DNA wenst opheldering over uitgifte Waterkant

Volksvertegenwoordigers hebben gisteren door middel van een interpellatie opheldering bij de regering gevraagd over de uitgifte van een deel van de Waterkant aan het bedrijf N.V. Cactus, geleid door de ondernemer Guno Chin A Sen. Het interpellatievoorstel is getekend door Radjkumar Randjietsingh, Chandrikapersad Santokhi, Paul Somohardjo, Arthur Tjin-A-Tsoi, Sheilendra Girjasingh, M. Rathipal, Ruth Wijdenbosch, Djojoseparto, Marsidih, Sakimin, G. Castelen, A. Gajadien.
Uit de beschikbare informatie blijkt, dat de regering onlangs aan N.V. Cactus het recht van grondhuur heeft verleend op het perceelland, groot 1,1356 ha, in het hart van de stad, tussen Café Broki en het Veerplein. Verder is het zo, dat deze uitgifte is geschied voor het opzetten van een winkelcentrum dat een maatschappelijk kapitaal heeft van SRD 5000; waarvan slechts SRD 1000 is gestort.
De oppositie die deze kwestie in het parlement aankaartte, heeft informatie dat de Staat zal inkomen in deze investering met US$ 15 miljoen, die uit de Petro Caribe deal zal worden getrokken. Deze investering van overheidswege wordt als zeer opmerkelijk gezien, te meer omdat het gebied in privéhanden is. De overheid is tot uitgifte van de grond overgegaan zonder belangrijke instituten als de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname te raadplagen. De volksvertegenwoordigers spreken van een zeer dubieuze kwestie. Van de regering wordt geëist zo snel mogelijk op deze kwestie in te gaan. De assembleeleden die rond deze zaak een interpellatievoorstel hebben ingediend, vinden ook dat de regering beloofd had een duidelijk uitgiftebeleid te zullen voeren. In de praktijk zou nu anders zijn gebleken.
Sinds het schandaal rond de bedenkelijke grond- en wateruitgifte zaterdag jongstleden door De West naar buiten is gebracht, neemt de bezorgdheid toe bij steeds meer groepen. Bushouders op de route Paramaribo – Geyersvlijt (PG) reageerden gisteren verbaasd toen ze met het nieuws werden geconfronteerd. De eindhalte voor PG-bussen bevindt zich in de omtrek die is uitgegeven. Het gebied strekt zich uit van Café Riverside aan de overkant van de Keizerstraat tot aan het Veerplein, tegenover de Heiligenweg. Het gebied strekt zich uit tot een paar tientallen meters in de Surinamerivier en krult zich achterlangs Riverside tot ongeveer bij Grandcafé Broki, buurman van Riverside.

More
articles