De minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, streeft naar een verloskundigenbestand van 120. Vandaag werden 17 verloskundigen beëdigd in Stichting De Mantel, zes van het Diakonessenhuis, vijf van het ’s Lands Hospitaal, drie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en drie van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Landelijk zijn er momenteel 75 beëdigde verloskundigen. De minister maakt zich zorgen over het hoge percentage moeder-en-kindsterfte. Hij gaf aan dat 90 procent van de bevallingen plaatsvindt in een gecontroleerde situatie. Maar vanuit het ministerie zal er zeker aandacht aan besteed worden om het sterftecijfer terug te dringen. “Verloskundige, van waar de naam. Wie moet u verlossen van wat?”, grapte de minister tijdens zijn spreekbeurt. Hij gaf verder aan dat het verloskundig beroep een heel bijzonder beroep is. Dit is de vierde groep verloskundigen die reeds beëdigd is. Van het aantal geslaagden vandaag waren 25 met de opleiding gestart in 2010. Gaandeweg zijn er twee afgehaakt, waarna er 23 overgebleven zijn. “Van dit aantal moeten twee studenten het praktijkgedeelte nog afronden in juli. In januari moeten nog twee studenten het praktijk- en theoriegedeelte oppakken”, zegt dr. S. Mohan, hoofd van de verloskundige opleiding. De opleiding Verloskunde bestaat tien jaar en in dat kader wordt de opleiding middels een enquête geëvalueerd. “De evaluatie zal geschieden door het ministerie en een andere relevante organisatie”, zegt Mohan. Er zal verder ook nog richting gegeven worden aan de opleiding. Nu is er een 2de leerjaar groep met 25 studenten die de opleiding Verloskunde volgen.
Over drie á vier maanden vindt de start van de opleiding weer plaats, waarvoor HAVO en VWO-studenten zich mogen inschrijven om deel te nemen aan de opleiding.
Mohan heeft de geslaagden er op gewezen hun werk naar eer en geweten uit te voeren, zich optimaal in te zetten en de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Als verloskundigen hebben de geslaagden een heel zware en bijzondere taak in de samenleving”. En het belangrijkste aspect binnen de zorg is moeder- en kindzorg,’ merkt hij op.
Een geslaagde sprak namens de groep en heeft haar dank uitgesproken naar een ieder die op welke wijze dan ook een bijdrage geleverd heeft dat de 17 studenten vandaag verloskundigen genoemd mogen worden. Deekman, eveneens geslaagde, bood enkele docenten een presentje aan als dank voor het scholingstraject.
door Melissa Achthoven