Legio voordelen ondergrondse transmissielijn

De ondergrondse 161 kV transmissielijn tussen de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) en het onderstation van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) te Menckendam, biedt legio voordelen aan de burgerij en het bedrijfsleven. Dit werd vanmorgen door alle sprekers benadrukt bij de ceremoniële ingebruikname van de opgeleverde infrastructuur, die een waarde heeft in orde van US$ 14,5 miljoen. Deze transmissielijn vergroot de transportcapaciteit van SPCS naar het EBS-netwerk en brengt een verbetering in de levering van elektriciteit voor de bewoners in het EPAR-gebied (Para, Saramacca, Wanica, Brokopondo, Commewijne en Paramaribo). Er zal een verbetering merkbaar zijn in de vorm van minder vaak stroomuitval als gevolg van opwekkingstekorten. De EBS zijn de president, EBS-medewerkers, contractors en buurtbewoners, erkentelijk voor hun medewerking voor het welslagen van het project. De ondergrondse kabels zijn overigens dusdanig door de EBS aangelegd, dat als een grote geprojecteerde veranderingen op de Highway komen, er geen aanpassingen gepleegd hoeven te worden. Aan de buurtbewoners is gevraagd als bewakers op te treden van de infrastructuur, met name graafmachines moeten vanwege de hoogspanningskabels hier van afblijven.
“No go koti, noso y’o go dede”, waarschuwde EBS-topper Willy Duiker in dit kader.
Er wordt al een maand via de transmissielijn stroom aan gebruikers geleverd, netwerktechnisch zal de flexibiliteit van het EBS-netwerk zonder meer groter worden.
Als SPCS meer stroom opwekt in de toekomst, zal de EBS door deze transmissielijn minder afhankelijk zijn van de elektriciteitsvoorziening van de Afobaka-hydrocentrale. De nieuwe ondergrondse transmissielijn loopt over een afstand van ongeveer 6 kilometer vanaf de SPCS-powerplant langs de Tout Lui Faut Kanaalweg en de Martin Luther King Highway tot het onderstation van de EBS te Menkendam. De nieuwe dubbel uitgevoerde verbinding heeft een transportcapaciteit van 180 MVA (circa 150 MW) per circuit. Door Samuel Mehairjan, manager Transmission & Distribution, werd onderstreept dat deze mijlpaal van de EBS als een historisch moment kan worden gecategoriseerd, omdat dit het eerste ondergrondse netwerk is op het niveau van 161 kV transmissielijn.
Beperkingen in de beschikbare ruimte langs de openbare weg (Martin Luther Kingweg) en uitbreidingsplannen van het ministerie van Openbare Werken, waarmee rekening moest worden gehouden, hebben de keus bepaald voor een ondergronds netwerk.
Wat ondergrondse in tegenstelling tot bovengrondse transmissie als voordeel heeft, is een hogere betrouwbaarheid vanwege de geringe blootstelling aan storingen van externe aard. De ondergrondse transmissie (kabels) zijn wel 2 tot 3 keren duurder dan de bovengrondse transmissielijnen. In een volgtraject zal ook naar het onderstation Kwatta een 161 kV ondergrondse transmissielijn worden aangelegd over een afstand van 10 km.
Dit zal een verbetering van het EPAR-netwerk in het westen betekenen. De stroomvoorziening van de bewoners van Kwatta wordt hierdoor betrouwbaarder. Het Nederlandse bedrijf Strukton heeft samen met Hi-Telcom, Kiesel, ABB en NKT de 161 kV transmissieverbinding aangelegd.

More
articles