Het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, is een groep van maatschappelijke organisaties en individuele burgers die willen dat personen en instanties die namens hen het land regeren en hen vertegenwoordigen, meer verantwoording afleggen en op een transparante manier besluiten nemen. Zij willen dat burgers meer invloed krijgen op de besluiten die hun leven bepalen. De principes van een mensenrechtenbenadering moeten de basis vormen voor onze ontwikkeling.
Het Burgerinitiatief is daarom nagegaan wat voor hen de dingen die er echt toe doen op hun werkgebied, en welke prioriteiten en acties hoog op de agenda moeten staan van elke partij en dus van elke komende regering. Vanaf januari zijn er workshops en werkgroepbesprekingen gehouden, en is veel schrijfwerk verricht. Dit werk heeft geresulteerd in het document ‘Voor Onze Toekomst’, dat op maandag 11 mei 2015 werd gepresenteerd aan leden van politieke partijen, alsmede nationale en internationale maatschappelijke organisaties.
De overkoepelende thema’s van het Burgerinitiatief zijn: Democractie, mensenrechten en de rechtsstaat; Financieel-economisch en monetair beleid; Decent work; Milieu; Ruimtelijke ordening; Inheemse en tribale volken; Onderwijs; Jongeren en sport; Gezondheidszorg; Gender; Kinderrechten. De analyse voor financieel economisch en monetair beleid ontbreekt in dit overzicht vanwege omstandigheden. Dit thema wordt uiterlijk zaterdagochtend gepubliceerd door de organisatie.
In de afgelopen anderhalve week heeft het Burgerinitiatief alle beschikbare verkiezingsprogramma’s geanalyseerd. Er is gekeken in hoeverre onze prioriteiten overeenkomen met die van de partijen. Daarnaast was het Burgerinitiatief met name geïnteresseerd in de manier waarop de partijen deze prioriteiten zullen omzetten in beleid. Met andere woorden: wat zijn de concrete plannen die wij kunnen verwachten na de verkiezingen?
Grondige analyses maken van verkiezingsprogramma’s in Suriname blijkt echter nog steeds problematisch. Er wordt namelijk vrijwel geen aandacht besteed aan de financiële kant van beloftes, en dus is er niets te zeggen over dehaalbaarheid. Bovendien komen partijen nog altijd veel te laat uit met hun programma’s. De meeste programma’s zijn pas de laatste tien dagen binnengekomen. Wat na afgelopen vrijdag publiek is gemaakt, kon niet meegenomen worden. Programma’s van individuele partijen die in combinatieverband aan de verkiezingen deelnemen, zijn ook niet bekeken, slechts het combinatieprogramma. De analyses zijn verricht door de betreffende thema-werkgroepen.
De uitgebreide en beknopte analyses van de programma’s zijn ook te vinden op de Facebook-pagina van het Burgerinitiatief (BurgerinitiatiefSR), of te downloaden viahttp://projekta-suriname.blogspot.com/2015/05/de-beloftes-voor-onze-toekomst.html.