Gemengde gevoelens voor karateka’s op Rotterdam Cup

Karateka’s van het Sportinstituut Poeketie lijken gemengde gevoelens te hebben over-gehouden na hun deelname aan de Rotter-dam Cup. Volgens schoolhouder Berto Poe-ketie, die met zeven vechters deelnam aan de achtste editie van het jaarlijks terugke-rend toernooi in Nederland, zijn zijn vech-ters benadeeld geworden. Hij is aan de an-dere kant tevreden met de deelname in de inzet van de Surinaamse karateka’s.
“De wedstrijden waren op een vrij hoog ni-veau en het toernooi had een vlot verloop”, aldus Poeketie, die samen met de in Neder-land woonachtige Eugéne Weewee als coach fungeerde. In totaal waren 520 deelnemers uit 13 verschillende landen.
De Surinaamse selectie bestond uit de vech-ters: Georgeteni Dankoi, Thierry Deel, Shyf-ka Landveld, Vanity Menig, Chomar Mateda, Amadeo Main en Thony Gatonie.
Dankoi vocht in de categorie U-12. Zijn eer-ste partij won hij overtuigend. Hij stond te-genover karateka Gianny Mac-Drew. In de volgende ronde moest hij uitkomen tegen Gyano Maurmair. Maurmair is kampioen van Nederland in de categorie tot 12 jaar. Ook hij moest het onderspit delven. De eindstand was 2-0 in het voordeel van de Surinaamse vechter. In de halve finale werd Dankoi flink benadeeld door de refrees. Twintig seconden voor het einde van de wedstrijd stond hij met 3-0 voor. Tot verbazing van velen, waaronder coaches van anderen landen kreeg, de Surinamer 3 punten tegen, na een mawashi geri (ronde trap), die tegen zijn dekking kwam. Uiteindelijk eindigde de partij 3-3. Na de scheidsrechterlijke beslissing werd de andere vechter tot winnaar uitge-kozen. Hierna vocht Dankoi weer in de herkansingsronde voor de derde plaats en won overtuigend met een verschil van 8-0.
Mateda en Main vochten in categorie U-18, -68 kg. Mateda vocht in de eerste ronde te-gen Kevin Willemsen. Mateda won met flitsende combinatietechnieken, de eindstand was 5-0. Zijn tweede patij won hij met 4-2. In de halve finale had Mateda met nog 18 seconden te vechten een 2-0 voorsprong. Toen kreeg hij uit het niets een “hansoku chui”, een zware straf, hetgeen betekende dat hij geen enkele strafpunten meer mocht krijgen. Niet lang daarna, kreeg hij toch een “hansoku” (strafpunt) van de arbiter, wat resulteerde in diskwalificatie. Zelfs de tegenstander vond het vreemd, maar was tegelijk ook verrast door de beslissing van arbiter.
Main liet ook mooie verrassende technieken zien. Hij won op een partij na, al zijn voorronde wedstrijden. Veel technieken werden echter ook niet gewaardeerd. Main won in de herkansingronde en eindigde op de der-de plaats. Zijn tegenstander was de vechter Cikay Janssen uit Nederland. De eindstand was 8-0 in het voordeel van Amadeo.
Landveld vocht in de categorie “Kumite meisjes U-14, -48 kg. Haar eerste wedstrijd won zij met een verschil van 3-0. Landveld stond tegenover Marciana Bosveld. In de tweede ronde verloor Landveld met 0-1 van Annemijn Hekelaar Gombert.
Gatonie vocht in categorie “Kumite heren +18 jaar -72 kg”, terwijl Menig in de catego-rie “Kumite dames senioren +18 jaar -63 kg” uitkwam. Thierry Deel werd ingedeeld in de klasse “Kumite jongens U-16, -55kg.
Vermeldenswaard is dat het niveau van de Surinaamse vechters erg hoog is. Opvallend was de manier van bewegen. Explosieve, snelle technieken werden echter heel laat of helemaal niet waargenomen door sommige scheidsrechters. Er waren referees, die pas zijn geslaagd en in vele gevallen niet als volwaardige refrees fungeerden. De objectief ontbrak en zij namen laat beslissingen en meestal in het nadeel van de Surinaamse vechters. “Het is zelfs zover gekomen dat ik als coach een klacht moest indienen. Ik heb duidelijk aangegeven dat ik helemaal niet tevreden ben met de verkeerde beslissingen. Bij een gelijk geëindigde wedstrijd, hoef je als Surinaamse vechter geen objectieve beslissing van de judges te verwachten”, al-dus Poeketie.
Volgens hem bevestigde toernooi-directeur Wim Mallens dat de Surinaamse vechters flink zijn benadeeld en dat dit zal meenemen en bespreken tijdens de evaluatie. Poeketie: “Hij heeft zelfs gezien hoe onze vechters hun opponenten met snelle been- en armtechnieken raakten, maar geen punten kregen voor de goed uitgevoerde technieken”.
De leiding van Sportinstituut Poeketie spreekt haar dank uit aan een ieder die op welke dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de afvaardiging van deze selectie naar de Rotterdam Cup.