Justitia Pietas Fides MMDCCLXII

– Vraag. De vraag is wel waarom men ene Caldeira ‘uberhaupt’ uitnodigt voor een verkiezingsdebatavond, welk over serieuzer en nationaal belangrijker zaken zou moeten gaan. Of men had bij de VES, dwingende behoefte(-n) aan een gelauwerd karikatuur of een ander meer dubieuzer reden. Om de verdachte Caldeira die direct en indirect al zoveel kwaad in het land wist te veroorzaken uit te nodigen blijft een raadsel. Toegang verschaffen resulteerde wederom in het verkondigen van controversiële zaakjes. Daarvan heeft Caldeira zijn levenswerk weten te maken. Zullen het houden bij een ondeugdelijke behoefte van de VES om perspectiefloze KwieKwie-verhaaltjes, op zo een avond mee te kunnen nemen. In ieder geval komt de NDP dus met een honderddagenplan. Voor of na de verkiezingen? In elk geval binnen een troosteloos landschap, waarin er nog maar een monetaire reserve zou zijn die de import voor drie maanden niet eens meer kan dekken? Anderen praten bij optellen/aftrekken en salderen over een nulstand. Met een ‘BB-rating’ van heb je me hier en heb je me daar, afgegeven door de binnengelaten en zogeheten (krediet-)waarderingbureaus? Suriname is in latent groot gevaar gebracht en toch nog willen luisteren naar Caldeira (…), is niets anders dan ingang verschaffen –met het allergoedkoopste ticket– voor een achtergesteld kluchttheaterstuk. Wat de avond van de VES wel duidelijk stelde en maakte, is dat er op een beklagenswaardig niveau wederom aan monetaire financiering is gedaan door een NDP-regering. Een 100 dagen Caldeira-plan? Wat een moppie. Wel een herstelplan, maar dan niet door een regering met NDP –signatuur uit te voeren. Let daar nou maar eens goed op. 25 Mei 2015, is nog maar negendagen ‘plus’ verwijderd. ‘Ini na jari 2010, dem man kom…, de man luku…, dem man vernietikbaka…’! Overigens goed kijken naar de eerste rij tijdens de VES – debatavond. Wie zaten daar allemaal op irritante en zeer nationaal bewuste wijze bij elkander geclusterd. Koren op de molen van de destructiever regeringselementen. “Their masters voice…’, wederom ten top gestegen. Zie maar pagina A4 DwT – links boven. Men leert het maar niet. Caldeira: NDP is moe van samenwerken..?”. Waarvan zou meer dan de helft van deze samenleving moe zijn geraakt? Inderdaad van raaskallen, paarse speekselvlokken en weinig creatief gebleken neokoloniale, pathetisch samengepakt/-geperst als op een eerste legbatterij.

– Fik. Bijna ging het hoofdgebouw van het Ministerie van Onderwijs en Volkontwikkeling op de vrijdagmorgen in de fik. Elektriciteitsbedradingen bleken van dien aard, dat grote rookontwikkelingen ontstonden en ambtenaren die werden geëvacueerd verder werken onmogelijk maakten. Kenmerkend!

– Planbureau. Ook daar weer problemen om op niveau te functioneren. Niet alleen dat capaciteit en kwaliteit is weggevloeid, ook daar weer favoritisme en nepotisme ingeluisd. Tot grotere glorie van het fenomeen onvermogen.

– Adhiniana. Ene Adhiniana voelde zich meervoudig aangesproken, in een zaak waarbij er een recent opgerichte en toen weer ‘snellius’ verkochte mijnbouw N.V., concessierechten zou hebben aangevraagd/verkregen en vervolgens ernstig publiekelijk besproken. Laster en aantasting goede naam en/of eer, werden in één keer schriftelijk afgeworpen. Onderhuids, leeft blijkbaar ook nog een gevoel van onbehagen en aangelengd dreigementsuitvoering richting klokkenluiders. ‘Niet doen…’, zou mogen worden geadviseerd. Gegeven het feit, dat er nog meer zaakjes op de rol blijken te zijn die de omgeving van Adhini mogelijk zouden kunnen aantasten. Verhalen over een kwestie aan de Latourweg, Leysweg en het achtererf van het vaderhuis. De visserijcoup en meer van dat onwenselijke aan spul. De klokkenluiders staan klaar om in de touwen te springen.

– ‘Klari tori’. Hyperinflatie en een compleet waardeloos geraakte nationale munteenheid, is de resultante van wanbeleid, door het grote ‘Bouterse-voorbeeld’ nog maar even staande te houden in Caracas. Het is in elk geval afgelopen met het economisch welzijn van Nicolas Maduro en zijn tronies. Het zijn misschien geen dagen maar wel uren, dat men vervelende zaakjes zal horen luiden vanuit en in Mira Flores. Inpakken en wegwezen is nog het enige, dat men het Chavisme als politiek mislukt experiment, wenst toe te roepen. En dan de rijstafspraken van Lackin met Venezuela. De padie staat onaangeroerd op het veld. Overrijp en helaas die ene waarschuwing vergeten, dat wanneer men overgaat tot productievermeerdering men ook de ‘wowojo’ daarvoor moet hebben. Helaas!

– ‘Gweboi, gweboi, gweboi’. Al zou de verliezende partij van Donald Ramotar nog wel willen meedoen, zijn ze niet erg gewenst om mee te kunnen komen in een nationale regering onder David Granger. Verstandelijk om wel de bruikbare eenheden van de PPP/C te consulteren in hoeverre er individueel belangstelling is om in naam van liefde voor het land, de nieuwe machtsverhoudingen constructief te komen schragen. Een fenomeen dat zich ook in ons land na 25 Mei 2015 zou kunnen gaan voordoen. Exclusief het geestelijk onvermogend leiderschap, dat dit land weer binnen de kortste keren naar de filistijnen hielp.

– Domburg. ‘Bouw van damwand, oeverwering en steiger te Domburg begonnen’. ‘Too littletoo late…’, deze vertraagde uitvoering van een contourenplan Wanica, dat ver voor 2010 werd geschreven.

– Propaganda. Er komen stringente maatregelen om de (verkiezings-) partijpropagandamachines, vanaf een bepaald tijdstip in te dammen en gewettigd te isoleren. Hopelijk ook het vlaggengeweld, op de verkiezingsdag van 25 Mei 2015, rond de stemlokalen/-bureaus. Want in 2010 is een groot aantal kiezers niet uit de auto gestapt om te stemmen, maar doorgereden. Omdat deze stemgerechtigden zich ter plekke door vlaggenprovocaties en geluidsgeweld, komende uit afgehuurde boombox-vehikels, geïntimideerd niet verder konden en huiswaarts keerden.

– Ontheffing. Half miljoen aan legitieme ontheffingen gevraagd voor de invoer van verkiezingspropagandamateriaal? Medium kon niet horen welk deel daarvan voor de NDP werd voorbestemd…? Misschien wel het dubbele. Vraag het maar indringend aan de ‘Suri-Berlusconi’. “El Dipo…”, weet alles van dat soortement aan in te voeren zaakjes en aangehangen kostenplaatjes. Is ook de enige norm om te gedogen.

– Lijntjes detectie. Britse en Nederlandse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om cocaïne te detecteren via vingerafdrukken. De deskundigen kunnen hiermee vaststellen, of iemand de drugs alleen heeft aangeraakt of ook heeft gebruikt. De nieuwe techniek kijkt naar de moleculen die je vinger achterlaat bij het aanraken van een oppervlak, zegt vingerspoordeskundige Marcel de Puit van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op NPO Radio 1. Als iemand cocaïne heeft aangeraakt, is die stof te vinden in de afdrukken die onze vingers achterlaten. Maar als iemand cocaïne heeft gebruikt, zijn sporen te vinden van benzoylecgonine en methylecgonine. Dat zijn de stoffen waarin het lichaam cocaïne heeft omgezet en die het lichaam via zweet uitscheidt. “Het is een hele gevoelige methode. Je hebt maar heel weinig materiaal nodig”, zegt De Puit. Bij deze nieuwe techniek is er geen bloed of speeksel meer nodig om cocaïnegebruik aan te tonen, meldt het NFI. Daarnaast kan er niet meer worden gesjoemeld met de identiteit van de verdachte. Die ligt vast met het vingerspoor. Een vinger-spoor-deskundige en een toxicoloog van het NFI hebben meegewerkt aan het onderzoek. De studie is uitgevoerd onder leiding van de University of Surrey.

– Vervelend. Shell Moerdijk heeft tientallen werknemers van een aannemersbedrijf naar huis gestuurd, nadat ze tegen de lamp waren gelopen bij een drugstest. In hun urine werden sporen aangetroffen van cannabis. De FNV bevestigt, dat er zestig tot zeventig mensen zijn weggestuurd. Om de veiligheid op het terrein te bevorderen, liet Shell twee drugscontroles uitvoeren. Drugshonden stonden bij de poort. Wie eruit werd gepikt, moest een urinetest laten doen.

– BB. B.B. King is dood. Leve B. B. King. Alom wordt de overleden bluesgitarist gewaardeerd door collega-musici en andere sterren. Velen lieten reacties achter op Twitter. Lenny Kravitz tweette dat King “…iedereen duizend noten kon spelen, maar nooit kon zeggen wat jij in één kon zeggen…”.

– Voorkomen. Genezen en wederopbouw deed pijn, maar maakte van Rotterdam een moderne en zeer rijke stad. Donderdag was het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden. In de archieven is een document gevonden met het officiële verzoek van de Duitse bevelhebber Schmidt in Rotterdam om de aanval af te blazen omdat er nog werd onderhandeld. Dat bevel heeft de piloten van de bommenwerpers nooit bereikt. http://nos.nl/artikel/2035600-had-bombardement-op-rotterdam-echt-niet-voorkomen-kunnen-worden.html
Guyana onrest. ‘Swami Aksharananda today urged the Guyana Elections Commission (GECOM) to urgently declare the final election results and to swear in President-elect David Granger. In a statement to Stabroek News he said: “Almost 24 hours have elapsed since GECOM declared the preliminary results of the 2015 elections, giving a slim victory to the coalition. We are also aware that the PPP are challenging the results. Bearing this in mind, we are asking GECOM to move on with the process and arrange for the coalition presidential candidate, Mr. Granger, to be sworn in as soon as possible. We believe that GECOM has the authority and responsibility to do precisely this”.

Justitia Pietas Fides MMDCCLXII

More
articles