Stop patronagepolitiek met volksmandaat

The Economist:

In het artikel ‘Presidential Pardon’ in het gerenommeerde tijdschrift ‘The Economist’ is gisteren het advies aan president Bouterse gegeven, zijn verkregen volksmandaat aan te wenden voor wat betreft het tot een halt brengen van de patronagepolitiek, die zo fnuikend is voor de economische ontwikkeling van ons land. De digitale editie van het magazine geeft aan dat de multi-etnische Nationale Democratische Partij (NDP) een absolute meerderheid in De Nationale Assemblee heeft verworven, en daarmee, althans voor een bepaalde periode, gekapt kan worden met de verkaveling van de overheidsbanen langs etnische lijnen. Traditioneel vertegenwoordigen coalitiepartners een van de vele etnische groepen van Suriname, met als gevolg dat sommige ministeries, die decennia door één politieke partij zijn beheerd, tot etnisch zuivere enclaves zijn verworden. Nu de NDP in staat is alleen te regeren, kan Bouterse in theorie de noodzakelijke ombuiging van patronage naar waarachtige economische ontwikkeling doorvoeren. Daarenboven zal er minder druk zijn om vanuit de politiek, meer mensen op de overheidsloonlijst te plaatsen.
In het artikel wordt er in dit kader voor gewaarschuwd dat de druk op de staatsbegroting enorm is, 60% van alle werknemers emplooi vindt in de publieke sector, en de wereldmarktprijzen voor grondstoffen die goed zijn voor 90% van de Surinaamse export, zijn gekelderd.
De ingevoerde algemene gezondheidszorg, gratis schoolmaaltijden, minimumloon en nationaal pensioenstelsel, zijn een wurggreep voor de economie. Voorts zijn de deviezenreserves sinds 2012 vanwege terugvallende exportopbrengsten gedaald met 40%. Bouterse heeft volgens het tijdschrift, de sociale uitgaven grotendeels betaald met schulden, die naar verwachting stijgen van 30% van het bbp in 2013 naar 40% van 2019. Suriname heeft nog een lange weg te gaan voor wat betreft het diversifiëren van de grondstoffeneconomie en het stimuleren van de onvolgroeide private sector. “Bouterse had beloofd de toerisme- en de landbouwsector uit te breiden, maar het is onduidelijk of hij het meent. Een eerdere belofte om Suriname de ‘graanschuur van het Caribisch gebied te maken’, leidde tot niets”, aldus ‘The Economist’.

More
articles