Vandaag Caribisch Amerikaanse HIV/AIDS Awareness Day

Als onderdeel van de Caribisch Amerikaanse Erfgoed Maand, is 8 juni in de Verenigde Staten van Amerika (VS)  aangemerkt als de Caribisch-Amerikaanse HIV / AIDS Awareness Day. Vandaag worden er in de VS activiteiten ontplooid in Amerikaanse steden als bemoediging voor Caribische Amerikanen en in de Cariben geborenen om zich te scholen, te laten testen, behandeld te worden en betrokken te zijn. ,,Het is ook een geschikt moment voor mensen in CARICOM-lidlanden om onderzoek te doen naar het werk, dat in het Caribisch gebied wordt gedaan in de bestrijding van hiv/aids”, aldus de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Jay Anania, in een persbericht.

Tegen de achtergrond van de inspanningen van de VS om mensen steeds bewuster te maken van hiv/aids, laat Anania in zijn persbericht optekenen dat, met één procent van de bevolking besmet, het Caribisch gebied nog altijd de hoogste hiv-prevalentie heeft in de wereld, buiten Sub-Sahara Africa. De prevalentie in de Caribische regio is overigens ook tweemaal die van Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Hoewel deze statistieken alarmerend zijn, werkt de Amerikaanse regering, in nauwe samenwerking met de bevolking en de regering van Suriname, aan een betere toekomst voor de slachtoffers van of van mensen in bijzondere risicogroepen hiv / aids.

De VS is toegewijd aan het helpen van partnerlanden bij de controle van de hiv/aids-pandemie. De Amerikaanse President’s Emergency Plan voor aids Relief (PEPFAR) bevat de grootste belofte ooit gemaakt door een land ter bestrijding van één ziekte. Gedurende het vorig decennium, heeft de Amerikaanse regering zich toelegt om meer dan $ 52 miljard beschikbaar te stellen van de wereldwijde hiv/aids-programma’s, met inbegrip van het Wereldfonds voor hiv/aids, tuberculose en malaria.

De Amerikaanse regering lanceerde in 2010 het PEPFAR Small Grants Program in het Caribisch Gebied. In Suriname, heeft de Amerikaanse regering vanaf 2010 al $ 153.000 vrijgemaakt voor de financiering van organisaties die begeleiding bieden aan risicogroepen in de gemeenschap, bewustzijn aanwakkeren voor preventie en het maken van gezonde keuzes aanwakkeren, strijd leveren tegen stigmatisering en discriminatie.

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo werkt samen met veel Surinaamse organisaties om het bewustzijn te vergroten en het aantal hiv-gevallen in de regio te verminderen. Als voorbeeld daarvan, werkte de ambassade samen met de Surinaamse Business Coalition Against hiv/aids om bewustzijn bevorderende activiteiten uit te voeren onder medewerkers en om Gezondheidsbeurzen te organiseren in verschillende districten.

Het PEPFAR-fonds creëerde ook faciliteiten in Suriname waar de hiv/aidspatiënten zorg en begeleiding kunnen krijgen. Deze faciliteiten helpen belangrijke groepen in de samenleving, waaronder zij die gestigmatiseerd worden, om zich niet alleen te laten behandelen, maar ook om er te verblijven voor de behandeling.

More
articles