De rechter heeft president Desiré Bouterse vandaag niet ontvankelijk verklaard in een rechtszaak waarin hij had gevorderd dat de parlementariër, Chandrikapersad Santokhi, de harde woorden die Santokhi hem naar het hoofd had geslingerd, moest terugnemen. Santokhi had op 23 november vorig jaar tijdens een ressortvergadering van PL, waarmee zijn VHP in V7 samenwerkt, onder andere gezegd dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gehaald en dat Bouterse Suriname in de greep heeft gebracht van drugscriminelen. Daarnaast had hij tijdens zijn toespraak op het podium gezegd dat Bouterse het land in handen had gebracht van wapenhandelaren. “En alsof dat nog niet voldoende is, a man e tyar’ wan tra internationaal terrorist kon: a man e tyar’ Hezbollah kon ini a kondre.”
Enkele weken daarna, sleepte Bouterse zijn politieke rivaal voor de rechter. Santokhi zei daarop dat Bouterse de politieke strijd wilde ontlopen, door hem langs juridische weg monddood te maken. Nu rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran de aanklager niet-ontvankelijk heeft verklaard, betekent dit net zoveel als dat Bouterse geen zaak heeft tegen Santokhi. Tegelijkertijd heeft de rechter ook een zaak van Santokhi tegen Bouterse voor eerder gedane uitspraken, die hem zouden hebben gekrenkt, niet ontvankelijk verklaard. Santokhi had deze zaak als onderdeel van zijn juridische verdedigingstrategie aanhangig gemaakt.
Nailah van Dijk, advocaat van Bouterse, zei na de uitspraak aan journalisten dat “niemand had verloren.” Ze heeft zich met haar cliënt verstaan, maar overweegt hoger beroep aan te tekenen.
In een reactie op de uitspraak heeft de VHP een verklaring uitgegeven. De verklaring luidt als volgt:
“De VHP heeft kennis genomen van de uitspraak van de rechter in de zaak die president Bouterse aanhangig heeft gemaakt tegen VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Vandaag, dinsdag 17 maart 2015, besliste de rechter dat de vordering van president D.D.Bouterse op VHP voorzitter Chandrika-persad Santokhi, is afgewezen. De VHP is tevreden met de uitspraak van de rechter en geeft aan dat, wat haar betreft, daarmee een punt is gezet achter deze zaak. De VHP benadrukt de onbeperkte werking van de Trias Politica in een goed functionerende democratische rechtsstaat en bijgevolg de autoriteit en het respect dat binnen dat staatsbestel aan de Rechterlijke Macht is toegekend. De VHP wenst ter afsluiting van deze zaak de gehele Surinaamse samenleving een eerlijke, evenwichtige en vredige gang naar de ko-mende verkiezingen toe en doet een beroep op alle politieke leiders en organisaties in hun streven naar het mede dragen van re-geerverantwoordelijkheid in het bestuur van ons land na 25 mei, de ethische gedragscode in acht te nemen. Moge het voorts zo zijn dat wij allen ons immer laten leiden door de bekende strofe uit ons nationaal volkslied: “Recht en Waarheid maken vrij.”