Gemeenschapscentrum Fred Derby:

 een stap naar een omni-vereniging

Op 6 oktober aanstaande, is het precies 32 jaar geleden dat enkele voetballende vrienden op initiatief van de huidige erevoorzitter Roel Koningferander besloten de Tourtonne All Stars (TAS) op te richten. TAS werd een begrip in Suriname en vooral in Paramaribo-Noord, waar de club haar hoofdkwartier had aan de Rubenstraat op Tourtonne IV.

Twee jaar geleden werd besloten te verhuizen. Aan de Harry Jong Loi-straat (Tourtonne III), op bijna een steenworp afstand van de oude locatie, werd gewerkt aan een groter en moderner sportcomplex: het Gemeenschapscentrum Fred Derby.
TAS moet hiermee uitgroeien van een voetbalclub, zoals zij nu bekendstaat, naar een omni sport- en culturele vereniging.
TAS-ondervoorzitter Jules Esajas, lichtte alvast een tipje van de sluier waar de Sociaal Culturele Sportvereniging TAS naar toe wil. Voetballers van de jeugdafdeling, waar de vereniging al sedert 2010 over beschikt, zullen in staat worden gesteld om in het buitenland stage te lopen. Daarvoor zal er met een buitenlandse organisatie een samenwerking worden aangegaan. Er zijn reeds gesprekken gaande met AC Milan voor een stage in Suriname, waarna de beste spelers naar het buitenland zullen mogen afreizen. Echter zal het niet alleen bij voetbal blijven waarop TAS zich wil toeleggen. Esajas noemde ook troefcall en salsa danslessen die in het programma van de TAS zullen worden opgenomen. De vereniging zal zich vooral sterk maken om de aan haar toevertrouwde jongeren de juiste waarden en normen bij te brengen en hun te vormen tot volwaardige burgers in de maatschappij.
Het nieuwe onderkomen werd afgelopen zaterdag 14 maart op feestelijke wijze in gebruik genomen, dit in aanwezigheid van prominente leden, waaronder: Guno Castelen, John Defares en Robby Naarendorp, oud-voorzitters, ere-voorzitters alsook de directeur Sportzaken, Luciano Mentowikromo als vertegenwoordiger van minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken en districtssecretaris Raymond Doorson als vertegenwoordiger van districtscommissaris Jerry de Miranda van Paramaribo Noord-Oost.
Het gemeenschapscentrum is vernoemd naar de vakbondsleider en politicus Fred Derby die op 19 mei 2001 overleed aan een hartinfarct op het voetbalveld aan de Rubenstraat, waar hij als speler van TAS zijn wekelijkse veteranenpartijtje afwerkte. De weduwe Dorien Derby-Mijnals en kinderen Derby behoorden dan ook tot de vele genodigden bij deze bijzondere mijlpaal.

“De realisatie van een belangrijke doelstelling”

Verschillende sprekers benadrukten dat het gemeenschapscentrum een aanwinst is voor Suriname in het al-gemeen en de buurt in het bijzonder. Mentowikromo sprak namens minister Adna van “de realisatie van een belangrijke doelstelling”. Hij juichte het toe dat TAS door middel van de voetbalsport ontwikkeling tracht te brengen. “Maar in de zoektocht naar vooruitgang en groei, is het van belang om de juiste attitude aan de dag te leggen”, benadrukte Mentowikromo. Volgens hem is het prijzenswaardig dat de TAS zo’n mo-dern sportcomplex aan de samenle-ving geeft. De sportfunctionaris zei ervan overtuigd te zijn dat de jonge-ren die door hun ouders aan de ver-eniging zijn of zullen worden toe-vertrouwd, belangrijke waarden en normen zullen worden bijgebracht. “Ik kan me voorstellen dat het geen eenvoudige uitdaging is geweest om dit te realiseren. U zult elkaar daar-om te allen tijde de helpende hand moeten bieden om dit staande te houden. U heeft een collectieve verantwoordelijkheid om de kinde-ren in de juiste richting te stu-wen”, aldus Mentowikromo, die zijn toespraak afsloot met de op-merking dat het sportcomplex een voorbeeld is van hetgeen waartoe Surinamers in staat zijn wanneer ze hun krachten bundelen.

sportcmplex fred derby 1

“Uw opdrachtgever is de samenleving”

Dominee Michael Persaud, die de zegen van de Heer afsmeekte voor het wel en wee van het sportcomplex alsook voor zij die er gebruik van zullen maken, wees de TAS erop dat zij zal moeten voldoen aan haar sociaal culturele taak. Zoals de `stars’ in de naam, zullen de leden de sterren moeten zijn van Tourtonne. “God moetcentraal staan, anders werk je voor niets. Volgens de geestelijke zullen zowel de leiding van de vereniging als de ouders en de jongeren die discipline aan de dag moeten leggen voor het wel en wee van de organisatie. “Alleen met discipline zult u uw doel kunnen bereiken. Uw opdrachtgever is de samenleving”, sprak Persaud tot het TAS-bestuur. Volgens hem zullen betrouwbaarheid en bekwaamheid van belang zijn om hetgeen zij hebben opgebouwd, te bewaken. Kijkend naar de kleuren geel en groen sprak de dominee dan ook van “groei en vruchtbaarheid.”

“Een verrijking voor de buurt”

Het terrein waarop het nieuwe complex staat heeft TAS verkregen door middel van een ruil bij notariële akte met de Kuldipsingh Group. De laatstgenoemde was namelijk de buurman van TAS aan de Rubenstraat en beschikt nu dus over het terrein aan de voormelde straat. Namens Kuldipsingh, zei Ray Vos dat alle onderhandelingen om te komen tot de ruil, in goed vertrouwen zijn geschied. Kuldipsingh is dan ook verantwoordelijk geweest voor de opzet van het gemeenschapscentrum en Vos zei ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf zich ten volle heeft gehouden aan de gemaakte afspraken. Vos noemde het gemeenschapscentrum, dat volgens hem aan alles voldoet, een verrijking voor de buurt en sprak de hoop uit dat het gedurende een lange tijd behouden blijft voor sportminnend Suriname.
Faizel AbdoelRazak, sales director van de Surinaamse Brouwerij, me-moreerde wijlen Fred Derby als bondsvoorzitter van de werknemersbond bij zijn bedrijf. Hij sprak dan ook in de hoenadigheid van vertegenwoordiger van het bedrijf waarmee TAS, vanwege Derby, een hechte band heeft opgebouwd, niet alleen, maar ook vanwege het feit, dat de djogo’s nimmer ontbraken na een potje voetbal aan de Rubenstraat. Hierin zal ook op het nieuwe sportcomplex geen verandering komen.
Het stemt Raymond Doorson, die burgervader Jerry de Miranda vertegenwoordigde, vooral goed dat TAS de laatste jaren ook over een jeugd-voetbalafdeling beschikt.
Verwijzend naar het huidige gedrag vandaag de dag in de Surinaamse voetballerij en de teleurstellende plaats die Suriname momenteel inneemt in de voetbalwereld, vroeg Doorson de vereniging om zowel de jongens als de meisjes die normen en waarden bij te brengen, opdat zij in de toekomst ons land terugbrengen op die plaats waar Suriname vroeger was. Volgens Doorson zal ook het culturele aspect van TAS een plaats gegeven moeten worden.

Freddy Derby

Frederik Marinus Emanuel Derby (Para, 31 maart 1940 – Paramaribo, 19 mei 2001) was een Surinaams politicus en vakbondsleider en was de enige overlevende van de Decembermoorden. In de jaren voor zijn dood streed hij voor een onderzoek naar deze gebeurtenissen, en vertelde hij wat hem in Fort Zeelandia was overkomen.
Derby werd geboren in het district Para, op de voormalige plantage Berlijn. In 1954 vertrok hij als kweekje naar Paramaribo. Hij volgde de mulo, en haalde de onderwijzersakte en de hoofdakte. Daarna werd hij leraar op een ambachtsschool. In 1968 werd hij vakbondsman, en in 1970 was hij betrokken bij de oprichting van de vakcentrale C-47. Hij trad toe tot de Partij Nationalistische Republiek (PNR) die streefde naar de onafhankelijkheid van Suriname en zat namens die partij van 1973 tot 1977 in de Staten van Suriname.
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werd hij door militairen gearresteerd en overgebracht naar Fort Zeelandia. De volgende dag werd hij als enige van de gearresteerden vrijgela-ten, volgens eigen zeggen op initiatief van Desi Bouterse. Derby ontpopte zich als een fel tegenstander van Bouterse, en streed in de laatste jaren van zijn leven voor een onderzoek naar de Decembermoorden. Op 8 december 2000 vertelde hij voor het eerst wat er op 8 december 1982 was voorgeval-len. Ook deed hij zijn verhaal in de documentaire Het dilemma van Derby, van Yvette Forster.
Derby richtte in 1987 samen met onder anderen Siegfried Gilds de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) op. Via de SPA was hij betrokken bij de regering-Venetiaan.
Hij overleed op 61-jarige leeftijd in Paramaribo aan een hartstilstand tijdens een partijtje voetbal

door Roy Bruce

More
articles