Justitia Pietas Fides MMDCCXXII

– Almachtige. Het Staatshoofd laat in een oproep aan de geestelijkheid in het land weten, dat hij in gebed zal voorgaan en ‘namens ons Volk’ vergiffenis afsmeken aan de Almachtige God. De manifestatie en smeekbede, mag men op Tweede Paasdag in/verwachten. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28252

– ALCOA. Achtennegentig projectideeën werden door de Alcoa-foundation bekendgemaakt. Een klein deel zal met arrangement van een lokale stichting, eventueel nog worden gehonoreerd.

– Roof. Een kruidenier werd door gewelddadige beroving verrast. Toen hij volgens eigen zeggen begon te gillen, maakten de rovers zich uit de voeten met achterlating van een vuistvuurwapen.

– Budget. Op de donderdagmorgen maakte een ochtendblad, door middel van een officiële advertentie van De Nationale Assemblee, aan de samenleving bekend, dat er op dezelfde donderdag om 12.00 uur een begrotingsbehandeling mag aanvangen…, voorafgegaan aan algemene beschouwingen. Vers van de pers en zien blijft geloven.

– Arrangement. De Surinaamsche Bank N.V. is opnieuw gevraagd om een tweede arrangement —namens Staatsolie N.V.— aan te sturen. Met als doel het binnenhalen van 55 miljoen US-dollar aan investeringskapitaal. Operationeel te maken, door middel van obligatielening met ingericht rentepercentage.

– ‘Black box voice recorder’. Ontstellend bericht woensdagnacht in de ‘New York Times’ en op de donderdagochtend herbevestigd, door de Openbaar Aanklager van Frankrijk. Mededeling, dat hoogstwaarschijnlijk de tweede piloot van het Duitse verkeersvliegtuig —bij sanitaire stop van de captain/gezagvoerder— de Airbus-320 opzettelijk de vernieling heeft ingestuurd, door op volle snelheid tegen een bergwand in de Alpen te botsen. De NL-pers: ‘De co-piloot die het toestel van Germanwings liet neerstorten was volgens de openbaar aanklager de Duitser Andreas Lubitz. The Wall Street Journal meldt dat hij bij een vliegclub zat en dat die heeft gezegd dat Lubitz 28 jaar oud was. De man was volgens de Luftsportclub Westerwald al op jonge leeftijd lid geworden om zijn droom piloot te worden waar te maken. Hij zou nog bij zijn ouders wonen in Montabaur, in de buurt van Koblenz. Ook zou hij een woning in Düsseldorf hebben gehad. Sinds 2013 vloog hij bij Germanwings en had tot nu toe 630 vlieguren gemaakt. Volgens de aanklager was hij “absoluut geschikt om te vliegen”. Hij zou beschikken over een prestigieus FAA-certificaat, voor piloten die voldoen aan de eisen op het gebied van hoger onderwijs, licenties en medische standaarden. De Duitse politie bewaakt het huis van de co-piloot. Zijn ouders zijn niet thuis. Ze zijn onderweg naar de rampplek. Ze worden in het vliegtuig gescheiden gehouden van de andere nabestaanden. Ook een Egyptische 1e. piloot, heeft in het verleden een dergelijk en nu vermoedelijk herhaald scenario met een passagiersvliegtuig afgedraaid. http://www.france24.com/en/20150326-live-germanwings-crash-probe-press-conference/ http://www.nu.nl/vliegramp-germanwings/4019088/copiloot-liet-toestel-germanwings-moedwillig-neerstorten.html

– Moord. Nadat er een zeer gewelddadige moord plaatsvond aan de Wolframstraat, op de bezoekende Nederlander Pocorni, is er vrijwel niets meer van de opsporing en vervolging vernomen. Zie ook secundaire videolinks: https://www.youtube.com/watch?v=dppp4Kiw8d8

– EBS. Parlementariër Tjin A Tsoi eist ontheffing van EBS – directielid Duiker, nu er een strafrechtelijk accountantsonderzoek gaande is. Het DNA-lid vindt, dat een dergelijke ontheffing gebruikelijk is bij een diepgaande ‘inbreuk’, op onder meer de financiële administratie van bekender energiemonopolist.

– ‘Satisfaction’. Men mag gerust de vraag stellen hoe politieke partijen en in het bijzonder de NDP, allerlei binnengevlogen coupvogels kan bevredigen met een evenwichtige kandidatenplek. Positie die zonder enige twijfel ten koste mag/zal gaan van de eigen kweek. Reacties zijn nu al niet uitgebleven. Akimboto wil 15 DNA-zetels, voor zijn jongeren. Huuuuuh!

– ‘Volksvermogen’. Met een zodanig geëvaporeerd volksvermogen, door wanbeleid van de regering Bouterse, blijkt het nog maar weinig aantrekkelijk om de staatszaken straks over te nemen. Er zou zijn gecalculeerd, dat het nulpunt omstreeks September 2015 en dus de inauguratie- maand zal worden bereikt. Nu al heeft men alle moeite om aan salaris en andere schuldverplichtingen te voldoen. Ellendig allemaal…, wat men nu weer heeft gepresteerd en het volk aangedaan. Skeer!

– Grapjas. Vormen Nederlanders van Surinaamse ‘origine’ —in diaspora— een heel apart volkje, waar niet eentje het moslim/islamitisch fundamentalisme of IS aanhangt? Het is prachtig om op verhevigde afstand zaken te beweren en ongenuanceerd de hand voor virtuele derden in het vagevuur te steken. Groter onzin en naïviteit, maar zelden waargenomen. Stigmatiseren, van een bepaald ‘niet heilige koe’ in P’tata? Het zal niemand verbazen, als de bemoeizieke en uiterste moedig gebleken scribent, straks zelf en feitelijk gestigmatiseerd…, een verbrande linkerklauw moet laten behandelen in superveilig en geoutilleerd Beverwijk. IS zit echter overal! Ook in de ‘veiliggewaande achtertuin’. Ook hier bekend, dat in Delft een aantal ‘in diaspora’ sympathiseerden met de malle kalifaatbroeders in Aleppo…, enzo. Vervreemding van de geboortegrond…, zo oud als de jaartelling.

– Rommelig. Veiligheidsczar in NL, eindigt te midden van VVD stoelendans? Fred Teeven wordt donderdagmiddag weer geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Hij stapte nog maar tweeënhalve week geleden op, als staatssecretaris van Justitie. Na de installatie van Teeven moeten er nog twee VVD-zetels worden opgevuld. De stoelendans bij de liberalen gaat door.

– Glencore. Als een Phoenix herrezen? Men durft nu zelf te praten over een geëvaporeerde ‘deal’. ‘Speak for yourself…, bro!’. In een heftige verkiezingsstrijd brabbelen over Glencore, kan een averechtse uitwerking hebben op de algehele uitslag en weerslag op ‘partners in arms’ die wel in alle evenwichtigheid weten te zwijgen en niet voor de beurt of het neerschieten/villen van de Bizon, doelloos kwekken dan wel prematuur kwaken.

– Uren. Als men alle zaken ‘richtig’ had ingenomen en doelmatig verwerkt, was het bepaald niet nodig om urenlang in CHS-verband te vergaderen. Interessant wordt het straks wel, als niet aan alle verplichtingen door een substantieel deel van de 25 deelnemende politieke partijen, in de huidige verkiezingsstrijd verwikkeld…, afdoende is voldaan.

– VHP. Terwille van een transparant electoraat proces zal nu de Europese Unie heeft afgezegd, de VHP een beroep doen op additioneel specialisme om als binnen- en buitenlandse waarnemer/observateur, tijdens de cruciale verkiezingsbewegingen, deel te nemen.

– Omgevallen. De rijstsector lijkt te zijn omgevallen en de zogenaamd toezichthoudende ‘Overheid’ speelt nu struisvogeltje door de rug, naar de eigen gecreëerde en geïnitieerde problemen toe te keren. Had men anders verwacht, van een aantal amoebekarikaturen en -techniekjes?

– Yammi. ‘Yes maaanh…, tot in en rond Albina/Moengo/Saint Laurent aan te leveren, maaaanh’. Echter maakte de opsporing bij Stolkertsijver een einde aan de ‘high grade marihuana-transports’.

– Hoogie. Kan Hoogie vertellen of de ambtenaren deze maand worden uitbetaald en ook in de komende maanden zeker zijn van inkomens? Geruchten, dat het niet zo gemakkelijk meer gaat. Gegeven het feit, dat Hoogie dicht bij het vuur zit…, mag hij zich behalve met loterijen, toch ook nog een beetje met het lot van de ambtenarij gaan bezighouden. Toch…, Hoogie? In ieder geval kan ook hij nu wel bevestigen, dat ondanks FISO de koopkracht weg is, de geldhoeveelheid in circulatie ernstig is vergroot en de inflatie weliger is gaan tieren. Vicieuze cirkel? Inderdaad…, geen koopkracht, teveel geld in omloop, rush op valuta, schaarste aan bepaalde zaken, prijsverhogingen…, enzovoort enzovoort. ‘Omu snesie…, lacht zich inmiddels een stuip’. Want die heeft dan met de eigen faciliteiten, vrijspelig spel in de tombola van welles / nietes deviezenverkrijging. Hatchee…, Hoogie mag bij de NDP?! Nog niet bevestigd.

– Guantanamo. De Verenigde Staten hebben Nederland kort geleden verzocht twee gedetineerden uit de omstreden terreurgevangenis op Guantánamo Bay op te nemen die voor vrijlating in aanmerking komen. Dit bevestigen diplomatieke bronnen aan NRC Handelsblad. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zegt dat Nederland het verzoek nog “in beraad” heeft. Onduidelijk is wie de twee gevangenen zijn en welke nationaliteit zij hebben. Het toelaten van ex-gevangenen uit ‘Gitmo’ ligt in Nederland gevoelig. Een meerderheid in de Tweede Kamer was tot nu toe tegen. Andere Europese landen namen al wel gevangenen op. President Obama wil de gevangenis sluiten, maar mag van het Congres geen vrijgelaten gedetineerden in eigen land opnemen. In 2009 deed Obama al een vergeefse poging bij toenmalig premier Balkenende ex-gedetineerden naar Nederland te verplaatsen. Of het kabinet ingaat op het verzoek is de vraag. Nog in december zei minister Koenders in de Tweede Kamer dat hij ‘twijfels’ had. Met een afwijzing van het nu geopenbaarde concrete verzoek riskeert Nederland wel een diplomatieke botsing met de VS. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS “er alles aan doen met onze naaste bondgenoten de sluiting van Guantánamo Bay te versnellen”. Enkele Amerikaanse bronnen reageren met verbazing op de mededeling van Koenders. Het is gebruik dat over dit soort zaken pas naar buiten wordt getreden als er een definitief besluit is genomen, om de kans op mislukking te verkleinen. Koenders maakte dinsdagavond voor het eerst terloops melding van het verzoek van de VS. Dat gebeurde tijdens een debat in de Eerste Kamer over internationale veiligheidsstrategie, waar hij antwoordde op een vraag van senator Franken (CDA). Obama zei vorige week dat hij nog altijd spijt heeft dat hij de gevangenis niet op zijn eerste dag in het Witte Huis heeft gesloten. Sluiting was een verkiezingsbelofte uit 2008, die hij nooit heeft kunnen inlossen. De gevangenis werd in 2002 onder president George W. Bush geopend, als plek om gevangenen in de oorlog tegen terrorisme buiten het internationale recht om gevangen te houden. Op dit moment zitten er nog 122 mensen vast, 56 van hen worden nergens van verdacht en mogen gaan. Obama schakelde tot nu toe 22 landen in om gevangenen op te nemen die niet terug kunnen keren naar hun land, bijvoorbeeld omdat vervolging dreigt. De ex-gedetineerden komen in hun nieuwe land op vrije voeten. Tijdens een bezoek aan Obama in 2009 zette toenmalig premier Balkenende de deur op een kier voor het opnemen van ex-gedetineerden. Dit leidde tot protest in de Kamer. Een meerderheid zag de toekomst van de gevangenen als een Amerikaans probleem.

Justitia Pietas Fides MMDCCXXII

More
articles