Regeringspartij Guyana vraagt om stem hertelling

De regerende People’s Progressive Party / Civic ( PPP/C) van Guyana heeft de verkiezingsautoriteiten gevraagd om een hertelling van de stemmen in drie van de tien regio’s. Als de Guyana Elections Commission (Gecom) daarmee instemt, zal dat de officiële uitslag van de presidents- en parlementsverkiezingen die maandag jongstleden zijn gehouden, alleen maar langer tegenhouden.
Het uitblijven van de verkiezingsuitslag leidt tot spanningen tussen coalitie en oppositie, en scheuring van de gemeenschap in twee kampen, de ene die het opneemt voor de PPP/C van president Donald Ramotar, en de andere die het opneemt voor David Granger, de presidentskandidaat van een samengestelde oppositie.
De oppositie heeft sinds dinsdagochtend vroeg de overwinning opgeëist. Granger baseert de victorie op de stembusresultaten uit verschillende delen van het land. Bij een aantal van 569.942 totaal uitgebrachte stemmen, beweerde de oppositie gisteren al meer dan 180.000 in de wacht te hebben gesleept, tegenover ongeveer 130.000 voor de zittende president. De kleinere partijen hebben een deel van de stemmen vastgehouden. Maar zijn enige echte rivaal, Ramotar, zou volgens Granger zo ver zijn achtergebleven, dat het gat niet meer te dichten zou zijn met de resterende stemmen.
Maar er is totale verwarring onder de bevolking, aangezien ook de PPP/C de overwinning heeft opgeëist. Die vertaalt dezelfde cijfers 180.000 – 130.000 in het voordeel van Ramotar. Het bevreemdt de oppositie echter dat de coalitie, hoewel die beweert de verkiezing te hebben gewonnen, toch om hertelling van stemmen vraagt.
Ondertussen heeft het bedrijfsleven in het buurland geanticipeerd op de spanningen en uit voorzorg de deuren gesloten. De hoofdstad Georgetown leek vandaag een spookstad. Brigadier Mark Phillips, commandant van de Joint Services, een gemengde eenheid van veiligheidstroepen, heeft de gemeenschap tot kalmte gemaand. Hij vraagt de gemeenscap het hoofd koel te houden en geduld te betrachten. Phillips heeft in zijn oproep ook gevraagd om wanneer de verkiezingsuitslag officieel is, alle partijen volwassenheid dienen te demonstreren en zich erbij neer moeten leggen. De veiligheidstroepen zijn in uiterste staat van paraatheid.
De oproep van Phillips en de paraatheid zijn niet overbodig. Maandagavond zijn er onlusten uitgebroken, nadat de verkiezingsdag relatief vlot en rustig was verlopen. Aanhangers van de oppositie hebben een huis en tien auto’s in brand gestoken. De rust was dinsdagochtend wel terug, maar de gemoederen zijn nog verhit. Hoe langer de uitslag van de verkiezingen uitblijft, hoe meer de oppositie de coalitie verdenkt van verkiezingsfraude. Aanvankelijk zou Gecom al maandagavond om 23:00 uur de voorlopige resultaten bekend maken. Dat werd op de valreep uitgesteld tot dinsdagochtend 11:00 uur. Ook toen zijn de uitslagen niet vrijgegeven. Het nieuwe tijdstip was dinsdag om 18:00 uur. Maar ook daarvan is niets terecht gekomen. Ondertussen is bekend geworden dat er vandaag weer een persconferentie op de agenda staat.
Het is bijna zeker dat de oppositie elke uitslag zal afwijzen die niet in haar voordeel is uitgevallen. De voorsprong zou volgens Granger te groot zijn om nog ingehaald te worden. In oppositiekringen wordt gevreesd dat de hertelling is gevraagd om tijd te winnen voor ‘monkey business’, aangezien de uitslagen niet zullen vrijkomen zolang de hertelling niet is voltooid.

More
articles