KLM schrapt meer vluchten

KLM schrapt nog eens 22 vluchten vanwege het uitblijven van een nieuwe cao. Het gaat om vluchten in de eerste twee weken van mei naar acht bestemmingen, waaronder Rio de Janeiro, Bangkok en Nairobi.

Dienstregeling niet rond

KLM is bij het maken van de planning ervan uitgegaan dat de nieuwe cao er al zou zijn. Het bestaande personeel zou in de nieuwe plannen meer uren moeten maken, om kosten te besparen. “Maar door het uitblijven van een cao-akkoord krijgen we de dienstregeling nu niet rond”, laat KLM-bestuurder René de Groot weten.
Tijdelijk flexibele krachten aannemen is geen optie. Het opleiden van dat personeel zou te veel tijd en geld kosten, zegt De Groot.
Volgens De Groot moet KLM voor 27 maart een akkoord met de vakbonden bereiken. “Anders moet mogelijk ook in de tweede helft van mei, in de dienstregeling worden gesnoeid.”

Bonden onder druk

De bonden noemen het schrappen van de vluchten het zoveelste pressiemiddel van KLM. FNV-bestuurder Jan van den Brink: “KLM krijgt intern geen toestemming voor investeringen als het niet laat zien dat er bezuinigd wordt. Een nieuwe cao moet besparingen opleveren. We hebben dagelijks contact met KLM, maar we komen nog niet echt nader tot elkaar.”
De Vakbond voor Nederlands Cabineperso-neel (VNC) twijfelt aan het argument van KLM dat er een tekort is aan cabinepersoneel voor de zomer: “De vluchten die ze schrappen, komen namelijk overeen met hun eigen doelstellingen. Ze doen nu voorkomen dat het door de cao-onderhandelingen komt, maar dat is gewoon een drukmiddel.”

Dreamliners

Gisteren liet KLM nog weten dat het de aanschaf van twee Dreamliners opschort. En eerder deze week werd duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij vluchten naar Ed-monton in Canada uitstelt.
KLM laat weten dat passagiers hun boeking kunnen omboeken naar andere vluchten. Over de financiële consequenties wil KLM niets zeggen.

More
articles