Justitia Pietas Fides MMDCCLV

– PING. De ‘president van Ping’ heeft het begrip ‘vrije pers ‘ een onwenselijke en onwelwillende wending gegeven. Gesubsidieerde persmedia, kunnen nooit/nimmer vrij en vrijblijvend zijn of handelen. Dat heeft men recentelijk ook kunnen waarnemen, bij een bepaald betweterige/instruerende website, zogenaamd in particuliere handen en minstens twee ernstig door Ameerali bevoorrechte ochtendbladen, die een overheidsblaadje mochten tussenkaternen. Een juweel aan ondoenlijke koppelarij. Waar overigens ernstige betalingsschulden voor de Overheid bij ontsprongen. Betaald en ook weer niet betaald. Ge-subsidieerde media zijn gewoonweg niet vrij. Als men niet doet wat de “goede gever” zegt, is het hek en de puti meteen van de bermdam gerold. ‘Ping dus niet met dat subsidie ding’. SRS en STVS privatiseren? Geen probleem…, meteen doen! Die zijn nu eenmaal van het volk en wederrechtelijk ingepikt door de meer kortzichtige en minstens één buitenlandse clown, stuitend voorzien van een enorme en afzichtelijke inlichtingendraaikont. Die ook nog geld kost(-te), bij uiting, lancering en inzet (…), van consultatiever onzinnigheden.

– Hinder. Laat het duidelijk wezen, dat nutsbedrijven tij en ontij de aangebrachte voorzieningen moeten kunnen observeren en ook controleren. Het recht van overpad, erfdienstbaarheid en gewoonte, kan nimmer worden geschonden. Niet vandaag, niet morgen en ook niet overmorgen…, in directe en onomstotelijk operationele relatie tot geplaatste voorzieningen of de administratieve nutbedrijfsvoeringen. Noch in legale en helemaal al niet, in illegale redevoering of pseudocorrecte sferen.

– Hypothetische vraag. Stel een situatie voor, dat ene Steven Tsang door de NDP tot minister van HI, NH, ROGB of Buitenlandse Zaken, mede belast met immigratie/consulaire zaken, omhoog wordt gemikt. Heeft men dan een beeldvoorspelling van zaken die zich kunnen gaan voordoen of toch weer helemaal niet? Juist ja…, wat een onaanvaardbare norm!

– Levensgevaar. JerryJerryJerry! Tegenover de politiepost aan de Plutostraat, diagonaal aan de brug die de Verlengde Tourtonnelaan en de Anamoestraat verbindt, is er een enorme bamboebegroeiing die hangt over een zinkplatenmagazijn met weinig zaligmakende inhoud. Misschien dat Jerry zich kan en mag voorstellen, wat er zou gebeuren (…), bij een strafwindje en die bamboebegroeiing in droger tijden de fik ingaat. Maar misschien had Jerry, dat aanstormende vuurwerk nog niet gezien. Zo vlak tegenover ‘zijn politiepost’. ‘Temre man oso…, no habibangi? Huuuuuh, we fredeyere…, Jerry’.

– “V7”. Als ‘V7’ straks overneemt, is men er nog lang niet. “SAP e go naki na volk/pipelbaka…”. Allemaal dankzij een Bouterse regering, ‘plus’ van die misdadig parasiterende aanhangsels. Structureel zal zich een aanpassings- en econ-herstelprogramma moeten worden ingebed, wil niet alles door de stinktrenzen van Paramaribo worden afgespoeld.

– Bre. Politicoloog “Bre” heeft volkomen gelijk. Ditmaal geen speld tussen te krijgen. Wie als politieke partij aan de poort verschijnt en potentiële kiezers begint te vragen, ‘…wat ze gaan stemmen op 25 Mei 2015…’, ondermijnt bewust de door de Grondwet en operationele regelgeving(-en) vastgelegde rechtsregulators, van: – algemene, vrije en geheime verkiezingsprocessen/-processen. Bovendien gaat er iets intimiderends uit van het fenomeen, dat propagandist(-en), van welke politieke partijorganisatie dan ook, je tot thuis of aan het werk komen vragen, ‘…wat je gaat stemmen…’. Wegjagen die handel en heel gewoon in het stemlokaal doen, wat je als vrijgevochten mens zelf wil dan wel goedvindt. Doe je dat niet…, dan staat de ‘katibo-nemer’ weer gemotiveerd klaar, met een strop die om de nek van de onvrijverklaarde wordt gelust. Letterlijk en figuurlijk. Stuur de misleidende propagandist gelijk het bos in, wil de vrijheid in dit land worden bewaard. Geef ze de kans wel een kortverhaal te houden, maar op het moment dat men de indiscrete vraag stelt: “…wat ga je stemmen…, skatje?”. Op dat moment, heel gewoon rechts- of linksom. ‘Tek wan waka, eh eheh’. Gaat ze geen puntje puntje…… aan, wat je gaat stemmen! Oké dan.

– M.M. Hij werd waarschijnlijk door kogelinslagen om het leven gebracht en in brand gestoken. Zijn vader moest hem identificeren. Aan de Wolframstraat, werd een auto door het A-team klemgereden. Inderdaad weer die Wolframstraat, waar Pocornie en ook ‘sf Lesje’, een gewelddadig einde vonden. Na klem en arrestatie, werden nog twee verdachten opgehaald in de gruwelmoordzaak op de 26-jarige M.M. Het ene raadsel volgt het andere op.

– Herhaling. Bij herhaling worden nogal wat zware misdrijven aangemeld bij de politie, ter zake emplacement en sluis-/afmeerfaciliteiten aan de kop van de Pluto-/Anton Drag-ten. Op meerder niveau gaan Guyanezen en ook Surinamers elkander te lijf. Meestal onder invloed van het een of ander.

– Geest. Het geestelijk welzijn van de jongen die zijn grootvader doodstak, is van dien aard, dat deze uiteraard langdurig onder psychiatrische begeleiding zal komen te staan. Of dat nou in gevangenisdetenties of in een geestverzorgend ziekenhuis zal zijn, mag de strafrechter verder over oordelen.

– Algoe. Een ochtendblad heeft op basis van documenten, aangereikt door een onderzoekende parlementariër mogen concluderen, dat de huidige bewindvoerder op LVV ‘privately’ grossiert in domeingronden. Deze zou in elk denkbaar district, wel het ‘een en ander’ hebben gegrepen en in verzameling genomen. Lijkt de hoofdbestuurder van een ander en gelieerde politieke partij uit het oosten wel.

– Overstelpt. Bureau van de echtgenote van het staatshoofd wordt overstelpt met aanvragen voor socialer hulpverlening? Vindt men dat nog gek, in deze beklagenswaardige econ-situatie, binnen een opnieuw strak gemangeld land?

– ‘Tja begi’. Momsie van South Drain heeft een smeekbede opgang gebracht of in ieder geval trachten te brengen. Nickerie is in ‘rep en roer’, door de stenigingsplanologie van Momsie? Had hij maar beter op zijn krassige woorden moeten letten. Inderdaad, zal de NDP zwaar beschadigd uit de verkiezingen komen. Geen twijfel over mogelijk. Maar om te vertellen, dat glasheldere woorden van Momsieverkeerd worden geïnterpreteerd? Het is niet de eerste keer, dat Momsie zich als een losgeslagen…, gedraagt. Nickerie en Suriname zijn bekend met het diepgewortelde vocabulaire van de diepgefrustreerde. Zo ook recentelijk, een zogenaamd mediafenomeen die naar Suriname voor een uitvaart kwam en zijn beide zusters publiekelijk in elkaar sloeg. Die zal ook wel moederlief ontkennen, het kwaad te hebben aangericht (…), nu de hitte van vervolging nadrukkelijker aan de schenen werd en is gelegd. De gebroken pols van een der zusjes, is gelukkig weer helende.

– Hel. De hel breekt inderdaad los…, als de naakte waarheid —in vergelijken met geruïneerd Venezuela en gemangeld Suriname— gedocumenteerd wordt verwoord. Het is niet anders, dan dat Suriname mede wordt geruïneerd door mooipraters, verspillers en de zwaardere criminaliteit. Zelf de platte politieke moorden, weten ‘gedetecteerde’ en ‘in staat van beschuldiginggestelde daders’, met inzet van de meest corrupte politici van dit millennium te verdonkeremanen. ‘But time is always on the side of the people and the everlasting truth’.

– 10 jaar. Gevangenisstraffen van tussen de zes- en tien jaren rond, voor onverschrokken rovers die aan de Hermitrageweg in een slijterij annex cambio tekeergingen. Op hun vlucht de politie zwaar beschoten en vele levens in groot gevaar brachten. Clementie? Hoe dan? Men mag enkel de strafwaarde meten, aan nog veel zwaardere feiten die men politiek georganiseerd, in de rechtscultuur/-orde tracht te ondermijnen. Nog 18 dagen.

Justitia Pietas Fides MMDCCLV

More
articles