebben gelegd op company registration capital; hij werd veroordeeld tot drie jaar celstraf. Zhou werd opnieuw gearresteerd op 21 januari 2007 en de Second Intermediate Court van de gemeente Shanghai veroordeelde hem tot 16 jaar achter de tralies en legde hem een boete van RBM 3,35 miljoen op.

6) Gu Chu juni 顾雏军

Netto vermogen geschat op RMB 2 miljard. Gu kreeg vier aanklachten tegen zich van commerciële misdaad, waaronder valse claims op company registration capital, valse claims op financiële bedrijfsrapporten, verduistering en machtsmisbruik. Gu werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

7) Tang Wan Xin 唐万新

Netto vermogen geschat op RMB 2 miljard Tang had zich tot een invloedrijke leider ​​in de Chinese commerciële wereld weten te ontpoppen, totdat hij werd gearresteerd op 17 december 2004, vanwege de aanklachten: beurs manipulatie, bankfraude en illegale vergaarde rijkdom.

8) Mou Qi Zhong 牟其中

Netto vermogen geschat op RMB 2 miljard. In maart 1996, werd Mou vastgehouden en zijn paspoort werd in beslag genomen vanwege verdenking op commerciële misdaad. In 2000 vervolgden Chinese rechtbanken Mou voor kredietfraude en werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf.

9) Zhang Hai 张海

Netto vermogen geschat op RMB 1 miljard. Zhang werd gearresteerd in maart 2005, op last van verduistering. Hij zou zijn privileges als topfunctionaris hebben misbruikt om RMB 121 miljoen te stelen en nog eens RMB 94 miljoen te verduisteren van de Jianlibao Group, waarvan hij de CEO was. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

10) Zhou Yi Ming 周益明

Netto vermogen geschat op RMB 1 miljard. In april 2007 deed de Sichuan Provincial Higher People’s Court de definitieve uitspraak over de aanklacht van ‘contract fraude’ en veroordeelde Zhou tot levenslange gevangenisstraf. Hij was de eerste CEO van een beursgenoteerde onderneming in China die deze straf voor contractfraude kreeg opgelegd.

Bron: ifeng.com

More
articles