US$ 60, NPK en ureum per ha voor padieboeren

Padieboeren krijgen een compensatie van US$ 60 per ingezaaide hectare, een zak NPK en een zak ureum. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen een regeringsdelegatie enerzijds, en de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), de Vereniging van Padie Producenten (VPP) en de Onafhankelijke Boeren (OB), anderzijds. Partijen kwamen zaterdagmiddag tijdens een onderhandeling achter gesloten deuren tot een vergelijk.
De regeringsdelegatie bestond uit de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa). De boerenorganisaties werden vertegenwoordigd door: Harrinandan Oemraw (SPBA), Bramdew Rampadarath (VPP) en Radja Ahmadkhan (OB).
Bij de onderhandelingen in de vergaderzaal van het Onderdirectoraat Landbouw van LVV in Nickerie, waren ook de volksvertegenwoordigers Rashied Doekhie en Premdew Lachman, alsook de coördinator Regio West van LVV, Guido van der Kooye. Na uren van onderhandelen, kwamen de partijen uit de impasse en werd de overeenkomst bereikt.
In de overeenkomst zal voor de Amerikaanse dollar een koers worden aangehouden van SRD 3,35. De kunstmest en de NPK krijgen een gefixeerde waarde van SRD 230. Dit maakt dat de compensatie die de boeren krijgen een waarde vertegenwoordigt van SRD 431.
Het volgende traject dat nu wordt ingezet, is volgens minister Algoe dat er dinsdag aanstaande een aanvang zal worden gemaakt met de registratie van de padieboeren op al de ressortkantoren van zijn ministerie in Nickerie, Coronie en Saramacca. Na de registratie worden de lijsten ter inzage gelegd. Tegelijkertijd zal volgens de Landbouwminister, het bestek in orde gemaakt worden voor de levering van de NPK en het ureum, zodat er een openbare inschrijving gehouden kan worden. Na de inschrijving moet het voorstel de Raad van Ministers (RvM) passeren en steun vinden in de Onder Raad. Volgens de bewindsman, zijn de onderhandelingen in eerste instantie heel moeilijk gegaan. Alle drie boerenorganisaties kwamen met hun eigen voorstellen op tafel.
“Uiteindelijk heeft het toch erin geresulteerd dat men akkoord is gegaan met het voorstel van de regering”, aldus Algoe. De compensatie die de padieboeren wederom zullen krijgen van de Staat, heeft te maken met de lage opkoopprijs voor padie die aan de boeren geboden wordt voor een baal natte padie. De boeren ontvangen nu bedragen van SRD 45 en SRD 50 voor een baal padie.
De boeren vinden dat veel te laag en onder de kostprijs liggen. Naar aanleiding van deze situatie hadden de boeren in een verzoekschrift de regering gevraagd om te interveniëren. Aangezien het antwoord van de regering uitbleef, dreigden de boeren de vorige week in hongerstaking te zullen gaan. Dit werd afgeblazen, nadat zij voor zaterdag waren uitgenodigd op het Volksplein aanwezig te zijn om te vernemen wat de regering voor hen in petto had. Tijdens de onderhandelingen zaterdag togen honderden boeren naar het kantoor van LVV aan de Hendrik-straat waar partijen bezig waren te onderhandelen, om te vernemen wat de onderhandelingen zouden opleveren. Hoewel hun vertegenwoordigers akkoord zijn gegaan met het voorstel van de regering, raakten de boeren erg verhit bij het horen van het resultaat en wilden zij zelfs het LVV-kantoor bestormen waar de ministers, de assembleeleden en andere vertegenwoordigers zich bevonden.

More
articles