President afwezig bij begroting

President Desiré Bouterse, heeft noch bij de behandeling van de begrotingen sinds vorige week donderdag, noch bij de aanname daarvan vandaag, zijn gezicht laten zien in De Nationale Assemblee (DNA). De begrotingen van alle zeventien ministeries werden vanmorgen aan het einde van een bijna 17 uren durend debat goedgekeurd met 27 stemmen voor en 6 tegen, behalve die van Binnenlandse Zaken, die met 33 algemene stemmen werd aangenomen. De oppositie heeft Bouterse zijn afwezigheid niet in dank afgenomen. De ministers en vicepresident Robert Ameerali, hebben de begroting, zo goed en zo kwaad als ze maar konden, verdedigd. Een oppositionele motie waarin het regeringsbeleid over alle linies wordt bekritiseerd, sneuvelde bij de stemming met 26 stemmen tegen en 6 voor.

SPANNING EN SENSATIE

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (J&P), heeft iets na middernacht de show in het parlement gestolen met de loslating van een `bom.’ Hij verraste vriend en vijand toen hij, zwaaiend met een dossier, naar buiten bracht dat een Officier van Justitie, een zekere Ch. A. (Chandra Algoe, …redactie De West), van wie hij alleen de initialen noemde, betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal op het Openbaar Ministerie (OM). De officier in kwestie, zou in de nasleep daarvan ontslag hebben genomen en strafrechtelijke vervolging hebben ontlopen. Dezelfde officier is recentelijk als advocaat toegelaten tot de balie.
Na de mededeling ontstond er tumult in het parlement. Belfort had ondersteuning van zijn partijleider en parlementariër Ronnie Brunswijk (ABOP) om de stukken aan het parlement te overhandigen, maar Ameerali, ook partijtopper van ABOP, stak daar een stokje voor. Belfort was zichtbaar opgewonden en stak het niet onder stoelen of banken dat hij zich mateloos ergert aan de talrijke beschuldigingen van corruptie vanuit de oppositie aan het adres van de regering. Toen de zaak zich afspeelde (2008, … redactie De West), zou de huidige oppositieleider Chandrikapersad Santokhi minister van Justitie en Politie zijn. Het ontslag van Algoe, die bekend stond als een strenge openbare aanklager, kwam als een schok. Ze was toentertijd de aandrijving van de zogenaamde Clean Sweep actie, ondermeer tegen illegale goudzoekers. Naar verluidt, zou ze in verband zijn gebracht met de verdwijning van grote bedragen aan boetegelden, die waren geïnd in verband met gepleegde economische delicten.
Belfort plaatste ook vraagtekens bij het antecedentenonderzoek van advocaten en bekritiseerde de Orde van Advocaten openlijk, en verwees zelfs naar de deken van de Orde in de persoon van volksvertegenwoordiger Harish Monorath. Het incident is aanleiding voor Monorath om de Orde in vergadering bijeen te roepen. Ondertussen heeft hij laten doorschemeren dat niet de balie advocaten toelaat, maar het Hof van Justitie.
Monorath en Belfort staan allebei op de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 25 mei aanstaande.

More
articles