Onderwijsparticipatie armen en alfabetisme oké

Unesco-rapport:

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) heeft Suriname in haar gisteren uitgekomen mondiale rapport ‘Education for All (EFA) Global Monitoring Report 2015’ gecomplimenteerd met de enorme progressie die is geboekt bij het terugdringen van het aantal arme kinderen dat nooit naar school is geweest. “Armoede is misschien wel de belangrijkste beperking inzake de toegang tot onderwijs”, wordt in het rapport verduidelijkt. Voorts wordt aangetekend, dat in onze regio slechts Suriname, Bolivia en Peru het streefpercentage zullen halen voor wat betreft het inkrimpen van het analfabetisme. In 2000 ondertekenden 164 landen een ambitieuze agenda voor onderwijs met zes doelstellingen die in 2015 moesten zijn behaald. Die EFA-doelen, die basisonderwijs moesten regelen voor iedereen, zijn echter nog lang niet binnen handbereik en UNESCO rapporteert, dat in deze regio slechts Cuba alle doelstellingen zal realiseren. Ons zuiderbuurland Brazilië bijvoorbeeld, zal slechts twee van de zes goals bereiken. In het lijvige rapport is per land een gedetailleerde analyse gemaakt van de vorderingen die binnen het onderwijsveld zijn geboekt, waaruit valt op te maken dat de doelstelling van een bezettingsgraad van 95% in het basisonderwijs vóór ultimo 2015 waarschijnlijk niet gehaald zal worden.

Suriname is namelijk geplaatst in de categorie landen, waarvoor geprognosticeerd is dat een percentage tussen 80 en 94 zal worden gehaald. Een punt van zorg is voorts het hoge percentage zittenblijvers in onder meer het basisonderwijs, geregistreerd is dat tenminste 19% van de jongens en 13% van de meisjes doubleerde in 2012. Het rapport maakt er voorts melding van dat er relatief weinig jongens onderwijs volgen.

MASTEROPLEIDING EDUCATION, INNOVATION AND IMPLEMENTATION

Voor diverse onderwijsvraagstukken in Suriname wordt in ieder geval een wetenschappelijke oplossing gezocht, en in dit kader hadden vandaag drie studenten van de Masteropleiding Education, Innovation and Implementation van het Institute for Graduate Studies & Research aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname een afstudeerpresentatie. De spits werd afgebeten door Daniele Rosario, die haar afstudeerthesis verdedigde: ‘Leren…, Doceren… Hoe geschiedt dat?’. Rosario heeft tijdens haar onderzoek een interventievoorstel voor het onderwijs aangedragen. Het ging om het ontwerpen en verzorgen van een module waarin leraren met behulp van activerende didactische werkvormen , studenten leertaken laten uitvoeren om de congnitieve, affectieve en regulatieve leeractiviteiten te activeren.

More
articles