Workshop praktisch uitgelegd
Tropenbosch International heeft vandaag in samenwerking met WWF – Guianas en het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (ROGB) in de Lalla Rookh Ballroom aan de Lalla Rookhweg, de workshop ‘Beslissingen van Landgebruik in Suriname’ gehouden.
De resultaten van de workshop zullen worden gebruikt om na te gaan wat de plannen van de verschillende ministeries, bedrijven en ngo’s die te maken hebben met het Boven-Surinamegebied, zullen zijn voor de toekomst. De resultaten zullen worden vergeleken met wat de mensen zelf willen. In Boven-Suriname werden er ook enkele workshops gehouden. De workshop maakt deel uit een project in het Boven-Surinamegebied.
Rudi van Kanten, programme director van tropenbos International Suriname, zegt dat het project zich erop richt dat een ieder gefundeerd beslissingen moet kunnen nemen op het gebied van bos en mens. De belangen van de lokale bewoners, die zich willen inzetten voor de ontwikkeling van de dorpen, moet in harmonie zijn met de diverse bedrijven die willen doen aan houtwinning, landbouw of wegenbouw. Verder is het doel dat er dit jaar wordt afgerond. Met de resultaten, zal aan de lokale bevolking beter als voorheen kunnen worden uitgelegd hoe zij op een verantwoorde manier met het gebied kunnen omgaan. Voor de verdere ontwikkeling van het gebied, moet het gebruik op een zo goed mogelijke manier worden afgestemd in samenhang met de natuur.
Er werden tijdens de workshop groepen gevormd met personen van verschillende bedrijven of organisaties. Elke groep had vier driedimensionale kaarten. De groepen kregen gezamenlijk 40 minuten de gelegenheid om punten te scoren voor 60 cellen aan wegen, 30 cellen aan landbouwgronden en 10 cellen aan toeristen. In elke groep moest er gezamenlijk een beslissing genomen worden waar de cellen te plaatsen. De driedimensionale kaart werd door de bewoners van 14 dorpen, vanaf Pikinpada tot en met Lespansi, met begeleiding van de projectuitvoerder gemaakt. Er zullen nog twee workshops worden gehouden in de stad en nog een gezamenlijke workshop. Het project waar de workshops deel van uitmaken, wordt mogelijk gemaakt door de medewerking van de Vereniging Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en de co-financiering van het Wereld Natuurfonds en het Tropenbos International.