Klimatologisch gezien begint de grote regentijd vanaf midden april en duurt tot en met midden augustus. De komende dagen kan er minder neerslag worden verwacht ten opzichte van de voorgaande dagen, maar op korte termijn kunnen er wel zware buien worden verwacht. De Meteorologische Dienst (MD), zegt dat er sprake is van hoogte storingen, tropische golven en de invloed van de inter-tropische convergentie zone (ITCZ) zal ook een belangrijke rol spelen. Dit laat Radjkoemar Nanda van de MD aan De West weten. Tijdens de grote regentijd is de as van de ITCZ boven Suriname.
Voor vandaag tot en met donderdag kan er een periode met buien, soms zwaar op bepaalde plaatsen, worden verwacht. In de middag- en prille avonduren gaan de buien gepaard met onweer. In de vroege ochtend kan het mistig zijn.
Vanaf 1 juni is het orkaanseizoen begonnen, tijdens deze periode zijn de orkanen boven de oceaan. “Dus kunnen er regelmatige tropische golven in het windpatroon worden verwacht en wel de noord-oost passaatwinden”, zegt Nanda. Vanaf de westkust van Afrika verplaatsen de winden zich naar het westen toe.
Ten aanzien van rukwinden, zegt Nanda dat deze het hele jaar door verwacht kunnen worden, vooral als er een toename van wind is. Doordat Suriname zich bevindt in de tropen en er voldoende luchtvochtigheid aanwezig is, kunnen er op bepaalde plaatsen bij een goede interactie met de atmosfeer in de bovenlucht rukwinden of zware buien worden verwacht. Een temperatuur van maximaal 33 graden Celsius en minimaal 22 graden Celsius kan verwacht worden.
door Melissa Achthoven