DOE behoudt zetel ondanks achteruitgang in stemmen

De uitslag van de afgelopen verkiezingen is minder gunstig voor de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) uitgevallen. Had de politieke organisatie bij de verkiezingen van 2010 één zetel binnengehaald, maandag waren de verwachtingen hooggespannen op meer zetelwinst. Dit meldt de Doe media team middels een persbericht.
Gezien de groei van de partij sinds haar eerste deelname aan de verkiezingen in 2000 in het aantal stemmen, was de voorspelling dat DOE bij deze stembusgang ten hoogste twee tot drie zetels zou binnenhalen. Dit naar aanleiding van de vele positieve geluiden en sympathie vanuit de samenleving. Bij de voorlopige uitslag blijkt echter een achteruitgang in het aantal stemmen van vijf jaar geleden. (12.095 in 2010 tegenover 10.802 in 2015 red..).
DOE-voorzitter, Carl Breeveld, is wederom herkozen als parlementariër. Graag had hij meer partijgenoten in Dé Nationale Assem-blee (DNA), maar zegt ondanks het resultaat dat er geen terneergeslagen gevoel in het kamp heerst. De ingeslagen weg zal worden voortgezet met als hoofddoel Suriname verder te ontwikkelen. De Pro Suriname benadering blijft in deze het belangrijkste ‘wapenfeit’.

Oorzaak Terugval
Breeveld geconfronteerd met de mogelijke oorzaken van de achteruitgang denkt dat de afwezigheid van A Combinatie (bestaande uit BEP en ABOP) bij de stembusgang van 2010 in Wanica en Paramaribo “zeer waarschijnlijk” een grote rol heeft gespeeld.
“Kiezers van deze groepering hebben hoogstwaarschijnlijk toen voor DOE gestemd. Door de deelname van de Alter-natieve Combinatie (AC) bestaande uit ABOP, KTPI en PDO in Wanica en Parama-ribo dit jaar, zijn deze kiezers teruggekeerd.”
De voorman meent dat DOE binnen de samenleving heel veel goodwill heeft gehad, maar zegt Breebeld: “Ik denk echter dat mensen voor hun directe zekerheden hebben gekozen”, verwijzend naar de sociale wetten (Wet Minimumloon, verhoging Algemene Kinderbijslag en Algemene Ouderdag Voor-ziening, aanname Pensioenwet en Basiszorg-verzekering red..) welke door de zittende regering zijn geïmplementeerd. “Deze zaken hebben zeker meegespeeld bij de keuze van de kiezers.” Het resultaat van de verkiezingen is, volgens de DOE-leider geen gevolg van de campagnevoering (het niet kunnen houden van massameetings en gratis verdelen van verkiezingsmateriaal red..).“Onze campagnevoering had een bijzondere inhoud. Misschien moet onze benadering een beetje veranderen, maar wij willen ons onderscheiden van de andere politieke partijen.” Volgens Breeveld wil de partij geen populistische dingen doen, “maar wij zullen zeker kijken naar verbeterpunten.”
De beschikbaarheid van genoeg kapitaal heeft ook een bijzondere rol gespeeld bij het voeren van een eerlijke campagne. “Bij sommige partijen was er behoorlijk wat geld beschikbaar”, merkt hij op. Hij maakt echter meteen duidelijk dat DOE tegen het model is om mensen (kiezers red..) allerlei spullen te geven.
Aanvallen van V7-lid, Winston Jessurun, tijdens de laatste campagnedag (23 mei red..) op DOE heeft volgens Breeveld geenszins bijgedragen tot de achteruitgang. “Mensen weten wie Breeveld is en aan de hand van de reacties op Facebook was duidelijk dat kiezers de actie van Jessurun hebben afgekeurd.”

Kiesstelsel
In de beginfase van de telling leek DOE goed uit de bus te zullen komen met ten hoogste twee zetels in Paramaribo en één in Wanica. “De prognose van analytici was dat DOE de grote verrassing zou kunnen worden.”
Breeveld hekelt daarom het feit dat Suriname beschikt over een oneerlijk kiesstelsel. Hij haalt als voorbeeld aan het aantal stemmen dat AC in Wanica haalde, maar toch niet één zetel behaalde. “Het kiesstelsel moet totaal anders. Met het aantal stemmen dat wij landelijk hebben behaald, (10.082) hadden wij zeker meer dan één zetel verdiend.”
De DOE-voorzitter belooft in de DNA het kiesstelsel tot een punt van discussie te zullen maken. “Ik denk dat wij zeker ondersteuning van de AC in deze zullen krijgen, aangezien zij gevoeld hebben hoe moeilijk het is om één zetel binnen te halen.”
Op de vraag als zou er sprake zijn van frauduleuze handelingen antwoord Breeveld: “Nee, ik durf niet daaraan te denken, aangezien die mogelijkheid er niet bestond gezien de aanwezigheid van internationale waarnemers.”
Een mogelijke samenwerking met overige politieke tegenstanders, zal volgens hem afhangen van de winnende partijen. In dit geval ziet hij de NDP en AC als grote winnaars van deze verkiezingen. “De partijen met meer zetels zijn nu aan zet.”
Zelf is Breeveld bijzonder verrast over de verkiezingsuitslag. “Uitgaande van de peilingen, zou het om een gelijk opgaande strijd tussen de NDP en V7 gaan. Ik dacht dat het een soort patstelling zou worden, maar dat is niet gebeurd.”

More
articles