Politie verwijdert barricade Langa Tabiki

Politie-eenheden hebben vanmorgen de barricade die door goudzoekers was opgeworpen op de Weg naar Langa Tabiki verwijderd, nadat het verkeer daardoor voor meer dan 30 uur was gestremd. De goudzoekers wilden met de actie kracht zetten bij hun eis om een onderhoud met de directie van de goudmultinational Surgold. Een bezoek van Mavrick Boejoekoe, districtscommissaris Sipaliwini / Pamaka, heeft niet bijgedragen aan een oplossing. Volgens de actievoerders, gesteund door voorzitter Adriaan Adawde van de Paramaccaanse Onderhandelings Commissie, zijn de barricades wel opgeheven, maar daarmee de problemen niet opgelost. Hoewel de barricade verwijderd is, voelen de actievoerders zich niet verslagen.
Adawde zegt dat de overheid zich niet houdt aan afspraken die waren gemaakt toen porknokkers werden verdreven, zodat Surgold vrij kon werken.
Eén van de afspraken was dat de plaatselijke goudzoekers nieuwe gebieden aangewezen zouden krijgen om te werken. Bovendien wachten de dorpelingen ook op Surgold voor wat betreft de uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeenschap. Die heeft nog niet plaatsgevonden. Met de nieuwe situatie geconfronteerd, had Boejoekoe gistermiddag aan het eind van een vruchteloos gesprek beloofd, dat hij naar Paramaribo zou afreizen om zich met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) te verstaan. Toen De West vandaag rond het middaguur contact maakte met het secretariaat van Hok, had dat onderhoud nog niet plaatsgevonden. DC Boejoekoe had de politiecommandant ter plekke gevraagd de pas in te houden, de situatie te monitoren, maar niet in te grijpen. De politie genoot bijstand van een kleine legereenheid.
De goudzoekers, ondersteund door dorpelingen uit de omgeving, eisen een spoedonderhoud met de top van de goudmaatschappij. Maar dat gaat moeilijk, aangezien Surgold-directeur Adriaan van Kersen zich in Engeland bevindt. Een poging van de Community Relations van Surgold om te bemiddelen werd afgewezen door de actievoerders.

More
articles