V7 maakt zich op voor strijd in VVV

De politieke combinatie V7 erkent dat de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desiré Bouterse de meeste zetels heeft veiliggesteld bij de strijd om 51 plekken in De Nationale Assemblee (DNA), maar beschouwt de ‘oorlog’ nog niet als voorbij. V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi, speculeert op een meerderheid in de ressort- en districtsraden (rr, dr). Hij zegt dat de combinatie haar strategie nu vooral zal richten op de mogelijkheden op alle drie niveaus van volksvertegenwoordiging (DNA, rr en dr) en dat V7 zich beraadt over een eventuele Verenigde Volksvergadering (VVV). De VVV is een bijzondere vergadering, waarin de president kan worden gekozen, als niemand de gekwalificeerde meerderheid (2/3) in het parlement kan halen. De VVV telt 919 stemmen, verdeeld over DNA, rr en dr. Een gewone meerderheid is genoeg om een stemming te winnen.
Aangezien de NDP, gelet op de voorlopige uitslagen niet verder komt dan 26 DNA-zetels, zal de partij de president en de vicepresident niet in het parlement kunnen kiezen, tenzij met steun van assembleeleden uit de andere zetelwinnaars V7 (18), Alternatieve Combinatie, AC, (5) en de Partij voor Democratie en Eenheid, DOE (1). Voor beide functies is er tweederde meerderheid (34 stemmen) nodig in het parlement. In het kamp van de NDP wordt er rekening mee gehouden dat leden en partijen in zowel V7 als AC bereid zullen zijn om hun medewerking te verlenen. De NPS heeft zich daarover al uitgesproken. Die partij heeft in aanloop naar de voorlopige uitslag bij monde van woordvoerder Wayne Telgt, laten weten principiële bezwaren te hebben tegen samenwerken met de NDP zolang Bouterse daar nog de scepter zwaait.
Santokhi zegt dat het volk een duidelijk signaal heeft gegeven aan de partijen die zowel zetels hebben verworven als de partijen zonder. Volgens hem neemt V7 dat signaal heel serieus. Vandaag steken de combinatietoppers de koppen bijeen om de statistieken te bestuderen. Daarna zullen ze de officiële uitslag afwachten. Maar ondertussen heeft Santokhi de wens al kenbaar gemaakt dat hij graag heeft dat de verkiezingsautoriteiten de uitslag zo gauw als mogelijk vrijgeven.
De V7-coördinator heeft geen woorden voor de teleurstellende resultaten. Hoewel aangeslagen, zal de combinatie niet bij de pakken neerzitten. V7 zou niet alleen een rol willen spelen bij de verkiezingen, overigens ‘een moment opname’ volgens Santokhi. Hij benadrukt dat de combinatie voortdurend strijd levert voor een beter land en aan de kant staat van het volk: “De combinatie zal daarom in stand worden gehouden en wij gaan door met de strijd. Wij hebben gerichte issues gehad in onze campagne. Wij hebben het niet gehaald in de verkiezingen, maar dat betekent niet dat onze strijd ophoudt”, aldus een nog altijd strijdvaardige Santokhi.

More
articles