Meer bekendheid geestelijke gezondheidszorg

“Er moet meer bekendheid worden gegeven aan de geestelijke gezondheidszorg in Suriname en deze moet ook voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Zamora Pengel, nationale coördinator Geestelijke Zorg van het ministerie van Volksgezondheid. Geestelijke gezondheidszorg moet op verschillende plaatsen geboden kunnen worden. Het kan zijn bij de huisarts, de maatschappelijk werker of bij een instelling die hulp biedt. Als de huisarts of de maatschapplijk werker merkt dat de psychische aandoening van een cliënt niet door hem behandeld kan worden, moet de cliënt verder verwezen worden naar een psychiater of psycholoog.

Het ministerie is inmiddels druk bezig met de aanpak van de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Het vorige beleidsplan over de geestelijke gezondheidszorg in Suriname is reeds aangepast aan de hand van de nieuwe ontwikkeling rondom deze zorg, waarbij in februari een stakeholders meeting was georganiseerd. Het conceptplan is al af en Pengel is nu bezig met het finaliseren van het plan dat ook richting zal geven aan de verbetering van de geestelijke gezondheidszorg in Suriname.
De stichting Ypsilon Suriname heeft gisteren in het kader van de geestelijke gezondheidszorg een gespreksavond georganiseerd in het dagcentrum van het Psychiatrische Centrum Suriname (PCS) met als onderwerp: Public Health aanpak van de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Tijdens deze avond die was bestemd voor cliënten, hun familieleden, vrienden en belangstellenden is er een korte uiteenzetting geven over het thema. Ypsilon Suriname is een organisatie die zich primair inzet voor de belangen en begeleiding van cliënten met schizofrenie en andere psychische aandoeningen.
De gastspreker tijdens deze avond was Za-mora Pengel, zij had het in haar inleiding over de Public Health aanpak van de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Pengel is van mening dat het ministerie slechts een beleidsmaker is, maar in samenwerking met de mensen in het veld die met de geestelijke gezondheidszorg belast zijn, kan er een beter beleid gemaakt worden. De bedoeling van deze avond was tevens om aan de cliënten voorlichting te geven over wat zij kunnen doen wanneer ze onheus worden behandeld. Ook is naar voren gekomen dat de cliënten assertiever moeten zijn met betrekking tot de zorg die zij ontvangen.
Ze moeten aangeven wat ontbreekt in de zorg, wat ze graag anders zouden willen of waar extra aandacht aan gegeven kan worden. Tijdens deze gespreksavond mochten de aanwezigen meediscussiëren.

door Melissa Achthoven

More
articles