Justitia Pietas Fides MMDCCLXIII

– Quorum. Eindelijk had Jenny Geerlings – Simons dan quorum, in de grote vergaderzaal van De Nationale Assemblée. Maar dan wel via de zoveelste en misschien wel allergrootste klucht die men deze week in Suriname mocht meemaken. De Nationale Assemblée kreeg tijdens een “ingelast reces”, 100% decorum!? Door deze vol te stouwen met (nog-) niet-gekozen vrouwen en een aantal in verwarring verkerende mannetjes. In ieder geval, een niet onbelangrijk deel van de aanwezigen, kwam geïmporteerd uit den vreemde. Namen daarbij ook nog plaats op de zetels van de huidige regering (…), met toestemming van ‘tante Jenny’ die tezamen met de ‘plomberende – commercieel – ingestelde – conciliaire – dame…’, nog steeds hoopt op kwalitatief solider vrouwenvolk, in een volgende zittingsperiode van het nog steeds “nationale parlement”, überhaupt: ‘te mogen inzweren’. Overigens zal Somohardjo, dat wel degelijk eerbaarheidbestendig en wettig moeten/mogen doen, indien nog eenmaal verkozen. Vreemdelingen? Inderdaad zat daar achter de regeringsrafel, pal- en allernaast Jenny de Nederlandse ambassadeur, op de stoel van de vicepresident en de voorzitter van het huidige ‘wetgevende instituut’ op de stoel van het staatshoofd? In deze grondwettelijk nog steeds, de nog niet verstoten voorganger bij de uitvoerende macht geplekt. Een opgeklopte klucht en verzameling aan nonsens, waar Jules Wijdenbosch zich ongetwijfeld –als een van de ‘founding fathers’ van de vigerende Grondwet geheel achter kan of mag stellen. Of ook weer niet! Een bespottelijke en toch weer aandoenlijke aangelegenheid in ’s landsvergaderzaal opgevoerd. Ook zo een zaakje kon men nadrukkelijker zien, op bezoek bij de Nederlandse voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Het houdt maar niet op. Klucht op klucht en weinig atmosfeer verruimende grapjes. Ook een Curaçaos-/Nederlandse publiciste mocht in sleutelgebeden komen vertellen, hoezeer de kwaliteit en kwantiteit van vrouwen in de politiek meer dan gewone aandacht verdient en kan worden opgeschroefd. “Wawsers, dass ist ja ganz verrückt…, oder nicht Carl!”.

– ‘Aliesje’. Ze verdeelt de socia-kinderbijslag als “waran boru”. Maar uiteindelijk alleen maar aan zwart/gele ouders van kindertjes? ‘Aboppers, so bun’. Geloven er niets van, dat de zich ‘paars ergerende achterland bewoners’ met al die kinderen worden verwaarloosd. Toch wordt dat aan de media medegedeeld. Andy zegt per ommegaand, het geld aan Aliesje te hebben gegeven. Hij zal moeten onderzoeken of de paarse familieleden de waarheid hebben gesproken. Gebeurt echt niet altijd.

– Urologie. Nadat in Oktober 2014, de aangestelde Uroloog er in het RK Ziekenhuis mee ophield, heeft de Rotterdamse collega zijn oude en geïnitieerde project wederom opgepakt en geheel nieuw leven ingeblazen. Dokter Jimmy Fernandes heeft nou eenmaal ‘the drive’ om zijn landgenoten hier en daar overzee, bij te staan waar er bedreigende tekortkomingen opdoemen. http://www.hvhonline.nl/pages//posts/stichting-vergroot-verpleegkundige-expertise-in-suriname-47945.php http://www.euro-assist.nl/kookloek/uploads/Chefinhetziekenhuis1.pdf http://www.urologie.nu/behandeling/stressincontinentie-goed-te-behandelen

– SPA. De politieke partij SPA roept op tot gerechtelijk onderzoek, tegen de persoon van Ramon Abrahams. Waarbij de reeds aangemerkte (persoonlijke-) vermogensaanwas, hoogstwaarschijnlijk de aansturing zal geven en ook vinden. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29187

– Moms. De advocate maakt stennis, over de plek waar de terechtzitting zal moeten worden gehouden of zal plaatsvinden? Maar Moms die zijn eigen wegspoor compleet in de war stuurde, door de weduwe Hussain Ali – Mathoera op laakbare wijze te bejegenen, zal zijn dag voor het gerecht echt niet missen. Ook de partij, waar hij ondervoorzitter bij is, wordt in rechte aangesproken.

– Moord/doodslag. Men moet maar eens nagaan, hoeveel zeer jonge mensen bij moord of doodslag betrokken zijn geweest, in de afgelopen drie weken april/mei 2015. De jongste is 13 jaren oud. Waar gaat het naar toe?

– Computer. Grote zorgen bij politieke partijen over een computerprogramma, dat door het Centraal Hoofdstembureau zou worden gebruikt om de uitslag van de verkiezingen op 25 Mei 2015 vast te stellen. Men wil daarover alomvattende duidelijkheid. Tot nog toe nul komma nul.

– Hoe? Als men wil weten, hoe de regering Bouterse voor dit land en de volksbezittingen heeft zorggedragen…, hoeft men alleen maar naar overheidsgebouwen te kijken die voor vijf jaren in ‘verantwoord beheer’ werden gegeven/afgestaan. Neem maar als eerste, het Ministerie van Justitie & Politie. Hoek Henck Arronstraat en Mr dr JC de Mirandastraat of dan weer Sociale Zaken aan de Waterkant of hoek Kromme Elleboogstraat. Net zo krankzinnig is het bestuursbeleid ‘all over’ geweest. Wat heeft enkel enige toegevoegde waarde gehad en ‘ontsproot dwingend’ aan de geest van de regering Bouterse? De brug bij Joden Savanne! Meer was er eigenlijk ook niet. Maar ook daar…, zal een comptabiliteitscontrole door specialisten gaan plaatsvinden.

– Aanval. De bestuursdienst van zuidwest Paramaribo, lijkt een politiek beladen aanval te hebben gepleegd op een restaurant van Somohardjo aan de Leysweg. Er komt onderzoek en eventueel vervolging.

– Hulp. Tijdens het opmaken van een proces-verbaal, ter zake een gepleegd misdrijf, komt plotseling een hulpagent een politiepost van Kwatta binnen en mishandelt de aangevers? En deze agent wordt niet meteen gearresteerd? Bij God en in SU is van alles mogelijk.

– Doodstraf. De oud-president Morsi en leider van het Moslimbroederschap van Egypte, krijgt de doodstraf. En de 21 jarige bommengooier tijdens de Marathon in Boston…, zal bij vonnis hetzelfde lot ondergaan.

– Caldeira. Hij nam een loopje met de intelligentie van het volk van Suriname, toen er op een politiek-economisch VES-debat door hem werd verteld, dat Abrahams voor corruptie werd ontslagen. Maar vertelde er kunstig ook niet bij…, dat dit allemaal presidentieel, bij bevordering en status-/salarisverhoging werd klaargespeeld.

– Sopie. Inderdaad alcohol, propaganda en ook vlaggen-/boombox geweld, zal op 24/25 Mei 2015 verboden worden? Zien is geloven en handhaving wordt een sier.

– Grondroof. Inderdaad zal Guno die Somo aanklagen, omdat deze laatste ‘de waarheid’ op zijn manier aan de gemeenschap ‘uitlegde’. Kunnen leuke dinges, nevenschikkend daarbij naar voren komen. “Bogota styling, so bun!”. Nu men toch bezig gaat.

– Vliegveld. Terecht een nieuw vliegveld bij Washabo / Apoera. Particulier lofrijk initiatief, dat in het geheel niet kan of mag worden tegengehouden, door mensen die zeggen of beweren dat kostgrondjes eraan gaan. Mag niet hinderen. Niet nu en ook niet in de toekomst. Suriname is groot genoeg en ontwikkeling, zal altijd voor moeten gaan. De wantoestanden rond Zanderij en de Internationale Luchthaven…, mogen zich absoluut niet opnieuw herhalen.

Justitia Pietas Fides MMDCCLXIII

More
articles