Justitia Pietas Fides MMDCCXLVIII

– Aanwijzen. Een persmedium verhaalt lekker meegaand, dat Abrahams heeft ontkend voor ‘de topbaan’ bij een nieuw staatsenergiebedrijf gezorgd te hebben (…), ten nutte van zijn innig geliefde schoonzoon. Wel maakt Abrahams van de hem geboden gelegenheid –stellig en onverschrokken– gebruik om de schoonzoon publiekelijk via het betrokken en vragenstellende medium, aimabel aan te prijzen. Niet onprettig voor de jongeman, dat de zogeheten ‘invloedrijke schoonpapa’ op de negatieve en positieve zaakaangelegenheden kunstig inspeelt. Maar! Heeft men in deze casus, wel simultaan aan een gevoelig electorale fase en discutabele energiethematiek in het mooie land, objectief geadverteerd voor de invulling van bedoelde vacature(-s) en topfunctie(-s)? Heeft er ergens een vergadering op enig bevoegd niveau plaatsgevonden, waarbij gelegaliseerde sollicitatieprocedures uitputtend zijn ge-/vervolgd? Is de bekend geworden problematiek die zich eerder bij de EBS voordeed met de betrokken ex-Suralconier, daarbij ook genoegzaam meegenomen en erkend? Dit zaakje krijgt als het de meest actieve analytici betreft, een geducht politiek staartje. En Internetaandacht op bepaalde, niet erg prettig te beoordelen sites.

– Krankzinnig. Omwonende burgers en schooldirecties, in de buurt van de Commewijne-, Tibiti-, Wayombo- en Marowijnestraat-Oost te Zorg en –Hoop, maken zich ernstig zorgen om hetgeen nu op de terreinen van het Politie Opleidings Centrum (POC) plaatsvindt. Er wordt op een van de sportvelden plotseling zwaar beton gestort. Men heeft via via vernomen, dat Belfor ter plaatse, een helikopter basis aan het bouwen is. Geluidshinder en ernstige contaminatie van de atmosfeer door loodhoudende brandstofgassen uit de vliegtuigen, vormen de volgende ellende waar men mee te maken zou kunnen krijgen. Niemand uit overheidskring heeft de buurtbewoners formeel in kennis gesteld, wat daar allemaal in hun straat staat te gebeuren. Advies? Meteen naar de rechter stappen en openbaarheid van zaak opeisen. Vervolgens bij gebleken plannen om een helikopterbasis te plekken, met een gerechtelijk vonnis doeltreffend tegenhouden. Men leeft als mens in Suriname, bepaald niet in het equivalent van aan varkensstal en zeker niet in een wette-/rechteloos Afrikaans land! De Overheid heeft de plicht, dat de burgerij –man/vrouw/kinderen– veilig, gezond en geborgen mogen leven in de Republiek Suriname. Staat overigens allemaal opgesomd in de Grondwet, waar een ieder zich aan heeft te onderwerpen.

– Oordeel. Het staatshoofd heeft tezamen met zijn bestuurskabinet en een ingestelde commissie, nota genomen van de vele protesten, voortgekomen uit politieke organisaties. De nodige maatregelen zijn inmiddels genomen. Een aantal beslissingen, genomen door hoofdstembureaus in de districten, werden gegrond verklaard. Een deel van de gepresenteerde kandidaten werd permanent geschrapt en een groot aantal klachtvorderingen met ‘wettelijk gelijk’ begunstigd, waardoor bij de laatste groep ‘voorgestelde kandidaten’, weer wél kunnen doorstromen naar de verkiezingen toe.

– Vliegspul. Een discussie over vervanging van het transcontinentaal vliegtuig van de SLM? Laat het duidelijk zijn, worden en blijven, dat de regeringen voorgaande aan huidige bestuurskaders, fundamenteel gesteld hebben: ‘…de SLM de oversteek naar Schiphol of welke andere trans-Atlantische bestemming ook, dient te verzorgen met een viermotorige airliner’. Laat daar niet aan getornd worden met allerlei B777 praatjes. Die toestellen hebben toevallig twee jet-/straalmotoren te weinig. Er is in retrospectief al genoeg misgegaan. Of een nieuwe A340 of een B747-400 met een zeer gering aantal jaren en/of een B747-Combi erbij. Vier motoren en niet één minder. De MD-11 is inmiddels ook verouderd. Blijft over B747-700 of A340-300 ‘plus’. Laat ook dat aan ‘Kippe’ duidelijk worden gemaakt, in de maanden die hem in verpolitiekte posities resten. Veilig vliegen dient gespeend te blijven, van elke vorm aan politieke besluitvorming of betutteling. ‘Remember 1989’, toen de politiek van weinig te nuanceren achterlijkheid…, mede bepaalde wat er op de trans-Atlantische routes gebeurde.

– NL. Hij wilde de felbegeerde ‘natio van Holland’ hebben? Kreeg die met redenen omkleed ook toegespeeld. De vraag is ook waarom die ‘move’ werd gemaakt? Vele mensen willen nu weer hun zaakjes richting NL, voorspelbaar in orde hebben. Nog wel voordat de verkiezingsuitslag bekend is geworden, om 22.00 uur de dato 25 Mei 2015. Dat brengt een “NDP-tori” en allerhande illegitieme machtsgrepen, sinds het jaar 1980 met zich mee. Hoeveel mensen ontvluchtten het land in de ‘mid-jaren zeventig’…, uit angst voor 25 November 1975? Toen kwam al gauw en binnen vijf jaren de couppleger 1979/’80 in beeld. In 1982 overgaand in 1983, gingen honderden studenten en VWO-scholieren gemotiveerd pleite. Onder Bouterse, ‘…jamais encore…’ was en bleef het devies. Politieke moorden van 1980 tot en ver in het jaar 1992 bekend. Politiemensen, militairen, burgers en buitenlui die wegvluchtten en gerede de NL-natio verkregen? Legio! De ‘bewust onopgeloste moord’ op inspecteur Herman Gooding, waar nu een monument van de planoloog ‘Herrie Herrie’ wordt opgericht en ver daarvoor ook de onwetende Sultaan die in een moordenaarsval stierf, de “drie van Tamanredjo” vergeten? Doetje en Apai in de val van HH? Allemaal beweegredenen om er de brui uiteindelijk aan te geven en het elders weer opnieuw te proberen. Veroordelen van een collega uit het geüniformeerde die toch nog zonder veel heisa weg wil, is maar ‘kleintje pils’. De beweegredenen onderzoeken, blijkt een tweede euvel. Maar dan ook nog de carrière-incidenten oppakken/-rakelen bij vertrek, is een primitieve dolksteek in de rug. Anders verwacht? Neen toch! Kortom…, ieder vrijheidlievende heeft zo het recht om iets beters op te zoeken en de ‘backstabbers’, in ieder geval ‘…adieu mon ami collègue…’ toe te voegen.

– Schorsing. Het was bij het ter perse gaan nog niet duidelijk, wanneer de vigerend voorzitter van De Nationale Assemblée, een openbare vergadering uitschrijft om de energieperikelen in het land, beleidsvraagstukken daaromtrent en in het bijzonder de voorgenomen zaken met Alcoa/Suralco (…), in het openbaar te bespreken. Ieder weldenkende in het land moet weten, dat de regering Bouterse niet de bevoegdheid heeft om verstrekkende afspraken te maken met de Alcoa/Suralco en gebonden is aan de Brokopondo Overeenkomst. Een wettelijk kader waarbinnen de Brokopondo Overeenkomst is verankerd, kan enkel worden gewijzigd met inachtneming van wettelijke en toe te voegen rechtsregelingen die zich daarvoor ook grondwettelijk lenen. De energievoorziening via de Energiebedrijven Suriname en ander entiteiten, is tevens aan vaststaande wetgeving verbonden en kan alleen door De Nationale Assemblée ‘wending’ worden vergund. Hoewel het er steeds meer op lijkt dat sommige bestuurders en hun weinig juridisch geëvolueerde handlangers, daar hoegenaamd de hand bij willen lichten. En dat zal allemaal mooi niet doorgaan dan wel de nietigheid van het geheel op termijn gunstiger inroepen. Bezin…, eer ge aan verder aan te sturen rommel begint!

– ‘Fromu. Ze heette Rinia. Helaas voor haar en de familie, heet ze nu verdachte met een nummer en de initialen R.D. Want R.D. werd met drie kilo’s aan cocaïne aan het begin van de zomer overzee, op Zanderij betrapt en in verzekerde bewaring gesteld. ‘Dag lieve schat…’. Wordt bij schuldbevinding minstens twee jaar in de bak…, plus proeftijd van drie jaar? Boete! Maar waar is de bron van het spul dan R.D.? Of durf je dat weer niet te zeggen? Paar maandjes erbij, hor.

– 5000. De ellende ten gevolge van een aardbeving in Nepal neemt alleen maar toe. Na drie dagen heeft men het onvoorstelbare getal van 5000 doden overschreden. Een veelvoud aan ernstig verwonde mensen. Het Nepalees drama heeft even de aandachtsdruk, op de vele doden en ongelukkiger mens onder de bootvluchtelingen van de Middellandse Zee overgenomen.

– ‘Murder they wrote’. Suriname’s bevriende naties. De Indonesische autoriteiten hebben dinsdag bevestigd dat negen veroordeelden, acht buitenlanders en een Indonesiër, 19.00 uur Nederlandse tijd en dus 14.00 uur Surinaamse tijd, zullen worden geëxecuteerd. Familieleden namen dinsdagmiddag al afscheid van de negen ter dood veroordeelden. Volgens de Australische krant The Sydney Morning Herald zijn de mannen inmiddels naar een plek vervoerd waar ze worden geëxecuteerd. De Europese Unie, Frankrijk en Australië riepen Indonesië op om de geplande executie uit te stellen, maar tevergeefs. In het pleidooi, gericht aan de Indonesische president Joko Widodo, stond: ”Het is niet te laat om van gedachten te veranderen. Het is onze hoop dat Indonesië vergeving kan tonen voor de tien gevangenen”, aldus de Sydney Morning Herald in de verklaring. ”We steunen de pogingen van Indonesië om gratie te krijgen voor burgers van dat land elders in de wereld. Als deze executies niet doorgaan, zal dat helpen bij die pogingen”, verwijzen de ondertekenaars naar de Indonesische protesten tegen de executie van een dienstmeisje in Saudi-Arabië. De moeder van een van de ter dood veroordeelden, de Australiër Myuran Sukumaran, verklaarde na haar bezoek aan de gevangenis dat haar zoon rond middernacht (lokale tijd) door een vuurpeloton zal worden doodgeschoten. “Ze nemen hem mee rond middernacht en zullen hem doodschieten”, aldus Raji Sukumaran. “Ik vraag de regering om hem niet te vermoorden…”, sprak de wanhopige vrouw.

– En bij het ter perse gaan van deze editie, bleken de executies ondertussen al te zijn uitgevoerd.

Justitia Pietas Fides MMDCCXLVIII

More
articles