Deel VHP niet a priori tegen samenwerken met NDP

“We wachten de ontwikkelingen af, maar we hebben nooit gezegd dat we a priori een samenwerking met de NDP afwijzen. Echter, elke samenwerking moet zijn in het belang van het volk. We hebben daarmee ook nog niet gezegd dat we gaan samenwerken. Het is ons niet bekend wat de tegenpartij wenst”, aldus Mahinder Rathipal, ondervoorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) vandaag in ge-sprek met De West. Rathipal is ook secretaris van het oppositionele blok V7, waarvan de VHP deel uitmaakt. Hij verschoont zich in het interview met de krant echter om voor wat betreft een eventuele samenwerking met de NDP, uitspraken te doen namens V7(VHP, PL, NPS, BEP, DA’91, SPA).
De VHP is bij de verkiezingen van maandag 25 mei als grootste oppositiepartij uit de bus gekomen met 10 van de 18 zetels, die V7 heeft binnengehaald. Nu de Nationale Demo-cratische Partij (NDP) van president Desiré Bouterse een marginale meerderheid heeft met 26 van de 51 parlementszetels en de winnende partij uitkijkt naar partners voor een stevige coalitie, wordt er in het NDP-kamp druk gespeculeerd over een eventuele samenwerking met de VHP. Van onderhandelingen is er (nog) geen sprake. “We zijn formeel nog niet benaderd, er is in ieder geval geen uitnodiging binnengekomen bij de VHP”, zegt Rathipal.
Hij gaat liever niet in op geruchten als zouden gekozen VHP-parlementskandidaten en of andere invloedrijke partijgenoten zijn benaderd voor een coöperatie.

BOUTERSE STA-IN-DE-WEG
Het is alom bekend dat V7-partner NPS(2 zetels) herhaaldelijk heeft aangegeven principiële bezwaren te hebben tegen een samenwerking met de NDP, als Bouterse het presidentschap blijft opeisen of prominent op de voorgrond blijft. Toen Bouterse in 1980 door middel van een militaire coup de macht greep, was een NPS-regering aan de macht. Daarna zouden stelselmatig NPS-toppers slachtoffer zijn geworden van geweld en wetteloosheid van de couppleger en zijn kornuiten. Daarnaast voert de NPS de rechtstaatgedachte hoog in haar banier, waardoor het moreel-ethisch moeilijk is voor de partij om de handen ineen te slaan met Bouterse, die dankzij een door zijn eigen coalitie geconstrueerde aangepaste Am-nestiewet, de strafzaak tegen de verdachten van December-moorden op een zijspoor heeft gezet. Bouterse is hoofdverdachte in de zaak waarbij vijftien critici van het militaire regiem in december 1982 in het Fort Zeelandia zijn gefolterd en gedood. Rathipal zegt dat zijn partij in het verleden ook een dergelijke harde opstelling had als het aankwam op eventuele mogelijkheden voor samenwerking met de NDP. Ook binnen de VHP leefde de mening dat Bouterse een sta-in-de-weg was voor een eventuele samenwerking met de NDP. “Maar, ik weet nu niet of de VHP dat standpunt heeft verlaten”, aldus de VHP-topper.

HERHALING 1996
Ondertussen heeft De West haar voelhorens uitgestoken en is erachter gekomen, dat zeker binnen de lagere echelons van de VHP, lang niet iedereen meer de harde lijn volgt waarbij samenwerken met de NDP, taboe zou zijn. Voor de leiding van de partij lijkt de misère van een splitsing zoals in 1996 zich te gaan herhalen. Toen stapte een deel van de VHP uit de partij en het toenmalige Nieuw Front. Ofschoon het verkiezingsresultaat toentertijd belandde bij het Nieuw Front, inclusief de VHP, in de oppositie.De dissidenten gaven hun steun aan het Kabinet Wijdenbosch en kregen in ruil daarvoor het voorzitterschap van De Nationale Assemblee en enkele ministersposten. Die regering bleef niet lang overeind, maar ondertussen werd de VHP wel zwaar gehavend. Het heeft enige tijd geduurd, voordat de partij zich goed kon herstellen.

VOORTBESTAAN V7
Of het oppositionele blok als team overeind blijft of uit elkaar valt, zal veel afhangen van de zes partijen die daar deel van uitmaken. Rathipal, zegt dat de VHP niet voorbarig wil zijn met het nemen van een standpunt daarover. Hij vertelt aan ons dat, nadat de contouren van de verkiezingsuitslag zich in de nacht van maandag 25 op 26 mei hadden afgetekend en de winst de kant van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) leek op te gaan, de voorzitters van de samenwerkende partijen in de ochtend bijeen zijn gekomen. Daarbij is afgesproken, dat elk van de V7-partijen binnen de eigen gelederen een evaluatie zou maken. Daarna zal er een evaluatie plaatsvinden binnen V7. Op dit moment kan Rathipal niet antwoorden op de vraag of V7 blijft voortbestaan, uiteen zal vallen of in een aangepaste vorm doorgaat.

More
articles