Nieuw hoofdbureau en 4 helikopters voor KPS

Het plan ligt al klaar, maar omdat zijn zittingstermijn bijna ten einde is, is er van uitvoering voorlopig geen sprake. Maar, als minister Edward Belfort van Justitie en Politie na de verkiezingen van 25 mei aanstaande zijn portefeuille terugkrijgt, dan gaat hij meteen aan de slag: het Korps Politie Suriname krijgt (KPS) de beschikking over vier helikopters, waarvan er twee in Paramaribo, één in Marowijne en één in Brokopondo zullen worden ingezet. Daarnaast zal de minister een nieuw hoofdkwartier voor de politie laten bouwen, compleet met een platform voor helikopters.
Belfort deed de toezegging tijdens een beëdigings- en bevorderingsceremonie van 201 rekruten tot hulpagenten op de Politie Academie te Zorg en Hoop. Hij lichtte de plannen vervolgens toe tegenover De West. De minister die al zinspeelt op een 2de termijn, zegt dat hij bij terugkomst ook het proces zal inzetten voor de rekrutering van geïnteresseerden binnen het korps voor de opleiding tot helikopterpiloot. “Het wordt een compleet modern systeem. U moet denken aan 911, een systeem met volledige rescue-faciliteiten”, aldus Belfort. Ook het nieuwe politiebureau zal worden uitgerust met de modernste technologieën.

CAMERAPROJECT € 4 MILJOEN

De minister heeft nog meer in het verschiet. Er ligt ook een cameraproject klaar, dat voorziet in de camerasurveillance van de straten van zowel Paramaribo als de strategische uitvalswegen. Belfort zei in een nadere uitleg dat het ambitieuze plan de politie veel werk uit handen kan nemen. Het project kost een slordige € 4 miljoen. Belfort is ingenomen met het plan. Hij heeft het ondertussen teruggestuurd naar politiechef Humphrey Tjin Liep Shie, die behoefte had het plan nader te bestuderen en eventueel bij te stellen.

UPGRADE BRANDVEILIGHEID
De minister zegt er ook alles aan te doen om de brandveiligheid in Paramaribo op te voeren. Hij zou het plan hebben opgevoerd na de tweede grote brand in het centrum van Paramaribo. Het systeem dat is ontwikkeld, bevat de toepassing van waterreservoirs waarmee water kan worden opgeslagen, waarna de druk kan worden opgevoerd bij het blussen. “Ook dit plan ligt klaar” zegt Belfort: “Maar onze zittingstermijn is zo goed als ten einde. Maar wanneer we terugkomen, en ik ben zeker dat deze minister terugkomt, dan mag u erop rekenen dat deze plannen meteen worden opgepakt.”

More
articles