Audio verkiezingsinfo beschikbaar voor blinden

(Regil-lio Derby)

Middels audio kunnen personen met een visuele beperking worden geïnformeerd over de verkiezingen. De voorzitter van de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2015, Sabitrie Gangapersad en de voorzitter van de Stichting Care 4 U Foundation, Roseline Daan, hebben besloten om middels audio de verkiezingsinformatie te verspreiden voor deze doelgroep. Personen met een visuele beperking kunnen de audio uploaden op hun mobiel en beluisteren. “Degenen die slechtziend zijn, kunnen gebruik maken van een vergrootglas”, zegt Gangapersad. De Nationale Stichting Blindenzorg Suriname (NSBS) heeft hierbij ook een ondersteunende rol, gezien de personen met een visuele beperking iedere donderdag een samenkomst hebben bij de NSBS. Vandaag is een groep van ongeveer 15 personen met een audio/visuele beperking wederom in de gelegenheid gesteld hun identiteitskaarten (ID-kaart) te laten maken. Het gaat om personen wiens ID-kaart vervallen is. “Omdat het om een kleine groep gaat, heeft de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2015 beide doelgroepen samengenomen”, zegt Gangapersad in een vraaggesprek met De West .

Er is ook hulp aanwezig voor hen die begeleiding nodig hebben tijdens de verkiezingen. De wet heeft de mogelijkheid geschapen dat op de dag van de verkiezing, de voorzitter van een stembureau een personeelslid de opdracht kan geven om een persoon te begeleiden.
Marquerita Smith behoorde ook tot de groep die een nieuwe ID-kaart wil maken, vanwege beschadiging van haar vorige ID-kaart. Vijf jaar geleden heeft ze haar stem ook uitgebracht, hoewel ze toen al blind was, zij vindt dat mensen met een visuele beperking ook hun rechten en plichten hebben en in staat moeten worden gesteld om hun burgerplicht vervullen.
Smith is van mening dat de algemene, vrij en geheime verkiezing, voor blinden en slechtzienden geen geheime verkiezing meer is , want ze moeten met iemand naar de stembus om hun stem uit te brengen. “Het belangrijkste is dat je iemand moet kunnen vertrouwen”, aldus Smith. Het staat niet vast dat de persoon doet wat jij zegt. Daarom doet Smith een beroep op de regering om voor de verkiezing 2020 een ander systeem te bedenken, zodat deze doelgroepen ook geheim kunnen stemmen, want Smit vindt het niet leuk dat iemand anders weet welke politieke kleur ze heeft.

door Melissa Achthoven

More
articles