Tango met passie, romantiek en magie

(foto: Louis Alfaisie)

Claudio Barneix en Alicia Orlando klampen zich gepassioneerd aan elkaar vast en beelden de romantiek zelve uit, wanneer ze dansend op ritmische muziek van een gitaristentrio de magie van de Argentijnse dans brengen. Maak kennis met Tango Sutil, een muziekdansvoorstelling die vanmorgen in première is gegaan in Theater Thalia.De galavoorstelling vindt zaterdagavond plaats. Zondag is de derde opvoering, terwijl de vierde tevens laatste voorstelling diezelfde avond plaatsvindt.Claudio en Alicia swingen op de tonen van het gitaristentrio Gorosito, De la Vega en Zambrana. Ze brengen muziek van onder andere de twee tango pioniers Roberto Grela en Ubaldo van Mess die de instrumentale tango muziek hebben geaccentueerd.
Producer Liesbeth Peroti raakt er niet over uitgepraat. Ze vertelt in één adem aan De West hoe de dans, die zijn oorsprong heeft in Afrika, met slaven werd meegevoerd naar de open vlaktes en bergen van Argentinië, waar die zich verder liet vormen na aanraking met de muziek en dans van de lokale arbeiders en Spaanse heersers. De producer zegt de gelegenheid met beide handen te hebben aangegrepen toen de ambassade haar vroeg om ‘iets te doen met de tango-delegatie’ als die er eenmaal zou zijn.
Ze noemt het een buitenkansje voor liefhebbers van muziek en dans. Nooit eerder was tango op dit niveau in Suriname gepresenteerd. “Het is een opvoering die je normaliter alleen zou terugvinden in Argentinië zelf of in Amerika of in Italië.” Ter illustratie van de schoonheid van de gepassioneerde dans, verwijst Peroti naar Italiaanse films waarin de tango vaak voorkomt. “In tegenstelling tot andere dansstijlen waarbij je op het ritme moet dansen, dans je de tango naar de muziek toe,” vertelt ze. Hoe je dat als leek moet begrijpen, kan ze niet nader toelichten. Alleen een echte tango-danser kan het goed overbrengen, en je kunt het alleeen goed begrijpen als je het gevoel daarvoor kunt ontwikkelen.
Het danskoppel is vannacht in Suriname aangekomen op uitnodiging van de Argentijnse ambassadeur in Suriname, Alicia Beatriz de Hoz, en wel in verband met de viering van de van de 205de jaardag van de ‘Mei Revolutie’ vanavond op de Pier van Hotel Torarica. De speciale voorstelling voor scholen en bejaardentehuizen vanmorgen was uitverkocht.

door Louis Alfaisie

More
articles