Surinaamse Maggi noedels helemaal veilig

(foto: HEM Suriname)

Naar aanleiding van ophef in India over een vermoedelijk te hoog loodgehalte in Maggi-noodles, heeft HEM Suriname, de agent en officiële distributeur van Maggie-producten in Suriname, een geruststelling gegeven. Irene Spangenthal, directrice HEM Suriname, zegt dat de Maggi producten in Suriname helemaal veilig zijn. In een gesprek met De West zegt ze dat er daarom ook geen reden is tot paniek. Ten eerste komen de Maggi-producten die door HEM Suriname als officiële dealer naar Suriname worden geïmporteerd, niet uit dezelfde regio waar de producten voor India vandaan komen. Ten tweede gaat het niet om dezelfde producten.

Spangenthal: “Er is ongerustheid over het loodgehalte van Maggi Noedels producten geproduceerd in India. Dit wordt op het moment op grote schaal getest en onderzocht, daar er tot nu toe ook voor deze producten nog geen bewijs is dat er een maximum toelaatbaar gehalte is overschreden. Voor de Surinaamse markt geldt, dat deze producten niet door HEM Suriname N.V., de officiële vertegenwoordiger en importeur van Nestlé Caribbean Inc., hier worden geïmporteerd. De producten van Maggi met noodles in Suriname zijn de Maggi Soup It Up producten (Chicken, Vegetarisch, Cock Soup Mix, Thick ’n Spicy) die in de Dominicaanse Republiek worden geproduceerd. Deze staan dus niet ter discussie en zijn helemaal veilig.”

Ondanks deze geruststelling, houden HEM Suriname en Nestlé Caribbean Inc. er rekening mee dat derden van overal producten naar Suriname halen. Op basis daarvan, zegt Spangenthal dat er dus een klein risico bestaat dat de producten waarover men zich zo opwindt in India, ook in Suriname kunnen zijn beland.

Daarom heeft Nestlé al contact gemaakt en aan HEM Suriname gevraagd om te helpen uitkijken of enkele van deze omstreden producten niet toch via omwegen zijn beland in de schappen van winkels. Indien er producten van Nestlé worden gespot, die niet voorkomen op de importlijst van HEM Suriname, zullen HEM-vertegenwoordigers die registreren en in kaart brengen. Er volgt een rapportage aan Nestlé en daarna zullen de twee partners er zorg voor dagen dat die producten in samenspraak met de winkeliers van de schappen gehaald worden.

INDIA IS BOOS

Het Indiase agentschap voor voedselveiligheid, heeft vandaag de voedingsmultinational Nestlé, geleid door de Belg Paul Bulcke, bevolen om de productie van de noedels te staken. Er zouden te hoge loodwaarden in zijn aangetroffen. Een langdurig te hoge inname van lood kan schade toebrengen aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Kinderen zijn gevoeliger hiervoor.

Ondertussen heeft Nestlé ook voor wat betreft de regio India laten weten dat de noedels veilig zijn. Het bedrijf zegt dat uit tests van 125 miljoen pakjes is gebleken dat de loodgehaltes binnen de norm zijn. De pakjes worden echter wel teruggehaald om de gemoederen te sussen. Er ontstond protest in de straten in India nadat lokale media hadden bericht over de zogenaamde loodvergiftiging.

More
articles