Hulp en hoop voor verslaafden

‘Hulp en hoop voor verslaafden in de Detoxificatie Kliniek van het Psychiatrisch Centrum Suriname ( PCS)’ was gisteren in het dagcentrum van het PCS het onderwerp van de informatieavond van Stichting Ypsilon. Sabrina Rootharam, spreekster, tevens hoofd van de Detoxificatie Kliniek, had het op de avond over de hulp die het PCS te bieden heeft aan verslaafden. De bedoeling van deze avond was om informatie te verschaffen aan de gemeenschap over de hulpverlening aan drugs- en alcohol verslaafden in het PCS.
Het komt soms voor dat mensen verslaafd zijn en dat zelfs de werkgever er niet van op de hoogte is, en de kans bestaat er dat betrokkene zijn of haar werk kwijt kan raken. Wat voor behandelingsmogelijkheden er zijn, is eveneens ter sprake gekomen. Roothharam merkte ook op dat de aanmeldingen vanaf de opening van de kliniek voor mannen in 2007 en voor vrouwen in 2012 substantieel toenemen.
Rootharam onderstreepte voorts, dat men zich vrijwillig mag aanmelden en ook vrijwillig mag weggaan. De aanwezigen schrokken toen de spreker dit aanhaalde. Ze gaf aan dat een verslaafde niet gedwongen wordt, betrokkene moet zelf willen en meewerken. Stichting de Stem, Stichting Geloof en Liefde, Stichting Victory Outreach, Stichting Gods Liefde en de afdeling Detox zijn de behandelcentra voor verslaafden. De samenwerking met de centra verloopt goed. Cliënten worden door de kliniek verwezen naar de andere behandelcentra en andersom. Ook de psychiaters verbonden aan het PCS ondersteunen de religieuze behandelcentra met de screening en behandeling van hun cliënten.

Drugspasi na las’ pasi
Alcohol en drugs zijn middelen die zeer ge-vaarlijk zijn voor gebruik. Ze beïnvloeden je stemming, de wijze waarop je dingen ziet en voelt, ze veranderen processen in het lichaam en tasten ook je organen, je zenuwstelsel en je hersenen aan. Het gebruik van alcohol en drugs kan leiden tot onverantwoord seksueel gedrag. De verschijnselen bij gebruik van alcohol zijn: verminderde zelfbeheersing, trage reactie, onduidelijke spraak en beperkt beoordelingsvermogen. Het gebruik van cocaïne zorgt voor slapeloosheid, misselijkheid en depressie, die kan leiden tot zelfmoord. Het horen van stemmen, achterdochtigheid, uitpuilende pupillen en verstoorde motoriek zijn ook verschijnselen. Het grootste gevaar is, dat alcohol en drugs erg verslavend zijn, waardoor je er niet meer vanaf komt. Sommige zijn alleen psychisch verslaafd; dat betekent dat je het gevoel hebt dat je er niet meer zonder kan, terwijl andere niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk verslavend werken. Het gevolg hiervan is dat je op den duur zonder het middel niet meer kan functioneren, aldus de spreker.
Ten aanzien van de terugval, zegt Roothharam dat dit vaak voorkomt, omdat verslaving als het ware een chronische ziekte is, het gaat vaak gepaard met vallen en opstaan, net als alle andere chronische ziekten.

door Melissa Achthoven

More
articles