“Bun Funderi: Een goed initiatief, een goed….!”

“Een goed initiatief, een goed fundament!” Dat zegt minister Michel Blokland van Volksgezondheid over het project ‘Bun Funderi’, dat woensdag jongstleden op de polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Koewarasan is gelanceerd. Bun Funderi is een project vanuit het Kabinet van de First Lady, dat als doel heeft de ontwikkeling van een kind al op heel jonge leeftijd ter hand te nemen. Presidents-vrouw Ingrid Bouterse, was als speciale gast betrokken bij de proeffase van het project.
Volgens de minister, kan zonder een goed fundament geen behoorlijk gebouw worden neergezet. Als de ontwikkeling van een kind al op jonge leeftijd ter hand wordt genomen, legt dat een goed fundament voor de toekomst.
Die voorsprong willen de uitvoerders middels het project de kinderen dan ook bieden. Kinderen zullen samen met hun ouders intensief worden begeleid bij verschillende aspecten van onder andere de opvoeding, bijvoorbeeld: hoe om te gaan met het opgroeiende kind, de controle via de consultatiebureaus, het zich houden aan een goed vaccinatieprogramma, etc.
Blokland vindt het van belang dat de zwangere vrouw gestimuleerd wordt in de fase voor de geboorte van het kind en om vooral op tijd naar de dokter te gaan voor de nodige controles.
Het project is voor het ministerie erg belangrijk, omdat er al in in een heel vroeg stadium ervoor kan worden gezorgd dat als er iets aan de hand is met het kind, dat op tijd kan worden aangepakt. Een goede start en goede begeleiding is dus van eminent belang.
De boodschap van de minister aan de jonge ouders is dan ook duidelijk . Ze moeten zoveel als mogelijk gebruik maken van deze mogelijkheid. Met de medewerking van de ouders kunnen ziekten, die het kind op jonge leeftijd kan krijgen, ontdekt en genezen worden. Ontwikkelingsachterstanden kunnen eveneens vroeg ontdekt worden en weggewerkt worden. Dit vormt ook de basis voor het kind voor betere schoolprestaties.

More
articles