Suriname, goede reputatie op verkiezingsgebied

Voor wat betreft de komende verkiezingen, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa), dat er door de goede reputatie die Suriname al jaren heeft op verkiezingsgebied, er niet zoveel buitenlandse relaties aanwezig zullen zijn op 25 mei. Dit zegt Lackin vandaag bij de 3de ronde van de politieke dialoog tussen Suriname en de Europese Unie (EU), betreffende de Cotonou overeenkomst. Vertegenwoordigers van UNASUR en OAS zijn wel uitgenodigd, omdat er met deze organisaties een heel goede band is. Tijdens de persconferentie, werd Lackin geassisteerd door het hoofd van de EU-delegatie in Suriname, Robert Kopecky.

De onderwerpen die tijdens de politieke dialoog aan orde kwamen, waren: informatie uitwisselen, het wederzijds begrip bevorderen, de inrichting van de overeengekomen prioriteiten en gedeelde agenda’s te vergemakkelijken, en in het bijzonder het herkennen van de bestaande banden met betrekking tot de verschillende aspecten van de betrekkingen tussen de partijen en de verschillende gebieden van samenwerking, zoals vastgesteld in de Cotonou overeenkomst. Tijdens de dialoog waren ook aanwezig, de ambassadeur van de Franse republiek, ambassadeur Michel Prom, en de ambassadeur van de Nederlandse ambassade, Ernst Noorman. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de EU aanwezig, namelijk ambassadeur Lutz H. Görgens, ambassade van de Federale Republiek van Duitsland, ambassadeur José Maria Fernándes López de Turiso van Spanje en Jim Couzens, deputy British High.
De twee partijen houden zich bezig met het bespreken van bilaterale, regionale en internationale vraagstukken die van wederzijds belang zijn. Aan de orde kwamen onder andere politieke en economische zaken, ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en bestuur, klimaatsverandering, migratie en regionale integratie. Beide partijen spraken hun tevredenheid uit over de dialoog, en zijn overeengekomen om het proces voort tijdens 4de ronde van de politieke dialoog in 2016. De 1ste ronde vond plaats op 30 mei 2012 en de 2de op 22 april 2013.

door Kimberley Fräser

More
articles