Justitia Pietas Fides MMDCCXIII

– Alternatief. Hoe alternatief is de alternatieve combinatie. Lijkt eerder een verzameling springtorren te worden die bezig zijn ‘Brunswijk cum suis’ razendsnel te omsingelen. ‘Tjasnet styling…’. Een strategie, scenario en lot, dat de megacombinatie onder leiding van een in slaap gesuste Bouterse, tussen 2010 en het heden ook ten deel viel? Omsingelen, stroppen en nivellerend overnemen. En dan na de verkiezingen? ‘Wan puru/weri bruku gedoe’. Du no du! Men denkt echt, dat dit Volk compleet geschift is in bepaalde contreien. “Elo, omeni stem yu habi fanowdu fu tron pres…?”. ‘Yu sabi toch? Best east-/western hummer styling’. ‘We puru yu e weri…!’. Wat een gokbestendig land, toch. Men kan zich er paars aan ergeren.

– Soevereiniteit en strafrechtelijkheid. Wie was nou echt strafrechtelijk bezig in de zaak Dino Bouterse? Wie zette het land te koop? Wie wilde steeds meer geld in de ‘puti’? Waren dat de bekender internationale opsporings- en vervolgingsambtenaren of was het de veroordeelde zelf die een vacuüm creëerde binnen ons land, waarin de ‘under cover’ glad sprongen en hun operaties met nogal wat ‘poen’ in de hand opstartten. De soevereiniteit van de Republiek Suriname tot nul reducerend. Was daarvoor niet herhaaldelijk gewaarschuwd? Voor elk weldenkende, een duidelijke zaak. Wie tracht nu de ‘penaal beslechte issue’ knap uit te spinnen en een ieder te misleiden met een ‘Suriname Brand’ verhaal, met als beladen middelpunt New York? Juist ja! Lackin & Co. Om trots op te zijn. “Brand” ! “U weet wie/wat Hezbollah in de grote wereld is en doet…?”. Ook die vraag werd bevestigend beantwoord, door de ‘savant’ in focus.

– Gingen. Ze zijn er helaas niet meer. Mr Wolff en deurwaarder Hoebba verlieten deze aarde voor het eeuwige, met achterlating van alleen maar goede waarden en onuitwisbare normen.

– Laatste. Het worden de laatste dagen voor de wettelijk verplichte aanmelding van politieke partijen en eventuele combinaties die wensen deel te nemen aan de algemene- en geheime verkiezingen in de Republiek Suriname, de dato 25 Mei 2015 uitgeschreven. Een waslijst aan voorwaarden, waaraan zal moeten worden voldaan. Nog wel voor zaterdag aanstaande. V7 heeft op de maandagmorgen als allereerste de aanmelding verricht. DOE van Breeveld, viel van de eerste aanmeldingspositie op de valreep af. “Onvoorziene omstandigheden…?”.

– Voorwaarde. Eigenlijk gemeen om niet te melden, wat Santokhi exact zei in Commewijne en met zoveel woorden bedoelde. Inderdaad, zal Alcoa met werkmaatschappij Suralco de biezen pakken en waarschijnlijk ook nog direct na de verkiezingen van het jaar 2015. Tenzij de regering Bouterse of de opvolging daarvan goed doet, wat men allang had moeten doen. En juist dat gedeelte, wordt door een aantal verduisteraars en criminele belanghebbenden in geparenteerde media opzettelijk verzwegen.

– Mechanisch. Uit de mega gezet en in de ABOP gesprongen. Wat een mop! Een zielig verhaaltje van de inmiddels hoogbejaarde Krolis erbij en men begrijpt exact wat er nu gaande is. Gedreven treurspel wordt opgevoerd en voorspelend…, zowat hysterisch, dat de NDP ‘zijn ding’ is en blijft? Vanzelfsprekend, als ‘krolla’ en de leiding van de NDP, vanaf 08 December 1982 en nog ietjes daarvoor, ondeelbaar aan elkaar veroordeeld geraakten. Het loslaten van Palu uit de megacombinatie, was echter geheel onvermijdelijk. Men heeft er een potje van gemaakt. Meer nog van het beleid op de natuurlijke bronnen en energie. Had men dan het grondgedoe er ook nog bij gehad, dan was een niet te herstellen nationale ramp compleet geweest. ‘Palu palu mi patron…, go na Abop go sidon…’. Brunswijk krijgt wat verlopen adel er gratis en voor niets bij. Kan leuk worden met al die eigengereide vogels op een stokje. Anton Paal voorop de Coroniaanse tandem.

– Alesie. Er wordt een schuit met rijst geladen. Maar niet voor een ieder is dat ‘hoezeeeeh!’. Nemen gevoeglijk aan, dat de rijst bij vooruitbetaling is volprezen en dat de geschiedenis zich ook in de Petro Caribe, niet heeft ingenesteld. ‘We bai, ma wi Venezolano ne pai!

– ‘Overnight demo’. Een opgeklopte demonstratie in Paramaribo, waarbij de ambassade van Venezuela leidend betrokken was/is? Hoe dan? Nicolas Maduro maakt staatsgevaarlijke ruzie met Barack Obama en het zaakje wordt op microniveau, onder het wakend oog van Simon Bolivar aan het kerkplein uitgevochten? Daarvoor zetten noeste Surinamers, dat borstbeeld van de Zuid-Amerikaanse bevrijder, exact 60 jaren geleden in koloniale dagen, echt niet neer in onze hoofdstad. Als men maar niet denkt, dat Paramaribo meedoet aan de hedendaags ernstig bizarre Venezolaanse ouverturen. We hebben wel wat anders te doen op 25 Mei 2015 dan solidair te zijn/worden met de mensenrechtenschenders in Caracas – Venezuela! Wie vandaag de dag wel solidariteit verdienen, zijn de miljoenen Brazilianen die voor ‘dag en dauw’ en dus ‘overnight’ werden opgelicht, door corrupte politici in de Petrobras-schandalen. Intussen wil de Unasur-club lucht gunnen aan Nicolas Maduro en verzoekt Washington DC om de strafsancties tegen Caracas op te heffen. Wat is daarvan nu nog het nut?

– Malhoe. Maar hoe dan…, is de ster zo vervaagd. Zo dof geraakt, dat Robby Malhoe de kandidatenlijst voor Saramacca niet haalde. Inderdaad Hollywood-styling of was het Bollywood-brand. Hij komt niet aan de bak, weet één aan de NDP geparenteerde ochtendedities te melden. ‘Sorry Rob…, it’s a no go! No next time…’.

– Bendes. Braziliaanse roversbendes lopen zwaar gewapend op ons grondgebied rond en trachtten op de ingezette rooftochten goud van derden te stelen. Desnoods met het overhoop schieten, van een hele garimpeiro-vestiging. Maar deze keer ging het goed mis. Een rover werd in een schietpartij dodelijk geraakt en kon worden afgevoerd. Naar het mortuarium. Opsporingseenheden, maken intussen jacht op de rest van deze bende.

– Oplossing. Ontlasting van de brug tussen de Meerzorg en Beekhuizen? Pontjes instellen en een particulier bedrijf daarvoor oprichten. Boothouders daar aandelen in verkopen en de noodlijdende/geldverslindende SMS geheel aankant houden, wil men onvoorwaardelijk succes hebben…, zoals met de pontjes over ‘het IJ’ achter Centraal Station Amsterdam. Zie de video. Pontjes styling, ‘beta’! https://vimeo.com/64705782

– Verlies. Het hoofdbestuur van de VHP kreeg in een schrijven te lezen, dat adviesraadslid Aanand Ramdjielal, het lidmaatschap van de partij per maandag 16 maart 2015 heeft opgezegd. Ramdjielal zegt in het schrijven, dat hij wel moet bedanken als lid van de partij. Ook wenst de afvallige, de VHP succes toe. Ramdjielal verloor op de maandag een rechtsgeding, dat hij tegen de VHP had aangespannen ter zake interne bevoegdheden van bestuursorganen.

– Frustra. De tuchtcommissie van de Franse voetbalbond LFP gaat Zlatan Ibrahimovics tirade over de scheidsrechters in Frankrijk onder de loep nemen. “In vijftien jaar heb ik nog geen goede scheidsrechter gezien in dit kloteland”, sneerde de spits van Paris Saint-Germain na de 3-2 nederlaag bij Bordeaux. Ibrahimovic liet ook nog optekenen dat Frankrijk PSG niet verdient. De Franse minister van sport, Patrick Kanner, eiste op Twitter excuses van de Zweed en die kwamen er ook. “Mijn commentaar was niet gericht tegen Frankrijk of het Franse volk”, zei Ibrahimovic. “Het ging over voetbal. De nederlaag accepteer ik, maar ik accepteer het niet als de scheidsrechter de regels niet volgt. Maar mijn excuses aan de mensen die zich aangesproken voelden of het verkeerd hebben opgevat”. De nederlaag betekende voor Paris Saint-Germain duur puntenverlies in de strijd om de Franse landstitel. De boosheid van Ibrahimovic werd ingegeven door arbiter Lionel Jaffredo, die verzuimde een vrije trap toe te kennen toen Bordeaux-doelman Cédric Carrasso een bewuste terugspeelbal met de handen oppakte. Woensdag had Ibrahimovic ook al geen goed woord over voor de nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, die hem een omstreden rode kaart gaf in het Champions League-duel met Chelsea. “Ik wist niet of ik moest huilen of dat ik moest lachen. Toen ik de rode kaart zag, dacht ik: hij weet niet wat hij doet”, aldus de Zweed.

Justitia Pietas Fides MMDCCXIII

More
articles