“Het niet naleven van wetten en regels is schering en inslag in Suriname. Een zaak die volgens voorzitter Waldy Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) de aandacht van de nieuwe regering verdient, is de afkondiging van een reeks wetten, die voortvloeien uit de Grondwet van 1987, zoals de instelling van een constitutioneel hof en de overige specifieke taken van ressort- en districtsraden, schrijft Waldi Nain, voorzitter van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), in een persbericht.
Het zegt dat het de PDO is gebleken, dat in diverse sectoren in de samenleving de roep om nadere regelgeving klinkt, bijvoorbeeld op het gebied van het milieu en de bestemming van gronden. Echter moet worden vastgesteld, dat de bestaande wetgeving ruime mogelijkheden biedt aan de overheid om regulerend op te treden. Het is dan de taak van de betrokken instellingen om hierop in te spelen. Met betrekking tot de leemte in de wet- en regelgeving zal de PDO binnen de nieuwe regering, waar nodig in overleg met het maatschappelijk middenveld, de betrokken overheidsinstanties en de overige, daarvoor in aanmerking komende particuliere organisaties en instellingen, met voorstellen komen.
De partij stelt zich op het standpunt dat verouderde wetgeving in Suriname binnen de kortste keren moet worden aangepast aan de behoeften en omstandigheden in Suriname. Echter wordt ook benadrukt, dat verouderde wetgeving geen reden is om deze wetten helemaal terzijde te stellen of zaken te laten liggen en zo verdere wildgroei te kweken. De partij is de mening toegedaan, dat als de bevolking en de overheid de oude wetten naar de letter en geest naleven, er in Suriname voor een groot deel orde op zaken kan worden gesteld. Het behoeft volgens Nain geen betoog, dat het strikt naleven van de wetten zoals ze nu zijn, de verloedering die om zich heen grijpt, kan tegengaan. Door de bestaande wetten stipt na te leven, kan Suriname stappen vooruit zetten.
Het milieu wordt door de PDO in samenhang gezien met de mens, sociale rechtvaardigheid en ontwikkeling. Duurzame ontwikkeling houdt in dat de ontwikkelingsmogelijkheden van komende generaties niet beperkt worden. De huidige ontwikkelingsactiviteiten mogen daarom het milieu niet vernietigen, maar moeten dit juist zo goed mogelijk beschermen tegen negatieve invloeden van menselijke activiteiten en ook tegen die van de natuur. Milieubescherming moet daarom een integraal deel zijn van het ontwikkelingsproces.
De nadruk wordt gelegd op handhaving van de wet en de individuele verantwoordelijkheid. Nain: “Niet alleen de overheid moet het doen.”