Actie RBC opgeschort, persstilte gevraagd

(foto: Johan de Randamie).

Het personeel bij de RBC Bank heeft ingaande gisteren een staking die begin deze week was ingeluid, opgeschort. De actie duurde van maandag tot en met donderdag bij alle vijf RBC-filialen en het hoofdkantoor. Volgens betrouwbare bronnen, is er vanuit de bemiddelingsraad aangegeven dat men nu gaat bemiddelen en dat het personeel het werk moet hervatten. In deze fase van bemiddeling is er ook om persstilte gevraagd.
Het ligt in de bedoeling dat bond en directie het resultaat van de bemiddeling afwachten om dan te bepalen hoe het verder moet. Vanuit het moederbedrijf van de RBC Bank in Trinidad &Tobago is er ook een vertegenwoordiger naar Suriname gestuurd om de gesprekken bij te wonen. Het gaat om een gemachtigde van die directie. Naar verluidt heeft deze RBC-vertegenwoordiger advocaat Harsma Theunisse in de arm genomen.
Maandag aanstaande zal het vervolggesprek plaatsvinden in een poging meer duidelijkheid te verkrijgen over het lot van de personeelsleden van de RBC Bank.
De onderhandelingen lopen al maanden. De partijen kunnen maar niet tot een overeenkomst komen betreffende de cao-onderhandelingen die vastgelegd zijn in een Memorandum of Understanding (m.o.u.). Volgens de RBC Werknemersbond kwam het m.o.u. niet overeen met wat er mondeling was afgesproken. De vakbond wil dat de afspraken die gemaakt zijn zwart op wit komen te staan en dat er niet zonder afstemming met de vakbond voorzieningen voor de werknemers bepaald worden.
De bedoeling is dat er tussen bond en directie overeenstemming bereikt wordt voordat de RBC bank per 1 juli aanstaande overgenomen wordt door de Trinidadiaanse Republic Bank Limited.

More
articles