Justitia Pietas Fides MMDCCXV

– Leuk. Onderhandeling over wat en met welk volkenrechtelijk mandaat? Het ziet er meer naar uit, dat de ‘huidige staatsmacht’ de eigendommen van Suralco/Alcoa wil transformeren naar wat de Nederlander noemt: “…een hebbetje…”. Want wat gebeurt er na lang zeuren aan het hoofd van Pittsburgh, in een land dat nog nooit vanuit ‘de Staat’ het woord “onderhoud” heeft weten te cultiveren? Juist ja! “Ik wil dat hele ding in de eigendom, maar jij moet de (aluinaarde-) markt, de dam en de krachtcentrale blijven supervisioneren cq. ‘maintainen…’, hor!”. “Want ik weet niets af of heel weinig van ‘professioneel onderhoud’, hor”. “Provisorisch weten we wel wat te doen, maar groot onderhoud weten we weinig of niets van”. “Kijk maar even naar onze staatsgebouwen” . De blauwdruk is en blijft gelukkig nog enige jaren in de eigendom van Pittsburgh en niet anders. Want Pittsburgh bepaalt wél of de bauxietindustrie en de aluinmarkt op het westelijk halfrond, aan Suriname geparenteerd blijft. En bepaald niet het kabinet van Bouterse. Die tijdelijke entiteit is nog steeds geheel onbevoegd, zolang de Brokopondo Overeenkomst niet expireert of het parlement cq. De Nationale Assemblée, daar een evenwichtige uitspraak over doet. Intussen, trekt de hoofdonderhandelaar zich slimmig, als ervaren ‘namedropper’ en met de bekender ‘Wallstreet-smoes’, terug achter een gordijntje, dat wordt samengesteld door een ‘papieren A-4 verklarinkje’, uitgegeven door een kabinet, dat ‘hebbetje hebbetje en nog eens hebbetje…’, ‘in politicis’ loopt te propageren. Er is eigenlijk helemaal niets veranderd. De Staat en deze samenleving mogen wel naarstig uitkijken, dat men daar in de Para, Brokopondo, Commewijne, Marowijne en Sipaliwini (Nassau), straks niet komt te zitten met een giga-schrootpuinhoop en ‘wilde occupatie’ van jewelste. Een juweel aan ruimtelijke rotzooi. Want wat denkt men, dat er met de huidige bezittingen van Suralco/Alcoa zal gaan gebeuren of van oud en reeds vertrokken BHP-Billiton? Niets goeds! Alleen maar vernietiging. Voorbeelden in de wereld te over. Dus zegt Suralco/Alcoa…, verantwoordelijk als men nog steeds, is: “WE GAAN DE PRODUCTIE TOCH WEL EVEN WAT TERUGDRAAIEN…, hor papi!”. En dus ook nadrukkelijker kijken of de door de regering Bouterse gewenste transitie –na de verkiezingen– wel legitiem en op enig niveau kan doorgaan. Want de Brokopondo Overeenkomst, zeg je niet gewoon zonder De Nationale Assemblée op. En ook niet met een penning van één SRD. Niet Sardjoe, niet Bouterse, niet Ameerali of een inmiddels mandaatloze cq. genivelleerde, voor weer anderen ‘demissionaire regering’…, zijn daartoe bevoegd of daartoe in staat. “Enkel het Volk van Suriname, heeft zonder een aangezette/-gedreven hysterische Abrikadabri-opwelling geheel autonoom en soeverein te bepalen”. ‘Na so a de, na so a musu fu tan….!’. In geen enkele regeringsverklaring heeft men nationalisatie van Suralco mogen lezen. Dus?! Oké dan.

– Partij-/combinatie registratie(-s). Waaraan moest en moet men voldoen. De Overheidswebsite en de absurdistische hoge ledenaantallen die men indient, voor alle duidelijkheid, het volgende. http://www.verkiezingen.sr/registratie-politieke-partijen-begonnen/ Voor wie geen computer of webverbindingen heeft: ‘Maandag 16 maart 2015 is de registratie van de politieke partijen en of combinaties die deel zullen nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2015, begonnen. De partij DOE zou zich als eerste registreren maar heeft op het laatste moment afgezegd en doet dat op een ander tijdstip. Om 12.00 maandagmiddag meldde de combinatie V7 zich bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), dat voor deze gelegenheid is ondergebracht in het KKF-gebouw. De delegatie werd geleid door Mahinder Rathipal en Hesdy Pigot. Partijen hebben tot en met zaterdag 21 Maart 2015 de tijd om zich te registeren voor deelname. Overgelegd moeten worden:
•Geldige ID-kaarten + kopieën van de aanbieders;
•Bewijs van registratie in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau;
•Naam politieke organisatie, een aanduiding daarvan of beide;
•De statuten van de Politieke organisatie; indien politieke organisaties in combinatie dan de statuten van alle deelnemende partijen;
•Opgave van de huidige bestuurssamenstelling;
•Symbool van de politieke organisatie;
•Bewijs van deelname in combinatieverband (geldt voor partijen die in combinatieverband gaan deelnemen aan de verkiezingen);
•Een gekozen woonplaats;
•In verband met de 1%-regeling een hard copy en digitale versie van de ledenlijst.

– Zwarte bladzijde. De raadsvrouwe van Desi Bouterse mag wel nadrukkelijker uitkijken om een gerechtelijk vonnis nogal onbezonnen als ‘zwarte bladzijde’ te kwalificeren, in een bericht wat ‘Starnieuws’ hemelsbreed op het Internet zette. Voor de lezer een verwijzing en tegelijkertijd vingerwijzing naar een ‘link’ met ‘gewraakt vonnis’, welk de website integraal meenam. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28116

– Autonomie. De Staat heeft zich vanaf heden, een deel van de monetaire onafhankelijkheid uit handen gegeven, door fysiek een ernstig committerende valutaswap aan te gaan met de Volksrepubliek China. Aangegeven wordt, dat grote landen als Brazilië, Argentinië, Zuid Korea, Rusland en de United Kingdom ook meedoen in deze soort faciliterende/accommoderende transacties. Voorbeeld? Bij uitvoering van diensten en infrastructurele werken, kunnen Chinese ondernemers in Suriname aanwezig, bijvoorbeeld Dalian c.s., zo hun voordeel halen uit de bovengenoemde faciliteiten. Naast de US-dollar en de Euro, nu dus ook de Chinese YUAN als financieel ruil-/betaalmiddel. Kan wel zo gunstig mogelijk worden voorgesteld, maar Suriname blijft in de voornoemde verzameling een zeer kwetsbare Calimero, waarbij een deel van de ‘monetaire soevereiniteit’ wordt afgestoten ten voordele van een soortement, meer nog geaccepteerde kolonisatie en enkel de Chinees-Surinaamse handelsbalans groot voordeel van zal blijken te hebben. En dus de reeds ontelbare importeurs van allerhande producten en diensten, uit het land van/met de miljardenzielen. De tegen-/wisselhanger van de Yuan wordt de Surinaamse Dollar (SRD). “Bingo banco…, Yuan ho…, on the monetary flow!”.

– Monoloog. Inderdaad blijkt ‘name dropper’ Monorat er dus geen enkel probleem mee te hebben om op een kandidatenlijst te gaan zitten, met duodrugs- en andersoortige ver-oordeelden. Zegt nog maar weinig over de overige lijstgangsters, maar nog veel meer over Monorat en zijn aangedreven smoeskalenders. ‘Wie met pek omgaat, moet bepaald geen witte hemden dragen of de natuurwetten nadrukkelijker tarten…!’.

– KLM. De KLM ziet zich gedwongen in de eerste twee weken van mei in totaal 22 vluch-ten uit de dienstregeling te halen, omdat het bedrijf nog altijd geen nieuwe cao-afspraken heeft kunnen maken. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag laten weten. Eerder werd al duidelijk dat de drie wekelijkse vluchten naar Edmonton in Canada, waarmee KLM vanaf mei zou beginnen, worden uitgesteld. Daarnaast komen vluchten naar onder meer Rio de Janeiro, Bangkok, Nairobi, Toronto en een aantal Chinese bestemmingen, te vervallen. KLM – management sprak van een pijnlijk besluit. Het laatste wat de KLM klanten heeft willen aandoen. Het bedrijf probeert de overlast voor passagiers tot een minimum te beperken, door ze om te boeken naar andere vluchten. ‘Iedereen komt op zijn bestemming’, wist men nog na te geven.

– Moord. Zeventien buitenlandse toeristen en zeker twee Tunesische agenten zijn woensdag gedood in een aanval van militanten op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. De Tunesische premier Habib Essid heeft het dodental woensdagmiddag bevestigd. Twee en twintig toeristen zijn gewond geraakt. De omgekomen toeristen komen onder meer uit Polen, Spanje, Duitsland en Italië. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Twee militanten hielden tientallen toeristen vast in het museum. Inmiddels zijn de aanvallers gedood, meldt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens premier Essid hadden de daders mogelijk twee of drie handlangers die nog niet zijn gepakt.

– Matig. Nederlanders zijn maar matig tevreden over het huidige regeringskabinet. De coalitie krijgt een 5 als cijfer. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft het kabinet een onvoldoende, iets minder dan de helft geeft een voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas en Ipsos voor het ANP. Aan de enquête deden ruim duizend mensen mee. Mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de VVD stemden, zijn het meest tevreden. Zij geven een 5,9. Dat cijfer krijgt het kabinet ook van D66-kie-zers. Daarna volgen ChristenUnie (5,7), SGP (5,6) en CDA (5,3). Mensen die destijds voor de PvdA stemden, komen niet verder dan een 5,1. PVV’ers en SP’ers zijn het meest negatief, ze zitten onder een 4. Het is opvallend dat het kabinet een hoger cijfer krijgt dan de partijen in de coalitie. De VVD krijgt gemiddeld een 4,46, de PvdA een 4,22. Een duidelijke verklaring is daar niet voor. Bijna driekwart van de ondervraagden geeft de PvdA een onvoldoende.

– Misdaad. Putin heeft Rusland gefeliciteerd met de toetreding van de Krim tot Rusland. In Moskou herdacht Putin, dat hij een jaar geleden het wetsontwerp ondertekende waarmee de Oekraïense region door annexatie weer Russisch werd. “Het is precies een jaar geleden, dat de Krim en Sebastopol herenigd zijn met Rusland”, zei Putin. “Ik wil de inwoners van de Krim en alle burgers in ons land daarmee feliciteren. En natuurlijk dank ik iedereen in de Krim en in Sebastopol voor de moed en zelfbeheersing die ze hebben laten zien”. Zo kan het dus ook, bij neokolonialisme door de altijd al gewelddadig ingestelde Russische beer.

– Opiniepeilingen. Tegen de verwachtingen in, is de Likoed-partij van de Israëlische premier Netanyahu opnieuw de grootste geworden bij de parlementsverkiezingen in Israël. Peilers hadden de centrum-linkse Zionistische Unie getipt als winnaar, maar die bleef steken op 24 zetels. Likoed behaalde 30. Een ervaren peiler van een Israelisch tv-station, wijt de foute voorspelling van zaken onder meer aan de houding van Likoed-stemmers. Veel van hen zouden geweigerd hebben om mee te doen aan ‘exitpolls’. Buiten de stembureaus stonden nepstembussen, waar mensen nog een keer een stembiljet in konden gooien en anoniem te laten weten op wie ze hadden gestemd. Vooral op plaatsen waar veel Likoed-stemmers wonen, zaten weinig biljetten in die nepstembussen. Analisten wijzen erop, dat ‘de polls’ werden bekendgemaakt ‘twee uur’ voordat de stembureaus werden gesloten. Na de laatste peiling, riep premier Netanyahu nog snel zijn achterban op om toch vooral te gaan stemmen. Volgens een peiler is bijna niet te voorspellen, hoe de Israëliërs gaan stemmen. Van bijna 1/3 van de kiezers, is de stem onbekend gebleven. Ofwel omdat ze tot het laatste moment blijven twijfelen, ofwel omdat ze stemmen op een partij die niet groot genoeg is om toe te treden tot het parlement. Peilers dachten wel vaker onterecht, dat Likoed het niet zou redden. In 1981, toen de partij op het nippertje won. In 1992 toen verwacht werd, dat de Arbeiderspartij weer aan de macht zou komen en in 1996…, toen Netanyahu won van de zittende premier Shimon Peres. Tot zover de buitenlandse verslaggeving. Opiniepeilers? Objectief van inborst, of zichzelf steeds weer onzedelijk rijk rekenende frommelaars, in dienst van dikbuikige broodheren? Wie zal het objectief kunnen natrekken, juist wel erkennen of alsnog bevestigen? Summa…? Wie de schoen past, zette die onder het onbeslapen, frisgeurend ledikantje.

Justitia Pietas Fides MMDCCXV

More
articles