Piloot sloeg ‘mayday-alarm’ voor crash

Gezagvoeder Perry van Ommeren was in paniek en had zelfs het gebruikelijke ‘mayday-alarm’ geslagen voordat het tweemotorig vliegtuig dat hij bestuurde, zondag neerstortte in de buurt van de Fort Lauderdale Executive Airport te Florida (Verenigde Staten van Amerika). De Surinaamse piloot was met zijn vrouw en twee kinderen toen het noodlot toesloeg. Alle vier kwamen om bij de vliegtuigcrash. De oorzaak van de ramp is nog niet vastgesteld, maar volgens voorlopige resultaten moest er een rookontwikkeling in de cockpit zijn geweest.
“Just before the 4:25 p.m. crash – with the 1979 Piper PA 31 aircraft about two miles from the airport – the pilot called air traffic control to report smoke in the cockpit. There was one last distress call to air traffic control before the plane went down,” aldus een citaat van Peter Knudson, een woordvoerder van de Nationale Transportation Safety Board, in de Amerikaanse krant ‘Miami Herald’.
Van Ommeren had, volgens een verslag, na zijn alarm meteen toestemming gekregen van de lokale luchtvaartautoriteiten om te landen op elke geschikte landingsbaan. Het vliegtuig zou onderweg zijn naar Fort Pierce, maar moest uit noodzaak de koers wijzigen. Nog voordat hij zijn noodlanding kon inzetten richting Fort Lauderdale Executive Airport, zagen ooggetuigen het vliegtuig een lelijke duik maken. Er volgde een knal en het vliegtuig vloog meteen na contact met de grond in brand. Getuigen die zich naar de rampplek haastten, konden net als de plaatselijke brandweer, niets meer betekenen voor de slachtoffers. Het vliegtuig brandde heel snel af. De crash vond plaats in een natuurgebied ten noordwesten van het vliegveld van Fort Lauderdale. Het toestel brak in meer dan honderd stukken. Het toestel was enkele weken terug aangeschaft en stond geregistreerd bij Aircraft Guaranty Corp. Trustee, een onderneming in Texas.
Er is nu een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de ramp. De eerste exercities moeten duidelijkheid verschaffen over waar de rook vandaan kwam, waarover de piloot alarm sloeg. De familie van de overledenen is ondertussen op de hoogte gesteld van het drama, nadat de stoffelijke resten zijn geïdentificeerd.

More
articles