Justitia Pietas Fides MMDCCXVI

– Registratie. Op de zaterdag 21 maart 2015 zullen de laatste politieke partijen, worden geregistreerd. Entiteiten waarvan alle in te dienen documenten bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), hopelijk wel zijn aangekomen/-nomen –conform de wetverplichting(-en)– om deel te kunnen/mogen nemen, aan de algemene en geheime verkiezingen 2015, op: 1. assemblee-, 2. districts- en 3. ressortraad niveau. Achteraf ook in dit verkiezingsjaar gebleken, dat er belangstellenden voor deelname waren/zijn, die de vereiste documenten niet tijdig klaar cq. correct hadden/hebben. Ook gewenste “herstelhandeling(-en)” zouden zijn op-/aangehouden. Ieder een eigen verhaal(…), naast de zowat onuitvoerbaar geraakte wenselijkheden. Twee ochtendbladen maakten uitgebreid melding, van opgewekte frustraties die bij belanghebbenden zouden zijn gaan (over-)heersen. ‘Te laat is te laat…’, zou men uit 2010 moeten hebben begrepen. En zorgvuldigheid, blijkt in deze altijd nog kunstig ‘de baas’.

– Classico. In het aankomende weekeinde zal voor ongeveer/minstens drie uren lang, niemand bij enig voetbalverstand denken aan de verkiezingen in Suriname. Want op de zondag aanstaande wordt een andere strijd gestreden…, de ‘classico’ tussen Real Madrid en de FC Barcelona te verspelen.

– KPS. Het houdt niet over. In de laatste dagen zijn weer politieagenten in aanraking gekomen met de justitie. En dan in zeer negatieve zin en dus ontheffing als eerste maat-regel.

– Stagiaires. Drie fietsende stagiaires werden in verschillende gradaties van verwonding naar de spoedeisende hulp vervoerd, nadat een dronkaard een ernstig verkeersongeval veroorzaakte aan de Dokter Sophie Redmondstraat. Ook een bezopen politieman, wist op de Kwattaweg grote schade aan te richten.

– Lekkages. Langzaam maar zeker lekken positioneringen naar buiten, over de kandidatenplekjes en vlekjes bij verschillende politieke partijen en mogelijke invulling daarvan. Speculatief en vaker ‘wishfull thinking’, wanneer de zaak minder voorspelbaar is of blijkt. Op de dag van de kandidaatstelling mag men dan ook nog…, het gebruikelijke aan opgeworpen stofwolken van ontevredenheid inwachten. Met of zonder het nodige aan verwerpelijke vormen van kunstzinniger schuttingtaal. Elo!

– ‘Springi’. Bevoegde weersautoriteiten, hydrologen en de rampbestrijding NCCR zijn alert ter zake springvloed op 20 Maart 2015, gegeven wat zich bij een vorige aanwas van hoogwater in onder meer het Weg naar Zee- en Leonsberggebied voordeed.

– Weggedrag. Het is al eerder gemeld, dat het weggedrag van bepaalde geel gespoten taxi’s ernstig te wensen overlaat. Men stopt op elke aangegeven plek en houdt vaker geen reke-ning, met afslaand of achteropkomend verkeer. Bij het zoeken naar een adres of huisnummer, is het helemaal hommeles.

– OAS. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft voor de komende jaren een nieuwe secretaris generaal in de persoon van Luis Almagro. De wereldpers maakt daar gewag van. De benoeming en installatie materialiseerde nauwelijks twee weken, voor de ‘Summit of the Americas’ in Panama zal gaan plaatsvinden. Een topconferentie van staatshoofden uit de hemisfeer, welke grote eenheid zou moeten uitstralen. De problemen met Venezuela onder Nicolas Maduro en de indringende bemoeienis van Cuba, welk land op lijn bleek te zijn gekomen met de USA, kunnen spelbreker worden. ‘The Organization of American States on Wednesday elected former Uruguayan foreign minister Luis Almagro as the new secretary general of the hemispheric organization. The 34 member states voted for Almagro in a secret ballot. He was the only candidate after former Guatemalan vice president Eduardo Stein and Peruvian jurist Diego Garcia-Sayan withdrew their candidacies. Almagro will replace Jose Miguel Insulza on May 25, and will serve a five-year term. He said he hopes to rule over the organization’s renovation, not serve as a mere administrator during crises. During his term, Almagro said he plans to give priority to issues including citizen security, prevention of social conflicts, protection against natural disasters and improved interconnectivity and education. He also reiterated his hope of bringing Cuba back as a full member of the group. http://news.yahoo.com/oas-choses-uruguayan-luis-almagro-secretary-general-174845896.html http://news.yahoo.com/questions-over-us-cuba-talks-amid-venezuela-dispute-232315499.html

– ‘Welles nietes’. Het operationaliseren van digitale televisie in Suriname, is wederom aan discussie onderhevig geraakt. De ene zegt dat men klaar is en de ander zegt vervolgens, dat nergens ter wereld digitale televisie gerealiseerd is binnen de termijnen die de telecommunicatie autoriteit zichzelf stelt. Du no du!

– CRIME. Een Nikos onderzoek wijst uit, dat van de ondervraagden niet minder dan 39 procent, direct of indirect slachtoffer is geworden van criminaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd, tussen eind Februari en begin Maart 2015.

– Netjes. Artikel 8 Cotonou tussen de Europese Unie en Suriname is uitgevoerd. Het lijkt er voorshands op, dat de zaken en het inhoudelijke deel van overleg ditmaal opmerkelijk cordiaal en beleefd werden aangevat en uitgevoerd. Voor enige achtergrondmuziek, de verjaarde koeien en leesbaar/educatief genot:
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3251193/2012/05/05/Regering-Suriname-EU-neemt-geen-maatregelen.dhtml http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3251193/2012/05/05/Regering-Suriname-EU-neemt-geen-maatregelen.dhtml http://eeas.europa.eu/delegations/guyana/documents/eu_guyana/eusurinamenip.pdf

– BUK. RTL Nieuws Nederland bericht, er voor het eerst duidelijk bewijs is dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne is neergehaald met een Buk-raket. RTL heeft forensisch onderzoek laten verrichten naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Correspondent Jeroen Akkermans nam vorig jaar november vanaf de rampplek een aantal fragmenten voor onderzoek mee. Het materiaal is onderzocht door een onafhankelijk instituut dat volgens de nieuwsorganisatie op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan. Volgens de onderzoekers blijkt uit de chemische samenstelling van de raketstukjes dat ze van een Buk-raket zijn. Een van die fragmenten is afkomstig van de springkop. Ook is op een fragment een gegoten cyrillisch serieteken uit de Russische taal te zien met een stukje van een cijfer. Jeroen Akkermans heeft dat stukje eind vorig jaar gevonden in een rompstuk van de Maleisische Boeing 777 bij het dorpje Grabova. Een Oekraïense website heeft onlangs uitgelekte foto’s gepubliceerd van wrakstukken die zijn overgebracht naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Daarop staan stukken van de cockpit van de Maleisische Boeing. Zichtbaar zijn metalen deeltjes die waarschijnlijk afkomstig zijn van een raket. Het is onduidelijk wie de foto’s heeft laten publiceren. Anderhalve week geleden mochten nabestaanden een deel van de wrakstukken op de vliegbasis bekijken. Ook de pers heeft op de vliegbasis gekeken, maar de journalisten kregen de cockpit niet te zien. Bij de vliegramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

– Terreur. Wat in Tunis plaatsvond, kan zich in elke Europese stad gaan voordoen. De voortekenen daartoe, zijn er niet geringer op geworden. De terreurgroep Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, gisteren in de Tunesische hoofdstad Tunis. Bij die aanslag en de latere bestorming door leger en politie van het Bardo-mu-seum vielen 25 doden, onder wie de twee aanvallers. IS heeft het in een audio-fragment en een geschreven verklaring op internet over “…een gezegende invasie in een van de holen van de ongelovigen en zedelozen in het islamitische Tunesië…”. Er waren twee IS-schutters, die pas werden gedood toen zij door hun munitie heen waren, staat in de verklaring. Het jihadleger dreigt met meer aanslagen. “Wat jullie nu hebben gezien is nog maar de eerste druppel van een regenbui…”. In Tunesië zijn negen mensen opgepakt. Vier van hen zouden direct betrokken zijn geweest bij de aanslag bij en in het Bardo-museum. Vijf anderen zouden banden hebben, met de twee Tunesische schutters die zelf ook zijn gedood.

– Drone. De 42-jarige Nigel Wilson maakte in de Premier League letterlijk zijn eigen ‘skybo’, door zijn ‘drone’ tijdens de wedstrijd boven het stadion te laten hangen. Tijdens thuiswedstrijden van onder meer Liverpool, Manchester City en Arsenal kon hij zo grote delen van de wedstrijd meepakken. De politie betrapte Nigel uiteindelijk toen hij op een parkeerplaats de ‘drone’ aan het besturen was. Hij wordt nu aangeklaagd voor zeventien overtredingen. Hij zou een ‘drone’ eerder over het toeristische Buckingham Palace en het Palace of Westminster hebben laten vliegen. In Engeland mag je, sinds in 2009 de Air Navigation Order inging, niet meer zonder toestemming met een onbemand vliegtuig vliegen. De drones mogen verder niet dicht boven mensen, gebouwen of evenementen komen en je mag ‘m nooit uit het oog verliezen.

– Presidentieel. In Jemen hebben twee gevechtsvliegtuigen het presidentieel paleis in de zuidelijke stad Aden onder vuur genomen. De afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi was op het moment van de aanval niet in het paleis, zegt een naaste medewerker. Hadi werd in januari afgezet na een staatsgreep van sjiitische Houthi-rebellen. Die plaats-ten hem onder huisarrest, maar Hadi werd later onder druk van onder meer de Verenigde Naties, de VS en Rusland vrijgelaten.

– Den Haag. Een politieke warboel. De Tweede Kamer VVD-fractievoorzitter Zijlstra denkt, dat “…in het versnipperde politieke landschap…”, misschien wel met wisselende coalities moet worden gewerkt. Dat zegt hij nu de coalitie samen met D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid meer lijkt te halen in de ‘Eerste Kamer’. Hij benadrukt dat er nu zes partijen zijn die tussen de 10 en 15 procent van de stemmen hebben. “Dat betekent dat geen van die partijen zich meer aan zijn verantwoordelijkheid kan onttrekken.” De VVD wil ook weer gaan praten met het CDA. “Uiteindelijk moet het land worden geregeerd…”. Partijleider Samsom van coalitiepartner PvdA wijst erop dat de coalitie al eerder met andere partijen meerderheden in de Eerste Kamer heeft opgezocht: “Dat blij-ven we doen. Hoe de invloed precies uitvalt, hangt van de samenstelling af…”. Samson wil benadrukken, dat de coalitie in de Tweede Kamer ‘nog steeds’ een meerderheid heeft. Een dag na de Provinciale Statenverkiezingen kwamen veel fracties in de Tweede Kamer bij elkaar. Bij sommige was er taart om de overwinning te vieren, bij andere waren er vooral sombere gezichten.

– Suralco/Alcoa. De noodzakelijk maatschappelijke discussies nemen een vlucht over de werkelijke toekomst van de bauxietindustrie in ons land. Op zich de meest gezonde en gunstiger zaakwaarneming.

Justitia Pietas Fides MMDCCXVI

More
articles