KPS zoekt internationale steun in zaak Pocorni

Geheel volgens verwachting heeft het Korps Politie Suriname (KPS), hulp ingeroepen van buitenlandse partnerorganisaties in het onderzoek naar aanleiding van de liquidatie van Marchano Pocorni, zondagochtend in een bar-dancing in het noorden van Paramaribo. Er is ondermeer contact gemaakt en informatie uitgewisseld met Nederland en de buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Politie Commissaris Agnes Daniël, tweede in de hiërarchie van het KPS, zei gisteren tijdens een persconferentie op het Bureau Nieuwe Haven dat er contact is gemaakt met de korpsen in de omliggende buurlanden en Europa.
Pocorni stond jarenlang bij de Nederlands justitie te boek als een gevierde crimineel en zou in oktober 2012 zelfs één van de verdachten zijn in de liquidatie voor een hotel in Antwerpen van Najeb Bouhbouh, een Amsterdamse onderwereldfiguur. Die moord was slechts een van de meer dan twintig in een reeks liquidaties van Amsterdamse criminelen over en weer. Het zou zijn begonnen in een drugsconflict tussen twee organisaties en het einde van de liquidatieoorlog is nog lang niet in zicht. De Nederlandse autoriteiten hebben er geen greep op kunnen krijgen. Pocorni was zelf in oktober vorig jaar, twee jaar nadat zijn naam werd genoemd in de moord op Bouhbouh, doelwit in een moordaanslag in café De Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Hij bleef ongedeerd. Twee omstanders raakten gewond.
Niet lang daarna, week hij uit naar Suriname. Daniël hield zich op de vlakte over het verleden van Pocorni. Hoewel het niet met zoveel woorden is gezegd, houden de autoriteiten er rekening mee dat de twee schutters het land al zijn ontvlucht of dat ze alsnog via de buurlanden zullen proberen te ontkomen. Mensen die in de club waren toen het schietincident zich voordeed, hebben de indruk dat de moordenaars buitenlanders zijn. De politie concentreert zich nu op het verzamelen en verwerken van een groot aantal tips uit de samenleving, terwijl inlichtingenagenten druk in de weer zijn. In de hoop dat de samenleving nog meer kan meehelpen aan de oplossing van deze zaak, heeft de politie de schokkende beelden van het schietincident vrijgegeven.
Op de videobeelden van veiligheidscamera’s, is te zien hoe twee lichtgetinte mannen nietsvermoedend de club naderen. Eenmaal binnen, loopt de eerste man in de richting van de bar, totdat hij dichter dan twee meter verwijderd is van het latere slachtoffer, dat dan aan zijn rechterhand zit en een geanimeerd gesprek voert met een andere man. De tweede schutter is dan ook al binnen, wanneer de eerste een vuistvuurwapen tevoorschijn haalt en zonder aarzelen twee keer van heel dichtbij, gericht op het hoofd van Pocorni schiet. Bij de eerste schoten, is het wapen op een afstand van minder dan een maken verwijderd van het doel. Terwijl het slachtoffer valt, vuren de moordenaars nog enkele schoten af om het werk af te maken. Er ontstaat paniek in de zaak en iedereen zoekt dekking. Voordat er duidelijkheid bestaat over wat gaande is, slaan de schutters op de vlucht, ze rennen met hun wapens in de aanslag de zaak uit en haasten zich de hoek om, vermoedelijk naar een gereedstaande auto een straat verder.
Daniël heeft de samenleving gegarandeerd dat de politie een toegewijd team aan het werk heeft gezet om deze zaak op te lossen. De politiecommissaris sprak van een “gruwelijk gebeuren”. Daniël heeft er vertrouwen in dat de verdachten zullen worden gearresteerd.

More
articles