Amafo: “Verkiezingstijd, pagaratijd”

Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), zei gisteren op een persconferentie op het ministerie dat “verkiezingstijd pagaratijd is”, naar aanleiding van de beschuldigingen die naar het hoofd van de bewindsvrouw worden geslingerd. “Beschuldigen is één en bewijzen is twee’, reageerde de minister op de verdachtmakingen aan haar adres als zouden gelden voor de Algemene Kinderbij-slag (AKB) voor andere doeleinden zijn gebruikt.
President Desiré Bouterse zei op een NDP-vergadering te Brokopondo afgelopen zondagavond dat sedert 1 maart de minister van Financiën, Andy Rusland, een bedrag van SRD 32 miljoen heeft gestort op de rekening van Sozavo. Er is ook ter sprake gekomen dat veel ouders uit Boven-Suriname nog niet over hun geld beschikken.
Naar aanleiding hiervan had de president gisteren een onderhoud met minister Amafo. In aanwezigheid van onder andere vicepresident Robert Ameerali, minister Rusland, ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en Leo Brunswijk, de beleidsadviseur van Amafo, heeft het gesprek plaatsgevonden. De Socavo-minister heeft tijdens het onderhoud telefonisch gesprekken gevoerd met enkele kapiteins en andere belanghebbenden uit het Boven-Surinamegebied, zodat aangegeven kon worden dat de gelden reeds betaald zijn. “Na het gesprek was de president zeer opgelucht”, zegt de bewindsvrouw.
De president is gisteren met een statement gekomen waarin geschreven staat dat naar aanleiding van wat hij gehoord heeft over de AKB-gelden, hij de minister opgeroepen heeft om uitleg te geven over de werkwijze bij de uitbetalingen en de andere financiële bijdrage waarmee het ministerie belast is. Maar in het statement is er geen sprake geweest van verontschuldigingen aan het adres van Amafo.
Amafo heeft verder ook aangegeven dat er een eenmalig bedrag van SRD 28 miljoen is gestort en geen SRD 32 miljoen. Momenteel rest nog een 15 procent van het geld dat nog uitgekeerd moet worden. De betalingen zijn vanaf 10 maart van start gegaan en duren tot en met augustus. De bewindsvrouw merkte ook op dat reeds SRD 23 miljoen al is uitgegeven. Nog enkele districten en gebieden in het binnenland zullen aangedaan worden door de betaalmeester.

door Melissa Achthoven

More
articles