“ Liefde ontbreekt in Suriname ”

De belangrijkste factor om goed met elkaar te leven, is om elkaar lief te hebben. “Als er geen liefde voor elkaar is en geen respect, dan gaat vrede niet tot uiting komen. Wij zijn niet superieur, we kunnen van elkaar leren”, aldus pandit Nitin Jagbandhan in het kader van het Holi- Phagwa feest.

Bij Phagwa is het belangrijk, dat het negatieve wordt weggewerkt door het positieve, om een nieuw jaar in te gaan. De verschillende kleuren gaan gepaard met de diverse etnische groepen. “Als we samen bundelen, kunnen wij als één volk werken aan de opbouw van Suriname”, zegt Jagbandhan. Hij zegt ook dat niet alleen hindoes deze dag gaan vieren, maar dat wij met zijn allen betrokken worden bij deze feestelijke plechtigheid.
Jagbandhan wilde zijn politieke kleur niet prijs geven. Wat hij wel naar voren brengt, is dat het lijkt alsof het niet goed gaat in het land, met de stijgende dollarkoers en de reserves die aan het verminderen zijn. Hij spreekt de hoop uit dat de Centrale Bank van Suriname zich er nu gericht op gaat focussen om de reserves weer op te bouwen. Elk jaar op deze dag gaan de hindoes naar het bedevaartsoord te Weg naar Zee, dat enkele weken terug met een grote watersnood te kampen had. Er zijn, volgens Jagbandhan, meerdere plekken om hun goden te aanbidden, maar traditiegetrouw gaat men naar Weg naar Zee. Hij vindt het erg, dat de hindoes dit jaar elders zullen moeten gaan op Phagwadag. Hij wijst erop, dat de regeringen nalatig zijn geweest, omdat het damprobleem al jaren speelt. Hij hoopt dat de autoriteiten dit probleem zo snel mogelijk oplossen, zodat het tot het verleden kan toebehoren. Zijn boodschap aan de gemeenschap is om in harmonie te blijven leven. Thans moeten alle mensen respect tonen op de Phagwa-dag en niet een ieder zomaar insmeren met kleursel, maar dit eerst aan de persoon vragen. Ook moeten de mensen zich niet laten besprenkelen met smeerolie en verf, zoals sommigen het doen. “Laat het liever blijven bij poeder en kleursel”.
In het kader van deze dag heeft ook de minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, een Phagwa- boodschap gericht aan de gemeenschap, welke terug gevonden kan worden op pagina 14.

door Kimberley Fräser

More
articles