Borstonderzoek kan nu bij LMSZN Nickerie

Date

Met de technische oplevering van een Siemens mammomat installatie gisteren in het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), hoeven vrouwen uit de districten Nickerie en Coronie geen lange afstanden meer af te leggen naar Paramaribo voor een borstonderzoek. Dit zegt de radiodiagnistisch laborant van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), Diana Holwijn, bij deze gelegenheid. Holwijn weet dat maandelijks honderden vrouwen uit voornoemde districten naar de hoofdstad afreizen voor een mammograaf. In het kader van de uitbreiding van de diensten naar de samenleving toe, is de röntgenafdeling een mammomat rijker geworden. Een mammomat is een toestel waarmee er röntgenfoto’s van de borsten worden gemaakt, dat wordt mammografie genoemd. Dit houdt in een snelle en betrouwbare manier om kanker, in dit geval borstkanker, vroegtijdig op te sporen. Het vroegtijdig ontdekken van kanker is, volgens Holwijn, belangijk omdat het de kans op genezing verhoogt. LMSZN’s directeur Antoine Elias, zegt dat de leiding van de ziekeninrichting allang bezig was met dit project. Volgens Elias is Siemens, fabrikant van medisch apparatuur, bereid gevonden om tegen een zeer redelijke prijs en betalingsregeling, de mammomat te leveren. Volgens de directeur, is hiermee een belofte die gedaan was, nagekomen. Het streven is om over twee weken te beginnen met het maken van mammogrammen. Vanaf nu wordt er een begin gemaakt met registreren van personen die zich willen laten onderzoeken. “Het is een high tech machine, dus er moet ook nog proefgedraaid worden”, zegt Elias. Hij is ervan overtuigd dat over twee weken de eerste borstonderzoeken kunnen plaatsvinden. Hij riep de vrouwen op gebruik te maken van hun verzekeringsrecht en zich tenminste een keer per jaar te laten onderzoeken. Holwijn benadrukt dat het belangrijk is dat vrouwen die de leeftijd van 30 jaar gepasseerd zijn, zich jaarlijks laten screenen op borstkanker. Het maken van een mammografie duurt volgens haar gemiddeld 15 minuten. De radiodiagnostisch laborant is ervan overtuigd dat de mammomat een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het vroegtijdig opsporen van borstkanker.
Bij de technische oplevering was ook een vertegenwoordiger van Siemens en de districtscommissaris, Wedperkash Joeloemsingh, aanwezig.

More
articles