March 21, 2015


DE WEEK IN RETRO…


March 21, 2015

MEMORABILIA – Wiki. Een aantal mensen werd in hun diepe slaap verrast, gewekt en meteen in politieke armoede gestort. Groot ressort- en grondbezitter kwam helemaal uit Matapi naar voren gestoven en vertelde doodleuk, dat er geen plek was/is voor Palu of Abop. Er kan absoluut geen paardje worden gereden. Zou de paarse spoeling stevig verdunnen, verkleuren en de smaak van de grape-soda ongewenst aantasten. Wel mochten Oesje en Hoogie op speciaal verzoek van de baas, buiten de spagaat worden gehouden. Op basis van vertrouwde vertrouwelingen toch nog hertrouwen? Wat een land! En dan de Suralco, nietes en welles polka. Werd uiteindelijk een smakeloze kaseko, die gauw van de hitparade wist weg te glijden. De zaak irriteerde van alles en nog wat zodanig, dat zelf Bert Eersteling en Ron Asabina pogingen waagden om de zaak op de rails te houden en ratio binnen te blazen. Of het ze is gelukt, is nog maar de vraag en of het ‘…hebbetje…’ van Des en Dipo nu wel of niet over een “Brokopondo Overeenkomst” kan worden getild en in de boezem van de staatsentiteiten kan komen te verkeren…? “Elo! That’s the major question hangin’ and bangin’ in the unstable upper air!”. De Amerikaanse partner van meer dan een halve eeuw, verhulde de zaak zodanig, dat zelf “Santa Claus” in Penn-city Pittsburgh er een ‘dipper’ van kreeg en ook zal overhouden. Een dipologische dipper. En dat is in deze tijd van ‘hypertensia’, zeer onprettig in ontwikkeling. Gauw naar de week in Retro…, spectiva! – Scenario. Zoveel zelfgenoegzaamheid en reclame voor wat men dacht/denkt te mogen zijn, waarna Abrahams doodleuk kwam/komt en seismologisch vertelt, dat er definitief geen plek is voor bepaalde partner(-s). Wel voor ‘baisigri Oesje’ en een dwingend aangekleefde ‘Hoogie’. Een spagaat volgt en uiteindelijk een tuimeling tussen de wal en het schip. Plons! NDP? ‘No de prati partij’. “A bem opo dem jeje…, baka saka dem man lagi na partij”. ABOP-styling, mi booooi! – ‘Surprise surprise’. Politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera, zal zich kandidaat stellen voor de V7/VHP in het district Wanica. ‘A definite winner’. VHP heeft vier plekken, in Wanica te bezetten. – ‘Greed maaaanh’. Omgevallen? De Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers (VRE), lijkt door de wantoestanden in Nickerie inderdaad te zijn omgevallen. Een product van verdeel, heers en sublieme overbelasting, door negatieve politiekvoering en hebzucht. Zal zich op termijn wreken. – Primitief. De Alternatieve Combinatie stelt zich op het standpunt om strijd te voeren, tegen andere combinaties? In plaats van te strijden voor een beter Suriname, wil men enkel strijd leveren? Van politiek dus maar weinig kaas gegeten. – Observatie. De Europese Unie zou geen waarnemers sturen. Dan mogen Frankrijk en Nederland, er wel weer iets op vinden. Caricom, Unasur en de Organisatie van Amerikaanse Staten (…), zullen het bepaald niet laten afweten. Onkan! Ook de USofA. heeft op de verkiezingsdag(-en), altijd al bezoeken gebracht aan partij- en combinatiehoofdkwartieren. – ‘Springi’. Andermaal een waarschuwing uitgegaan ter zake de hevige waterstanden die vanuit zee te verwachten zijn. In bepaalde delen van de wereld, werd verder als bijzonder natuurverschijnsel, de zonsverduistering waargenomen. Mits het wolkendek dat dan wel toeliet. – Verzoek. Venezuela deed een speciaal verzoek aan Brazilië om over te gaan tot het leveren van basislevensbehoeften en -goederen. Het wordt elke dag moeilijker voor de amorfe regering Maduro, om in een zelfgecultiveerde crisis stand te houden. – OAS. Roulatie is de basisoorzaak van het uitdrijven van Albert Ramdin, bij de Organisatie van Amerikaanse Staten. Guyana stuurde een kandidaat om Ramdin als ass. secretaris-generaal op te volgen, maar die werd terzijde geschoven door de keuze van Nestor Mendez uit Belize. – ‘Opo doro’. In een ochtendblad wordt aangegeven, wat een mislukking de Suri-ambassade in Parijs wel weer werd. Laat het duidelijk zijn, dat de idee van Harvey Naarendorp en Winston Lackin, een ambassade in Parijs neer te zetten, al vroeg het aller-belachelijkste oversteeg. In de jaren tachtig had men ook zo een ambassade, als speciaal kunststuk voor Harvey in Mexicostad geplekt. Van daaruit werden de relaties met ‘revolandjes’ aangestuurd en ook ‘rehab – patientjes’, weinig discreet doorgesluisd. Een eenvoudig consulaat in Miami, zorgde er eenvoudig toch wel weer voor, dat de vestiging in Mexico al snel werd ondergesneeuwd en geëvacueerd. Net zoals de Parijse onzin ons land nu honderdduizenden Euro’s armer maakte en absoluut niets als ‘return of investment’ opleverde. “Nothing doin’ corporation”. ‘Repetition of historical facts! Or was it…, hysterical longings to be satisfied’. Harvey……, erg toepasselijk werd nagenoeg onpasselijk! Ook dat gedoe met zonnepanelen, etc. ‘Du no du…, prosit’. – Heftig. Verhevigd protest valt de raadsvrouwe van Bouterse ten deel, nadat deze openlijk kritieken heeft gelanceerd op een gerechtelijk vonnis in civiel. “Penalty…”, wordt geroepen. – Voetbal. Bij de loting voor de kwartfinales van de Champions League in Nyon is de vergelijkbare finale van vorig jaar uit de koker gekomen: – Atlético Madrid is gekoppeld aan titelverdediger Real Madrid. Bayern München neemt het op tegen FC Porto. FC Barcelona heeft Paris – Saint Germain (PSG) geloot. Juventus treft AS Monaco. De kwartfinales worden gespeeld op 14/15 en 21/22 april 2015. – IS. Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor vier aanslagen op twee moskeeën in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Bij de aanvallen van zelfmoordterroristen kwamen zeker 126 moskeegangers om het leven. Meer dan 260 gelovigen raakten gewond. Het aantal slachtoffers loopt nog op. Via een bericht op Twitter claimde het soennitische IS de vier zelfmoordaanslagen in het centrum van Sanaa. De moskeeën worden vooral bezocht door sjiitische Houthi’s. In het bericht werd gesproken van een “gezegende operatie” in “de holen van de sjiieten”. http://www.nu.nl/buitenland/4015169/ruim-honderd-doden-aanslagen-moskeeen-jemen.html – Hollandse veiligheid. Vrijdagmiddag om 17.30 uur Nederlandse tijd, werden de nieuwe bewindslieden op het Ministerie van Veiligheid & Justitie, door het Nederlandse staatshoofd beëdigd. Hij ontving op de Eikenhorst nabij Wassernaar, de nieuwe minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff. Beiden waren VVD-Kamerleden en ook woordvoerders ‘veiligheid & justitie’. Vorige week vertrokken minister Opstelten en de staatssecretaris Teeven van Justitie uit het regeringskabinet Rutte, naar aanleiding van de rel rond ‘de wazige deal’ die Teeven als officier van justitie in Amsterdam sloot met een drugscrimineel. – Duister. Op sommige plekken in Nederland was de zonsverduistering toch nog even waar te nemen. Lang zag het ernaar uit dat de bewolking roet in het eten zou gooien, maar uiteindelijk ontstonden her en der gaten in het wolkendek. Om 10.37 uur was de verduistering op zijn hoogtepunt. http://nos.nl/artikel/2025855-zonsverduistering-op-sommige-plekken-in-nederland-te-zien.html – Registratie. Op de zaterdag 21 maart 2015 zullen de laatste politieke partijen, worden geregistreerd. Entiteiten waarvan alle in te dienen documenten bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), hopelijk wel zijn aangekomen/-nomen —conform de wetverplichting(-en)— om deel te kunnen/mogen nemen, aan de algemene en geheime verkiezingen 2015, op: 1. assemblee-, 2. district- en 3. ressortraad niveau. Achteraf ook in dit verkiezingsjaar gebleken, dat er belangstellenden voor deelname waren/zijn, die de vereiste documenten niet tijdig klaar cq. correct hadden/hebben. Ook gewenste “herstelhandeling(-en)” zouden zijn op-/aangehouden. Ieder een eigen verhaal(…), naast de zowat onuitvoerbaar geraakte wenselijkheden. Twee ochtendbladen maakten uitgebreid melding, van opgewekte frustraties die bij belanghebbenden zouden zijn gaan (over-)heersen. ‘Te laat is te laat…’, zou men uit 2010 moeten hebben begrepen. En zorgvuldigheid, blijkt in deze altijd nog kunstig ‘de baas’. – Classico. In het aankomende weekeinde zal voor ongeveer/minstens drie uren lang, niemand bij enig voetbalverstand denken aan de verkiezingen in Suriname. Want op de zondag aanstaande wordt een andere strijd gestreden…, de ‘classico’ tussen Real Madrid en de FC Barcelona te verspelen. – KPS. Het houdt niet over. In de laatste dagen zijn weer politieagenten in aanraking gekomen met de justitie. En dan in zeer negatieve zin en dus ontheffing als eerste maatregel. – Stagiaires. Drie fietsende stagiaires werden in verschillende gradaties van verwonding naar de spoedeisende hulp vervoerd, nadat een dronkaard een ernstig verkeersongeval veroorzaakte op de Sophie Redmondstraat. Ook een bezopen politieman, wist op de Kwattaweg grote schade aan te richten. – Lekkages. Langzaam maar zeker lekken positioneringen naar buiten, over de kandidatenplekjes en vlekjes bij verschillende politieke partijen en mogelijke invulling daarvan. Speculatief en vaker ‘wishfull thinking’, wanneer de zaak minder voorspelbaar is of blijkt. Op de dag van de kandidaatstelling mag men dan ook nog…, het gebruikelijke aan opgeworpen stofwolken van ontevredenheid inwachten. Met of zonder het nodige aan verwerpelijke vormen van kunstzinniger schuttingtaal. Elo! – ‘Springi’. Bevoegde weersautoriteiten, hydrologen en de rampbestrijding NCCR zijn alert ter zake springvloed op 20 Maart 2015, gegeven wat zich bij een vorige aanwas van hoogwater in onder meer het Weg naar Zee- en Leonsberggebied voordeed. – Weggedrag. Het is al eerder aangemeld, dat het weggedrag van bepaalde geel gespoten taxi’s ernstig te wensen overlaat. Men stopt op elke aangegeven plek en houdt vaker geen rekening, met afslaand of achteropkomend verkeer. Bij het zoeken naar een adres of huisnummer, is het helemaal hommeles. – OAS. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft voor de komende jaren een nieuwe secretaris generaal in de persoon van Luis Almagro. De wereldpers maakt daar gewag van. De benoeming en installatie materialiseerde nauwelijks twee weken, voor de ‘Summit of the Americas’ in Panama zal gaan plaatsvinden. Een topconferentie van staatshoofden uit de hemisfeer, welke grote eenheid zou moeten uitstralen. De problemen met Venezuela onder Nicolas Maduro en de indringende bemoeienis van Cuba, welk land op lijn bleek te zijn gekomen met de USA, kunnen spelbreker worden. ‘The Organization of American States on Wednesday elected former Uruguayan foreign minister Luis Almagro as the new secretary general of the hemispheric organization. The 34 member states voted for Almagro in a secret ballot. He was the only candidate after former Guatemalan vice president Eduardo Stein and Peruvian jurist Diego Garcia-Sayan withdrew their candidacies. Almagro will replace Jose Miguel Insulza on May 25, and will serve a five-year term. He said he hopes to rule over the organization’s renovation, not serve as a mere administrator during crises. During his term, Almagro said he plans to give priority to issues including citizen security, prevention of social conflicts, protection against natural disasters and improved interconnectivity and education. He also reiterated his hope of bringing Cuba back as a full member of the group.http://news.yahoo.com/oas-choses-uruguayan-luis-almagro-secretary-general-174845896.html http://news.yahoo.com/questions-over-us-cuba-talks-amid-venezuela-dispute-232315499.html – ‘Welles nietes’. Het operationaliseren van digitale televisie in Suriname, is wederom aan discussie onderhevig geraakt. De ene zegt dat men klaar is en de ander zegt vervolgens, dat nergens ter wereld digitale televisie gerealiseerd is binnen de termijnen die de telecommunicatie autoriteit zichzelf stelt. Du no du! – CRIME. Een Nikos onderzoek wijst uit, dat van de ondervraagden niet minder dan 39 procent, direct of indirect slachtoffer is geworden van criminaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd, tussen eind Februari en begin Maart 2015. – Terreur. Wat in Tunis plaatsvond kan zich in elke Europese stad gaan voordoen. De voortekenen daartoe, zijn er niet geringer op geworden. De terreurgroep Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, gisteren in de Tunesische hoofdstad Tunis. Bij die aanslag en de latere bestorming door leger en politie van het Bardo-museum vielen 25 doden, onder wie de twee aanvallers. IS heeft het in een audio-fragment en een geschreven verklaring op internet over “…een gezegende invasie in een van de holen van de ongelovigen en zedelozen in het islamitische Tunesië…”. Er waren twee IS-schutters, die pas werden gedood toen zij door hun munitie heen waren, staat in de verklaring. Het jihadleger dreigt met meer aanslagen. “Wat jullie nu hebben gezien is nog maar de eerste druppel van een regenbui…”. In Tunesië zijn negen mensen opgepakt. Vier van hen zouden direct betrokken zijn geweest bij de aanslag bij en in het Bardo-museum. Vijf anderen zouden banden hebben, met de twee Tunesische schutters die zelf ook zijn gedood. – Presidentieel. In Jemen hebben twee gevechtsvliegtuigen het presidentieel paleis in de zuidelijke stad Aden onder vuur genomen. De afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi was op het moment van de aanval niet in het paleis, zegt een naaste medewerker. Hadi werd in januari afgezet na een staatsgreep van sjiitische Houthi-rebellen. Die plaatsten hem onder huisarrest, maar Hadi werd later onder druk van onder meer de Verenigde Naties, de VS en Rusland vrijgelaten. – Suralco/Alcoa. De noodzakelijk maatschappelijke discussies nemen een vlucht over de werkelijke toekomst van de bauxietindustrie in ons land. Op zich de meest gezonde en gunstiger zaakwaarneming. – Leuk. Onderhandeling over wat en met welk volkenrechtelijk mandaat? Het ziet er meer naar uit, dat de ‘huidige staatsmacht’ de eigendommen van Suralco/Alcoa wil transformeren naar wat de Nederlander noemt: “…een hebbetje…”. Want wat gebeurt er na lang zeuren aan het hoofd van Pittsburgh, in een land dat nog nooit vanuit ‘de Staat’ het woord “onderhoud” heeft weten te cultiveren? Juist ja! “Ik wil dat hele ding in de eigendom, maar jij moet de (aluinaarde-)markt, de dam en de krachtcentrale blijven supervisioneren cq. ‘maintainen…’, hor!”. “Want ik weet niets af of heel weinig van ‘professioneel onderhoud’, hor”. “Provisorisch weten we wel wat te doen, maar groot onderhoud weten we weinig of niets van”. “Kijk maar even naar onze staatsgebouwen” . De blauwdruk is en blijft gelukkig nog enige jaren in de eigendom van Pittsburgh en niet anders. Want Pittsburgh bepaalt wel of de bauxietindustrie en de aluinmarkt op het westelijk halfrond aan Suriname geparenteerd blijft. En bepaald niet het kabinet van Bouterse. Die tijdelijke entiteit is nog steeds geheel onbevoegd, zolang de Brokopondo Overeenkomst niet expireert of het parlement cq. De Nationale Assemblee, daar een evenwichtige uitspraak over doet. Intussen, trekt de hoofdonderhandelaar zich slimmig, als ervaren ‘namedropper’ en met de bekender ‘Wallstreet-smoes’, terug achter een gordijntje, dat wordt samengesteld door een ‘papieren A-4 verklarinkje’, uitgeven door een kabinet, dat ‘hebbetje hebbetje en nog eens hebbetje…’, ‘in politicis’ loopt te propageren. Er is eigenlijk helemaal niets veranderd. De Staat en deze samenleving mogen wel naarstig uitkijken, dat men daar in de Para, Brokopondo, Commewijne, Marowijne en Sipaliwini (Nassau), straks niet komt te zitten met een giga-schrootpuinhoop en ‘wilde occupatie’ van jewelste. Een juweel aan ruimtelijke rotzooi. Want wat denkt men, dat er met de huidige bezittingen van Suralco/Alcoa zal gaan gebeuren of van oud en reeds vertrokken BHP-Billiton? Niets goeds! Alleen maar vernietiging. Voorbeelden in de wereld te over. Dus zegt Suralco/Alcoa…, verantwoordelijk als men nog steeds, is: “WE GAAN DE PRODUCTIE TOCH WEL EVEN WAT TERUGDRAAIEN…, hor papi!”. En dus ook nadrukkelijker kijken of de door de regering Bouterse gewenste transitie —na de verkiezingen— wel legitiem en op enig niveau kan doorgaan. Want de Brokopondo Overeenkomst, zeg je gewoon niet zonder De Nationale Assemblée op. En ook niet met een penning van één SRD. Niet Sardjoe, niet Bouterse, niet Ameerali of een inmiddels mandaatloze cq. genivelleerde, voor weer anderen ‘demissionaire regering’…, zijn daartoe bevoegd of daartoe in staat. “Enkel het Volk van Suriname, heeft zonder een aangezette/-gedreven hysterische Abikadabri-opwelling geheel autonoom en soeverein te bepale”. ‘Na so a de, na so a musu fu tan….!’. In geen enkele regeringsverklaring heeft men nationalisatie van Suralco mogen lezen. Dus?! Oké dan. – Partij-/combinatie registratie(-s). Waaraan moest en moet men voldoen. De Overheidswebsite en de absurdistische hoge ledenaantallen die men indient, voor alle duidelijkheid, het volgende. http://www.verkiezingen.sr/registratie-politieke-partijen-begonnen/ Voor wie geen computer of webverbindingen heeft: ‘Maandag 16 maart 2015 is de registratie van de politieke partijen en of combinaties die deel zullen nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2015, begonnen. De partij DOE zou zich als eerste registreren maar heeft op het laatste moment afgezegd en doet dat op een ander tijdstip. Om 12.00 maandagmiddag meldde de combinatie V7 zich bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), dat voor deze gelegenheid is ondergebracht in het KKF-gebouw. De delegatie werd geleid door Mahinder Rathipal en Hesdy Pigot. Partijen hebben tot en met zaterdag 21 Maart 2015 de tijd om zich te registeren voor deelname. Overgelegd moeten worden: •Geldige ID-kaarten + kopieën van de aanbieders; •Bewijs van registratie in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau; •Naam politieke organisatie, een aanduiding daarvan of beide; •De statuten van de Politieke organisatie; indien politieke organisaties in combinatie dan de statuten van alle deelnemende partijen; •Opgave van de huidige bestuurssamenstelling; •Symbool van de politieke organisatie; •Bewijs van deelname in combinatieverband (geldt voor partijen die in combinatieverband gaan deelnemen aan de verkiezingen); •Een gekozen woonplaats; •In verband met de 1%-regeling een hard copy en digitale versie van de ledenlijst. – Zwarte bladzijde. De raadsvrouwe van Desi Bouterse mag wel nadrukkelijker uitkijken om een gerechtelijk vonnis nogal onbezonnen als ‘zwarte bladzijde’ te kwalificeren, in een bericht wat ‘Starnieuws’ hemelsbreed op het Internet zette. Voor de lezer een verwijzing en tegelijkertijd vingerwijzing naar een ‘link’ met ‘gewraakt vonnis’, welk de website integraal meenam.http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28116 – Autonomie. De Staat heeft zich vanaf heden een deel van de monetaire onafhankelijkheid uit handen gegeven, door fysiek een ernstig committerende valutaswap aan te gaan met de Volksrepubliek China. Aangegeven wordt, dat grote landen als Brazilië, Argentinië, Zuid Korea, Ruskland en de United Kingdom ook meedoen in dit soort faciliterende/accommoderende transacties. Voorbeeld? Bij uitvoering van diensten en infrastructurele werken, kunnen Chinese ondernemers in Suriname aanwezig, bijvoorbeeld Dalian c.s., zo hun voordeel halen uit de bovengenoemde faciliteiten. Naast de US-dollar en de Euro, nu dus ook de Chinese YUAN als financieel ruil-/betaalmiddel. Kan wel zo gunstig mogelijk worden voorgesteld, maar Suriname blijft in de voornoemde verzameling een zeer kwetsbare Calimero, waarbij een deel van de ‘monetaire soevereiniteit’ wordt afgestoten ten voordele van een soortement, meer nog geaccepteerde kolonisatie en enkel de Chinees-Surinaamse handelsbalans groot voordeel van zal blijken te hebben. En dus de reeds ontelbare importeurs van allerhande producten en diensten, uit het land van/met de miljardenzielen. De tegen-/wisselhanger van de Yuan wordt de Surinaamse Dollar (SRD). “Bingo banco…, Yuan ho…, on the monetary flow!”. – Monoloog. Inderdaad blijkt ‘name dropper’ Monorat er dus geen enkel probleem mee te hebben om op een kandidatenlijst te gaan zitten, met duodrugs- en andersoortige veroordeelden. Zegt nog maar weinig over de overige lijstgangsters, maar nog veel meer over Monorat en zijn aangedreven smoeskalenders. ‘Wie met pek omgaat, moet bepaald geen witte hemden dragen of de natuurwetten nadrukkelijker tarten…!’. – KLM. De KLM ziet zich gedwongen in de eerste twee weken van mei in totaal 22 vluchten uit de dienstregeling te halen, omdat het bedrijf nog altijd geen nieuwe cao-afspraken heeft kunnen maken. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag laten weten. Eerder werd al duidelijk dat de drie wekelijkse vluchten naar Edmonton in Canada, waarmee KLM vanaf mei zou beginnen, worden uitgesteld. Daarnaast komen vluchten naar onder meer Rio de Janeiro, Bangkok, Nairobi, Toronto en een aantal Chinese bestemmingen te vervallen. KLM – management sprak van een pijnlijk besluit. Het laatste wat de KLM klanten aan te willen doen. Het bedrijf probeert de overlast voor passagiers tot een minimum te beperken, door ze om te boeken naar andere vluchten. ‘Iedereen komt op zijn bestemming’, wist men nog na te geven. – Moord. Zeventien buitenlandse toeristen en zeker twee Tunesische agenten zijn woensdag gedood in een aanval van militanten op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. De Tunesische premier Habib Essid heeft het dodental woensdagmiddag bevestigd. Twee en twintig toeristen zijn gewond geraakt. De omgekomen toeristen komen onder meer uit Polen, Spanje, Duitsland en Italië. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Twee militanten hielden tientallen toeristen vast in het museum. Inmiddels zijn de aanvallers gedood, meldt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens premier Essid hadden de daders mogelijk twee of drie handlangers die nog niet zijn gepakt. – Matig. Nederlanders zijn maar matig tevreden over het huidige regeringskabinet. De coalitie krijgt een 5 als cijfer. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft het kabinet een onvoldoende, iets minder dan de helft geeft een voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas en Ipsos voor het ANP. Aan de enquête deden ruim duizend mensen mee. Mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de VVD stemden, zijn het meest tevreden. Zij geven een 5,9. Dat cijfer krijgt het kabinet ook van D66-kiezers. Daarna volgen ChristenUnie (5,7), SGP (5,6) en CDA (5,3). Mensen die destijds voor de PvdA stemden, komen niet verder dan een 5,1. PVV’ers en SP’ers zijn het meest negatief, ze zitten onder een 4. Het is opvallend dat het kabinet een hoger cijfer krijgt dan de partijen in de coalitie. De VVD krijgt gemiddeld een 4,46, de PvdA een 4,22. Een duidelijke verklaring is daar niet voor. Bijna driekwart van de ondervraagden geeft de PvdA een onvoldoende. – Misdaad. Putin heeft Rusland gefeliciteerd met de toetreding van de Krim tot Rusland. In Moskou herdacht Putin, dat hij een jaar geleden het wetsontwerp ondertekende waarmee de Oekraïense region door annexatie weer Russisch werd. “Het is precies een jaar geleden, dat de Krim en Sebastopol herenigd zijn met Rusland”, zei Putin. “Ik wil de inwoners van de Krim en alle burgers in ons land daarmee feliciteren. En natuurlijk dank ik iedereen in de Krim en in Sebastopol voor de moed en zelfbeheersing die ze hebben laten zien”. Zo kan het dus ook, bij neokolonialisme door de altijd al gewelddadig ingestelde Russische beer. – Opiniepeilingen. Tegen de verwachtingen in, is de Likoed-partij van de Israëlische premier Netanyahu opnieuw de grootste geworden bij de parlementsverkiezingen in Israël. Peilers hadden de centrum-linkse Zionistische Unie getipt als winnaar, maar die bleef steken op 24 zetels. Likoed behaalde 30. Een ervaren peiler van een Israelisch tv-station, wijt de foute voorspelling van zaken onder meer aan de houding van Likoed-stemmers. Veel van hen zouden geweigerd hebben om mee te doen aan ‘exitpolls’. Buiten de stembureaus stonden nepstembussen, waar mensen nog een keer een stembiljet in konden gooien en anoniem te laten weten op wie ze hadden gestemd. Vooral op plaatsen waar veel Likoed-stemmers wonen, zaten weinig biljetten in die nepstembussen. Analisten wijzen erop, dat ‘de polls’ werden bekendgemaakt ‘twee uur’ voordat de stembureaus werden gesloten. Na de laatste peiling, riep premier Netanyahu nog snel zijn achterban op om toch vooral te gaan stemmen. Volgens een peiler is bijna niet te voorspellen, hoe de Israëliërs gaan stemmen. Van bijna 1/3 van de kiezers, is de stem onbekend gebleven. Ofwel omdat ze tot het laatste moment blijven twijfelen, ofwel omdat ze stemmen op een partij die niet groot genoeg is om toe te treden tot het parlement. Peilers dachten wel vaker onterecht, dat Likoed het niet zou redden. In 1981, toen de partij op het nippertje won. In 1992 toen verwacht werd, dat de Arbeiderspartij weer aan de macht zou komen en in 1996…, toen Netanyahu won van de zittende premier Shimon Peres. Tot zover de buitenlandse verslaggeving. – Opiniepeilers? Objectief van inborst, of zichzelf steeds weer onzedelijk rijk rekenende frommelaars, in dienst van dikbuikige broodheren? Wie zal het objectief kunnen natrekken, juist wel erkennen of alsnog bevestigen? Summa…? Wie de schoen past, zette die onder het onbeslapen, frisgeurend ledikantje. – Bron. Men moet heel gewoon teruggaan naar de bron die er belang bij heeft, op criminele wijze verwarring te stichten en onderhouden…, ter zake de driehoeksverhouding Suriname – Alcoa/Suralco. Bij herhaling, het volgende uit JPF – dd. 13.03.2015: ‘Spelletjes…’. ‘Er worden smerige spelletjes gespeeld met de toekomst van de integrale bauxietindustrie. Er blijken een aantal lokale charlatans betrokken te zijn, bij het verspreiden van valse berichten die hen persoonlijk tot voordeel moeten worden of de politieke agenda nog voor de verkiezingen moet bevredigen. Een stevig aantal parastatale bedrijven in de nut-/energievoorziening, transportsector en communicatie mogen tevens zeer alert geraken en in een alarmfase gaan. Een analyse ter zake de bauxietperikelen en de betrokken actoren, kan als volgt worden samengevat: ‘Eigenlijk is er niets aan de hand. Er is helemaal geen sprake van solide overleg(…), laat staan van een spoedige overdracht van zaken door de Alcoa aan de Republiek Suriname. De Moedermaatschappij, wacht op ‘een antwoord’ zijdens de Overheid met betrekking tot de energievoorziening (…), wat kennelijk vanwege structureel ‘intellectueel onvermogen’ maar niet kan worden opgesteld/-lijnd. Vanuit kringen rond de machthebbers, wordt er kwalijke stemmingmakerij bedreven om dit allemaal en de onmacht te verbergen. Ook het verwijderen van Brunswijk-aanhangers uit het mijngebied “Nassau”, waar Suralco al meer dan drie jaren geleden aan de slag had moeten kunnen gaan, blijkt een heet hangijzer. Als de maatschappij tot wanhoop gedreven zou kunnen worden en daardoor mocht besluiten om weg te gaan, zou dat probleem eventueel geruisloos tot ‘oplossing’ komen. Het heeft er alles van, dat mede daarom ‘de wens’ tot spoedig vertrek van Alcoa uit Suriname —komende van enkele grijpgrage geldwolven— nu de moeder blijkt te zijn geworden van de op verborgen wijze bedreven, meer nog ‘leugenachtige berichtgevingen’ uit kringen rond ‘politieke machthebbers’. Betreffende het vertrek van Alcoa uit onze contreien, is vooralsnog weinig sprake in kringen waar rationaliteit prevaleert en nog overheerst’. Tot zover een bericht, dat afgelopen zaterdag, reeds gecomprimeerd werd weergegeven. Hierna zullen de verwarde mandatarissen, de verwarring nog groter trachten te maken. In troebel water…, dacht men goed vissen te kunnen vangen. Helaas onderschat men de veerkracht van de waarheid, de intellectuele stootkracht van ons volk en in het bijzonder ‘het geduld’ van een betrokken multinational. Weten terdege wat er in de wereld te koop is aan misleidende egoklojo’s die tijdelijk toevertrouwd mandaat, weinig beheerst wensen en/of trachtten te overstijgen. – CBvS. Als men met de meeste nadruk nu kijkt naar de meer recente cijfers van de moederbank, begrijpt men deerlijk welke kant het weer is opgegaan. Onder Goedschalk werden er op bepaald moment, absoluut geen ‘verkorte balansen’ meer gepubliceerd. Onder Hoefdraad en een IMF/Wereldbank-regiem, kan men een dergelijke Goedschalk-vertoning echter niet verkopen en dat geeft dus weer de onverstoorbare gelegenheid te kunnen volgen, waarop de Republiek Suriname cq. de Staat afstevent. Het is vijf over twaalf. – Sociaal contract/akkoord. Dat werd door Bouterse aan de vooravond van de verkiezingen 2010, aan de samenleving als vettige worst voorgehouden. ‘Contrat social…’, zoals dat in de geschiedenisboeken wordt verwoord. Echter, is met ‘de wetten’ die in 2014 werden doorgedrukt, onder ‘markante leiding van Brunswijk’ en bij afwezigheid van de meer competente leiding van De Nationale Assemblée (DNA), een enorm nationaal probleem geschapen. Men waarschuwde er bij herhaling voor, maar men luisterde weer in het geheel niet. De financiële gevolgen van de ‘sociale wetten’ van Brunswijk c.s., zijn moordend voor het midden- en kleinbedrijf. De grotere bedrijven noodzaken zich om personeel af te vloeien. De inkomstenbelastingen, storten daardoor progressief in. Wat heeft men nu dus eigenlijk, Ao. 2015 bewerkstelligd? Niet veel meer dan een ingrijpende sociale ramp! Een onbetaalbaar exces gecreëerd en feitelijk structureel nu reeds obsoleet geraakt. Telt men de wanbetalingen van ‘de Staat’, naar de particuliere sector erbij op en het schip maakt niet alleen slagzij…, maar is inmiddels reeds in de diepte verdwenen. ‘Oh pe ye go sori fesi…, lanti habi bigi bigi bigi pai man…’. – Pensioen. Intussen gaat men gezapig verder met het toewijzen van allerlei zaken, waarvoor de begrotingen en inkomensten van staat , nog niet eens op orde zijn gebracht. Zo mag ook de ‘revo-parlementariër’ rekenen op staatspensioen. Als genoegdoening mag de nog levende ‘gekozen volksvertegenwoordiger’ —van voor de rampspoed de dato 25 Februari 1980— welke legitieme door de georganiseerde misdaad werd weggeschoten, bij overleven/-ing nu ook nog even op een aalmoes rekenen. Verschil moet en mag er zijn. – Een jaar. Min-/onvermogende burgers en dus ingezetenen, mogen van Ameerali rekenen op een kaart/pas voor basisgezondheidszorg. Geldigheid? Een jaar! – OAS. Met een bus-/truckchauffeur aan het stuur, staatsdecreten van onfatsoen aan de muur…? Unasur riep inmiddels op om de meer dan welverdiende en straf uitgenodigde sancties die tegen een nog maar weinig democratisch Venezuela van kracht werden/zijn…, per ommegaand op te heffen. Maar wat doet die Nicolas Maduro daar dan tegenover? Nou juist dat gedecreteerd gegeven, zal deze week bij de Organisatie van Amerikaanse Staten worden besproken en wel in de Permanente Raad. Hopelijk kan Maduro dan aan zijn verstand worden gebracht, dat het zo niet verder kan met het eens zo superrijke Venezuela. Een voorbeeldstaat en Opec-lidmaat, waarbinnen de ‘universele mensenrechten’, in ieder geval eens beter waren beveiligd dan onder het opgelegde en ontaarde Chavisme. Politieke moorden en bewust aangestuurde doodslag, uitgevoerd door veiligheidstroepen tijdens volksbetogingen, zijn internationaal completamente ‘uit den boze’ verklaard. De volledige vernieling van de nationale economie…, een voelbaar regionale issue geworden. Instabiliteit in de regio, kan/zal voor de gehele Caribbean een ramp betekenen. – ‘Science’. Wetenschapsbeoefening op universitair en onderzoekerniveaus. Bachelor of Science, de eerste faseafsluiting van een ‘wetenschappelijk universitaire studie’. Bijvoorbeeld artsenij. Daarna volgt de ‘masters graad’ ofwel doctorandus (Drs cq. M.D.). Allernaast heeft men ook in de medische zorgwetenschap en -opleidingen ‘bachelors’. In dat geval, wordt het niet anders dan ‘Bachelor of Health’. Komt ook op de diploma’s te staan van gecertificeerde HBO-opleidingen. Bij onderwijs kan men enkel een ‘Bachelor of Science’ behalen, in bijvoorbeeld de Pedagogie ofwel Onderwijskunde, mits na 4.5 jaar afgesloten aan een universiteit. Aan een pedagogische academie, nooit en te nimmer. Het gezeur en gemier met Engelse titulatuur, kan men het allerbeste elimineren door de Anglicaanse titulatuur gedegen op te zoeken en juist toe te passen. Anders is er niet! ‘Bachelor of Education & Bachelor of Health, that’s in the name of a title game…’. – ‘Normaal’. Is het nou: “…iedere patiënt wordt normaal behandeld…”, of moet het eigenlijk zijn: “…iedere patiënt wordt nog steeds met grote zorg behandeld…”. In bepaalde gevallen, bestaat de semantische verscheidenheid absoluut niet! Zeker niet in een stabiele en volwassen gezondheidszorg die men ook nog dacht te kunnen exporteren naar de behoeftige delen van de regio. Wat is daarvan overgebleven? Blijkbaar niet veel. ‘Elo…, stuur me een strip Calpol hor. Mi lon drey…’. Wat een land…, wat een onevenredigheid. – Versus. Volgens de rol van het ‘eerste kanton’ zou de rechter op de dinsdag uitspraak mogen doen in het spoedeisend geding, dat Bouterse tegen de persoon van Santokhi heeft aangespannen. Bouterse voelt zich beledigd ter zake de uitspraak, uit hoofde van informatie die de ex-politie man zou hebben over het binnenhalen van drogalijnen. Ook vermeende affiliatie richting Hezbollah etcetera, zou het verkeerde keelgat zijn ingetuimeld. Men is en blijve benieuwd. – Verworvenheden. Eens was daar de verworvenheid om de Pers te woord te mogen staan en interactief mee om te gaan. Padvinders gaven hun gebouwen willig over. Er werd zelf een medialle aangeboden, door weet men nog wie…!? Heden ten dage een uitgestorven zaakje. Op wat aangereikte primeurtjes na. Kwam zelf eens voor, dat ene Van Frederikslust —op een goede namiddag— presidentieel geordonneerd moest nablijven of dat een enigszins opgewonden vertegenwoordiger van geparenteerde website, een stinkend gecensureerde kous pardoes op z’n kop kreeg. De relatie met de pers? Tot nul komma nul verworden. Nu mag wel weer worden geconstateerd, dat de on- en minvermogenden ‘plastic’ krijgen. Let op! Geldig pasje voor een jaar. Een verzorgingsrecht, wat men als burger eigenlijk in alle collectiviteit al bezat. Namelijk, door de Staat betaalde gezondheidszorg. Enig verschil met het heden…, enkel een plastic kaartje en een grijns van die Robert. 17.000 plus uitgedeeld. Kan de vermoeidheid aanroepen en doen intreden. Een aandachtig lezer, had het over een verzopen bouwplek van een Wanica-ziekenhuis? Inderdaad! En waar Jozefzoon met zijn treinstellen zou zijn gebleven? Voor velen een vraag, voor Jozefzoon wel weer een weetje. Er is veel in rook opgegaan…, lijkt wel. Kijken of er voor het weekeinde, nog enige duidelijkheid kan dagen. Je weet het maar nooit, wanneer het vriest of dooit. – Poketi. Uit Poketi werd vernomen, dat Bono Velanti als grootopperhoofd van de Aucaners zou zijn beëdigd. Daarmee is hij dan de opvolger van Gaaman Gazon Matodja geworden. – Alternatief. Hoe alternatief is de alternatieve combinatie. Lijkt eerder een verzameling springtorren te worden die bezig zijn ‘Brunswijk cum suis’ razendsnel te omsingelen. ‘Tjasnet styling…’. Een strategie, scenario en lot, dat de megacombinatie onder leiding van een in slaap gesuste Bouterse, tussen 2010 en het heden ook ten deel viel? Omsingelen, stroppen en nivellerend overnemen. En dan na de verkiezingen? ‘Wan puru/weri bruku gedoe’. Du no du! Men denkt echt, dat dit Volk compleet geschift is in bepaalde contreien. “Elo, omeni stem yu habi fanowdu fu tron pres…?”. ‘Yu sabi toch? Best east-/western hummer styling’. ‘We puru yu e weri…!’. Wat een gokbestendig land, toch. Men kan zich er paars aan ergeren. – Soevereiniteit en strafrechtelijkheid. Wie was nou echt strafrechtelijk bezig in de zaak Dino Bouterse? Wie zette het land te koop? Wie wilde steeds meer geld in de ‘puti’? Waren dat de bekender internationale opsporings- en vervolgingsambtenaren of was het de veroordeelde zelf die een vacuüm creëerde binnen ons land, waarin de ‘under cover’ glad sprongen en hun operaties met nogal wat ‘poen’ in de hand opstartten. De soevereiniteit van de Republiek Suriname tot nul reducerend. Was daarvoor niet herhaaldelijk gewaarschuwd? Voor elk weldenkende, een duidelijke zaak. Wie tracht nu de ‘penaal beslechte issue’ knap uit te spinnen en een ieder te misleiden met een ‘Suriname Brand’ verhaal, met als beladen middelpunt New York? Juist ja! Lackin & Co. Om trots op te zijn. “Brand” ! “U weet wie/wat Hezbollah in de grote wereld is en doet…?”. Ook die vraag werd bevestigend beantwoord, door de ‘savant’ in focus. – Laatste. Het worden de laatste dagen voor de wettelijk verplichte aanmelding van politieke partijen en eventuele combinaties die wensen deel te nemen aan de algemene- en geheime verkiezingen in de Republiek Suriname, de dato 25 Mei 2015 uitgeschreven. Een waslijst aan voorwaarden, waaraan zal moeten worden voldaan. Nog wel voor zaterdag aanstaande. V7 heeft op de maandagmorgen als allereerste de aanmelding verricht. DOE van Breeveld, viel van de eerste aanmeldingspositie op de valreep af. “Onvoorziene omstandigheden…?”. – Voorwaarde. Eigenlijk gemeen om niet te melden, wat Santokhi exact zei in Commewijne en met zoveel woorden bedoelde. Inderdaad, zal Alcoa met werkmaatschappij Suralco de biezen pakken en waarschijnlijk ook nog direct na de verkiezingen van het jaar 2015. Tenzij de regering Bouterse of de opvolging daarvan goed doet, wat men allang had moeten doen. En juist dat gedeelte, wordt door een aantal verduisteraars en criminele belanghebbenden in geparenteerde media opzettelijk verzwegen. – Mechanisch. Uit de mega gezet en in de ABOP gesprongen. Wat een mop! Een zielig verhaaltje van de inmiddels hoogbejaarde Krolis erbij en men begrijpt exact wat er nu gaande is. Gedreven treurspel wordt opgevoerd en voorspelend…, zowat hysterisch, dat de NDP ‘zijn ding’ is en blijft? Vanzelfsprekend, als ‘krolla’ en de leiding van de NDP, vanaf 08 December 1982 en nog ietjes daarvoor, ondeelbaar aan elkaar veroordeeld geraakten. Het loslaten van Palu uit de megacombinatie, was echter geheel onvermijdelijk. Men heeft er een potje van gemaakt. Meer nog van het beleid op de natuurlijke bronnen en energie. Had men dan het grondgedoe er ook nog bij gehad, dan was een niet te herstellen nationale ramp compleet geweest. ‘Palu palu mi patron…, go na Abop go sidon…’. Brunswijk krijgt wat verlopen adel er gratis en voor niets bij. Kan leuk worden met al die eigengereide vogels op een stokje. Anton Paal voorop de Coroniaanse tandem. – Alesi. Er wordt een schuit met rijst geladen. Maar niet voor een ieder is dat ‘hoezeeeeh!’. Nemen gevoeglijk aan, dat de rijst bij vooruitbetaling is volprezen en dat de geschiedenis zich ook in de Petro Caribe, niet heeft ingenesteld. ‘We bai, ma wi Venezolano ne pai! – ‘Overnight demo’. Een opgeklopte demonstratie in Paramaribo, waarbij de ambassade van Venezuela leidend betrokken was/is? Hoe dan? Nicolas Maduro maakt staatsgevaarlijke ruzie met Barack Obama en het zaakje wordt op microniveau, onder het wakend oog van Simon Bolivar aan het kerkplein uitgevochten? Daarvoor zetten noeste Surinamers, dat borstbeeld van de Zuid-Amerikaanse bevrijder, exact 60 jaren geleden in koloniale dagen, echt niet neer in onze hoofdstad. Als men maar niet denkt, dat Paramaribo meedoet aan de hedendaags ernstig bizarre Venezolaanse ouverturen. We hebben wel wat anders te doen op 25 Mei 2015 dan solidair te zijn/worden met de mensenrechtenschenders in Caracas – Venezuela! Wie vandaag de dag wel solidariteit verdienen, zijn de miljoenen Brazilianen die voor ‘dag en dauw’ en dus ‘overnight’ werden opgelicht, door corrupte politici in de Petrobras-schandalen. Intussen wil de Unasur-club lucht gunnen aan Nicolas Maduro en verzoekt Washington DC om de strafsancties tegen Caracas op te heffen. Wat is daarvan nu nog het nut? – Malhoe. Maar hoe dan…, is de ster zo vervaagd. Zo dof geraakt, dat Robby Malhoe de kandidatenlijst voor Saramacca niet haalde. Inderdaad Hollywood-styling of was het Bollywood-brand. Hij komt niet aan de bak, weet één aan de NDP geparenteerde ochtendedities te melden. ‘Sorry Rob…, it’s a no go! No next time…’. – Bendes. Braziliaanse roversbendes lopen zwaar gewapend op ons grondgebied rond en trachtten op de ingezette rooftochten goud van derden te stelen. Desnoods met het overhoop schieten, van een hele garimpeiro-vestiging. Maar deze keer ging het goed mis. Een rover werd in een schietpartij dodelijk geraakt en kon worden afgevoerd. Naar het mortuarium. Opsporingseenheden, maken intussen jacht op de rest van deze bende. – Oplossing. Ontlasting van de brug tussen de Meerzorg en Beekhuizen? Pontjes instellen en een particulier bedrijf daarvoor oprichten. Boothouders daar aandelen in verkopen en de noodlijdende/geldverslindende SMS geheel aankant houden, wil men onvoorwaardelijk succes hebben…, zoals met de pontjes over ‘het IJ’ achter Centraal Station Amsterdam. Zie de video. Pontjes styling, ‘beta’! https://vimeo.com/64705782 – Verlies. Het hoofdbestuur van de VHP kreeg in een schrijven te lezen, dat adviesraadslid Aanand Ramdjielal, het lidmaatschap van de partij per maandag 16 maart 2015 heeft opgezegd. Ramdjielal zegt in het schrijven, dat hij wel moet bedanken als lid van de partij. Ook wenst de afvallige, de VHP succes toe. Ramdjielal verloor op de maandag een rechtsgeding, dat hij tegen de VHP had aangespannen ter zake interne bevoegdheden van bestuursorganen. – Onteigening. De gangsters in Caracas worden terechtgewezen. Een Nederlandse bedrijfsgroep wordt ‘bij arbitrage’ zowat een half miljard US-dollar toegewezen, vanwege onrechtmatige en wederwettelijke onteigeningen door Venezuela. Lees: http://investors.o-i.com/phoenix.zhtml?c=88324&p=irol-newsArticle&ID=2025227 PERRYSBURG, Ohio (March 12, 2015) Owens-Illinois, Inc. (NYSE: OI)today reported that its Dutch subsidiary, OI European Group B.V. (OIEG), has prevailed in an international arbitration against Venezuela. OIEG has been awarded more than $455 million for Venezuela’s unlawful expropriation of OIEG’s majority interest in two plants in Venezuela. The award was issued March 10 by a tribunal constituted under the auspices of the International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID). – ISIS en Suriname. Een Amerikaanse viersterren generaal waarschuwt zijn politieke meerderen in Washington DC over het ISIS-gevaar, dat via de Caribbean en Suriname de USA zou kunnen binnensluipen. Lackin heeft het plotseling over de ‘Suriname Brand’, met als centraal middelpunt New York? Inderdaad! En de Amerikaanse generaal heeft het over verzameling van ’intelligence’ in samenwerking met regionale en lokale overheden. Lezen erop gebrand, maar mee in “Newsweek”: ‘Speaking at a Pentagon press briefing, United States Southern Command General John F. Kelly said Friday that Islamic State fighters could attempt to travel through the Caribbean to the U.S. border. He estimates about 100 Caribbean natives have traveled into Syria to join ISIS. “While in Syria, they get good at killing and pick up some real job skills in terms of explosives and beheadings, things like that,” Kelly said. “Everyone is concerned, of course, if they come home. If they went over radicalized, one would expect they will come back at least that radicalized but…with really good job skills that they picked up in the fight”. Unlike the United States, smaller Caribbean nations lack the legal infrastructure and tracking capabilities to keep tabs on returning fighters. “If they get back to some of these countries…it’s pretty easy for them to move around,” the general said, specifying Trinidad and Tobago, Jamaica, Suriname and Venezuela as vulnerable nations. “A hundred certainly doesn’t seem like a lot, and it’s not, but the little countries that they come from [have a] total inability to deal with it”. To get into the United States from the Caribbean and South America, Kelly said, the fighters could take paths currently used by drug smugglers and human traffickers. The fighters would aim to “walk across borders,” he explained. “The amount of movement…and sophistication of the network overwhelms our ability to stop everything”. Kelly said the Caribbean natives who have joined ISIS are influenced by digital propaganda and “a couple of pretty radical mosques in the region”. The general said the United States doesn’t faces an immediate threat from these returning fighters, but it is working with these nations to share intelligence as needed. http://www.newsweek.com/general-warns-isis-fighters-entering-us-through-caribbean-313807 – Infantiel. Terwijl er zeer grote zaken gaande zijn of spelen in en rond ons land, achten een aantal door infantiliteit belaste organen van de overheid en onverlaten daar tewerkgesteld, het dienstig om een soortement aan vervallen en verlopen processen-verbaal –van maanden geleden– af te stoffen om daarmee Arthur Tjin A Tsoi gladiaal en diagonaal te gaan bestoken? Heeft natuurlijk alles te maken met zijn rol als/van klokkenluider, in de vermeende schandalen die zowat dagelijks bij de EBS ontspruiten. Allemaal ernstig doorzichtig, als gedetecteerde rancune tegenzet. Waar is het bewijsmateriaal, dat Tjin A Tsoi zich tijdens de confrontatie in het bos met illegaliteiten had beziggehouden. Er gebeuren wel meer en ernstig criminele zaken tussen Apoera en Poika die het licht bepaald niet kunnen verdragen. Maar ook dat wordt opgeruimd. ‘No sweat at all’. – Dienst. Als men geen militaire dienst wenst te doen, wil of kan uitvoeren, moet men op commando maar gaan werken in de kinderopvang. Zolang Justus in de eigen straat rekruteert en op zijn niveau opereert is er helemaal niks aan de hand. Wie niet aan de dienstplicht wil voldoen, zoekt tzt wel een baan op de Antillen. Men hoeft helemaal niet te dokken, als er gewetensvraagstukken zich mogen gaan voordoen. Gewoon de zittende magistratuur opzoeken. De diensplicht werd niet voor niets opgeheven. Werd opgeheven omdat er knap misbruik van werd gemaakt, door toenmalige en bekender geraakte misdaadgilden. – Casas. Een indringende vraag werd van de week gesteld. Of men wel weet waar de peperdure Casas-vliegtuigen van de Luchtmacht naar toe zijn gevlogen? Zal wel blijken, bij de begrotingsbehandeling en artikelen Defensie. Intussen heeft na jaren van wachten, de vliegtuigbouwer uit India drie helikopters afgeleverd op basis van een terug te betalen kredietlijn. – Elo! De boodschapper heeft het gedaan en van de voorzitter mag er niet worden doorgedebatteerd? Niet alleen het bijzonder onderwijs (RKBO), kreeg de nodige middelen niet van de Staat. Ameerali schoot ook nog eens een keer compleet uit zijn slof, toen hij ontdekte, dat een brief van onder meer Brahim (AZP) bij Radjkoemar Randjietsing (VHP/Front) was terechtgekomen, over acute en cito – schulden die door het Academisch Ziekenhuis meteen moeten worden voldaan. Als het zo doorgaat, kan Ameerali wel elke vijf minuten ontploffend ontbranden in onaangepaste woede en scheet, omdat de Staat werd aangesproken en wederom geen suppleties of andere schulden voor geleverde goederen en diensten heeft betaald? De Staat neemt goederen en diensten af, letterlijk uit de magazijnen van bedrijven en betaalt dan gewoon niet voor aangeleverd spul. En dan nog boos worden ook, als de zaak uit de klauwen loopt en naar buiten komt? Ook nog in de gevoelige in tijden, dat er verkiezingen aanstormen? ‘It is a fact of political life…, and nothing else!’. “25 Mei 2015, a sa kom keba!”. Tien miljoen moet AZP meteen hebben en RKZ ook nog een slordige 4 miljoen. Werk aan de winkel en echt geen tijd voor explosies van Robert. ‘Its a no go, just pay yr debts…’. – Schandaal. ILS werkt weer? Hoera! En dan zegt hij ook nog doodleuk, dat er geen incidenten hebben plaatsgevonden (…), toen de ILS te Zanderij het wederom ‘een jaar lang’ niet deed? Wat is ILS? Remember: ‘Toen de Anthony Nesty op 07 Juni 1989 bij Zanderij aankwam, was het daar, anders dan het weerbericht had voorspeld, mistig. Het zicht was evenwel niet zo slecht dat er niet op zicht kon worden geland. Gezagvoerder Will Rogers besloot echter via het Instrument Landing System (ILS) te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo’n landing ook geen toestemming had. De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. Bij de vierde poging negeerde de bemanning de automatische waarschuwing (GPWS) dat het toestel te laag vloog. Het toestel raakte op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer. Het instrument landing system (ILS) is een radionavigatiesysteem waarmee in de luchtvaart een precisienadering van een landingsbaan kan worden uitgevoerd. Het is een instrument – naderingsysteem, dat de piloot een nauwkeurig beeld geeft van de positie van zijn toestel ten opzichte van de ideale koerslijn en daalhoek naar een landingsbaan. Tevens geeft het ILS –indien gekoppeld aan een DME– een indicatie van de afstand tot aan het optimale landingspunt op de baan. ILS maakt landingen bij (zeer) slechte zichtcondities en automatische landingen mogelijk. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Instrument_landing_system – Auteurswet. Amendementen werden met algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblée. Nu maar zorgen dat het allemaal geen dode letter is of wordt. De auteurs van intellectuele producties, dienen te zijn beschermd. Zo ook het voorbeeld: “I love SU”. Dus niet alleen muziekproducties in de gedeponeerde eigendom van een derde. – Toespijzen. Een vrouw had haar geslachtsdeel en ook haar maag volpropt met cocaïneverpakkingen. Dacht daarmee richting Nederland te kunnen gaan (…), totdat het BID-team van Zanderij een kijkje nam in de compartimenten waar al dat toespijs in was/werd opgeslagen. HuuuuuuH! We frede yere! – Deurwaarder. In februari stond bij ruim tienduizend mbo-studenten in Nederland, een deurwaarder op de stoep. Zij waren te laat met de betaling van het lesgeld voor studiejaar 2014-2015. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa. Veel studenten waren zich niet bewust van de ‘digitale post’ waarin aanmaningen binnen kwamen. Ook lazen ze niet de mails die Dienst Uitvoerend Onderwijs stuurde over aanmaningen of was hun e-mailadres inmiddels veranderd. De deurwaarderskosten van 300 Euro werden door de DUO doorberekend aan de studenten. Volgens de DUO is communicatie over de nieuwe procedure tekort geschoten. Dat had veel duidelijker moeten gebeuren. De dienst besluit daarom om voor ruim 10.000 mensen de deurwaarderskosten te betalen. Dat kost DUO 1 miljoen Euro. – Edith toch!. Dat het bonnetje rond de omstreden Teevendeal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geen toeval. Dat zegt de VVD-politica zaterdag in een interview met De Telegraaf. Door de zaak zijn deze week twee Nederlandse VVD-bewindspersonen van Veiligheid & Justitie –Ivo Opstelten en Fred Teeven– gedwongen afgetreden. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie “er achter zit”, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is. “Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie, dat het niet voor niets nú gebeurt”. De een zegt: ‘…het is de onderwereld’. De ander zegt: ‘…het zijn krachten bij justitie’. Een derde zegt: ‘…het zijn krachten uit de advocatuur’. “Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter”, zegt Schippers in de krant. Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak. Er heerst grote politieke verontwaardiging na de opmerkingen van Schippers. Ze zal ze moeten waarmaken. – “Las moni”. De Nederlandse baggeraar Boskalis is door Europese sancties een project in Rusland misgelopen, dat circa 50 miljoen Euro aan omzet had kunnen opleveren. Dat zegt topman Peter Berdowski vrijdag in een interview. Het gaat om een havenproject in Sint-Petersburg waarvoor Boskalis de afgelopen jaren al veel voorbereidend werk heeft verricht. Omdat de financieringsmogelijkheden in Rusland door de Europese boycot beperkter zijn geworden, werd de volgende fase van het project evenwel gegund aan een Chinese aannemer, aldus Berdowski. – Kindermishandeling. Het Ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling (Minov) zal stringent optreden tegen onderwijzend personeel, dat leerlingen op welke wijze dan ook structureel mishandelt. Of dat nou lijfstraffen of anderzins plaatsvindt…, er komen Pneumatische maatregelen. De Observateur van Sranan.