Leger erkent fout bij doodschieten Dominio Hiwat

De leiding van het Nationaal Leger geeft in de mei-editie van `Parbode’ toe dat één van haar militairen begin dit jaar verkeerd heeft gehandeld toen de zestienjarige Dominio Hiwat aan de Ruthlaan te Uitvlugt werd doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu beslissen of de bewuste militair zal worden vervolgd. `Parbode’ reconstrueerde de fatale schietpartij.
Op 16 januari stalen Dominio Hiwat (16), Lorenzo N. (20) en Jerome N. (26), aan de Hermitage Mall de auto van een 44-jarige man. Het trio vluchtte met het voertuig naar de vlakbij gelegen Ruthlaan, waar ze de auto twee uur later wilden verkopen. Die deal ging echter niet door. Een divisie van Faya Blo, een speciale eenheid van politieagenten en militairen, was het gestolen voertuig dankzij een tip inmiddels op het spoor gekomen. Ze wachtten de jonge criminelen op toen zij terugkeerden om het voertuig te halen. Wat er precies is gebeurd, blijft een groot vraagteken. Feit is dat Dominio twee kogels in de borst kreeg en overleed. Lorenzo N. belandde in het ziekenhuis met een kogel in zijn been. De derde verdachte, Jerome N., bleef ongedeerd.
Het onderzoek naar de dood van Dominio wordt geleid door de Militaire Politie (MP). `Parbode’ sprak met Anand Debisarun, majoor van de afdeling Recherche van de MP. Volgens hem was de dood van Dominio een ongeluk, een jammerlijke fout. “Dominio en Lorenzo vluchtten onder de auto toen ze de politie zagen. Een militair sloeg met zijn wapen tegen de auto aan om hen te waarschuwen. Door de chaos was de militair het wapen echter vergeten te ontspannen na zijn vorige opdracht, waardoor drie kogels per ongeluk uit het pistool werden afgevuurd. Eén daarvan raakte Lorenzo’s been, de twee andere kogels troffen Dominio.” Lorenzo werd naar het ziekenhuis gebracht, maar Dominio werd pas na twintig minuten dood aangetroffen onder de wagen. “Niemand wist dat hij ook onder de auto lag”, meent Debisarun.
De verklaring van Lorenzo, die betrokken was bij het voorval, klinkt heel anders. In `de Ware Tijd’ vertelt hij twee weken na het fatale incident dat ze tweemaal zijn beschoten. “Dominio en ik zijn op verschillende momenten per ongeluk door kogels geraakt. Eerst ging het wapen van de militair af toen hij ermee tegen mijn been sloeg. Daarna liep de militair naar de auto waaronder Dominio schuilde en klopte zijn pistool tegen het voertuig. Er ontsnapten twee kogels.”
Humphrey Naarden, woordvoerder van het Korps Politie Suriname, zegt naar aanleiding van de dood van Hiwatt en andere incidenten, waarbij sprake zou zijn geweest van excessief geweld door leden van Faya Blo, dat maatregelen voor de toekomst overbodig zijn. “Dit was geen opgezet spel, het was een jammerlijke stommiteit. Zolang het slechts zeldzaam voorvalt, zie ik geen probleem.”
Toch lijkt het erop dat het incident met Dominio wel degelijk iets teweeg heeft gebracht. Begin februari, besloot korpschef Humphrey Tjin Liep Shie om alle leden van Faya Blo te muteren naar de Observatie Unit van het A-Team. In tegenstelling tot wat eerst in de kranten te lezen viel, ontkent Naarden dat de mutatie van deze politie-eenheid een gevolg is van Dominio’s dood, zoals de korpschef zei. Naarden: “Ik weet ook niet wat de korpschef allemaal zegt aan de kranten.” Korpschef Tjin Liep Shie zelf vond het niet nodig om over deze kwestie nog met `Parbode’ te praten.

More
articles