Justitia Pietas Fides MMDCCIV

– Backtracking. Het lijkt erop dat Kensenhuis driftige pogingen onderneemt om zich aan de NDP-omarming te ontworstelen en zichzelf NPS-er te blijven noemen. Of de hoofdbesturen van de groene partij vallen voor dit ludieke spel van kat en muis, is nog maar de vraag. Het is nu eenmaal, het voldongen spring- en wipplank seizoen.

– Virus. Chicungunya, Dengue, Malaria, Japanese encephalitis…, een viertal gevaarlijke virussen dat de mens permanent kan aantasten. De drie eerste kent men in SU, maar de vierde heeft een nadere beschouwing nodig. Japanse encefalitis is een infectieziekte met neurologische verschijnselen. Ernstig korte termijn geheugenverlies. Deze aandoening komt voor in Oost-Azië. Veroorzaker is het Japanse encefalitis-virus, een flavivirus. Overdracht vindt vooral plaats door de nachtactieve mug Culex tritaeniorhyn-chus. Varkens en wilde vogels zijn het reservoir. Het Japanse encefalitis-virus komt hoofdzakelijk voor in landelijke gebieden; in stedelijke gebieden is het virus over het algemeen afwezig. Het ziektebeeld kan variëren van asymptomatisch of een griepachtig beeld tot een ernstige encefalitis met hoge koorts, convulsie, paralyse en uiteindelijk zelfs coma en sterfte. Behandeling omvat ‘supportive care’. Een doorgemaakte infectie leidt tot levenslange immuniteit. Vaccinatie tegen Japanse encefalitis is mogelijk.

– Combinatie. Een nieuwe partijcombinatie onder leiding van Dharm Mungra die bij de BVD van Dilip Sardjoe niet verder kon, heeft met zijn “Nieuwe Leeuw” een aantal geloofsgenoten weten te strikken voor toetreding tot de electorale meting op 25 Mei 2015.

– KPS. Het Korps Politie Suriname gaf bij persbriefing een aantal markante feiten door aan de getroffen samenleving. Een aantal misdrijfgevallen kwamen daarbij voor virtuele oplossing en melding aan de orde. Maar ook de langdurige vermissing van minstens tien minderjarige meisjes, baart de politie en de familieleden grote zorgen.

– ‘Geo-misdrijf’. China stuurt wapens naar de Caribbean. De kustwacht van Colombia heeft nabij de zeehaven van Cartagena een Chinees geregistreerd schip met valse manifesten geënterd en aangehouden. In het schip bevond zich een groot aantal offensieve wapens dat hoogstwaarschijnlijk in Cuba moest worden afgeleverd. Na betaling van een fikse boete, mocht eerder in de maand februari 2014, een Noord-Koreaans schip zich vanuit Panama richting Cuba voortbewegen. Dat schip had in het ruim een aantal niet gedeclareerde gevechtsvliegtuigen verborgen onder andersoortige lading.http://www.bbc.com/news/world-latin-america-26210187 http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-31723157

– ‘Code penal’. De strafwetgeving wordt binnenkort inhoudelijk begunstigd met een aantal stevig geamendeerde artikelen. Elementduiding, waarin sterk verhoogde en verzwaarde vrijheidsstraffen zijn opgenomen. Levenslang was 20 jaar. De kans bestaat…, dat deze strafmaat naar 50 jaren gevangenisstraf gaat. ‘Just to illustrate’.

– Saramacca. Duidelijk dat men zich in Saramacca niet laat ringeloren. De NDP-afdelingen en subafdelingen van de paarse partij, wensen in hun respectieve district, Desi Bouterse als voorzitter van de partij te ontvangen en persoonlijk van hem te horen, hoe verder de richting naar de algemene verkiezingen, op 25 Mei 2015, eruit zal mogen/gaan zien.

– Sranan. Rovers dringen met geweld een woning binnen te Latour. De bewoners worden gekneveld, tijdens de misdaadactie. Als de echtgenoot na vertrek van de misdaadgroep zijn vrouw wil ontlasten van aangebrachte bindmiddelen, blijkt zij te zijn overleden. Suriname is super maar dan ook super veilig.

– Van der Laan. Na herhaalde inspectie door de politie van een tent, in de buurt van het Leidseplein en het niet aanbrengen van veiligheidssluizen in het etablissement, wordt de bardancing in Amsterdam wel permanent door de burgemeester gesloten. Kan Suriname een voorbeeld aan nemen. Geen veiligheid- en antivuurwapen – sluizen? Je gaat gewoon dicht! ‘Klari tori…’.

– Saaaan! “Dus wat…, de Staat sluit me op in de gevangenis dan geven ze me geen eten?”. “Misschien willen ze dat ik het probleem alleen maar groter voor ze maak, Yongu”. “Sroto mi, dan yu no e gi mi nyan? Ma yu e nyan wel…, bigi bigi bigi fesa portie?”. “Probleem, yere!”.

– Lijk. Een in verre staat van ontbinding verkerend menselijk overschot, werd nabij de overgang, verlengde Wilhelmina – Thurkow en substation EBS, in het water van de Boomskreek opgemerkt. De buurt werd afgezet, om het forensisch onderzoek te starten en de berging prudent uit te voeren.

– Vervolg parool. De politie in Suriname heeft bij het onderzoek naar de liquidatie van de Nederlandse crimineel Marchano Pocorni informatie uitgewisseld met collega’s in de buurlanden Brazilië, Guyana en Frans-Guyana en met Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de Surinaamse politie gezegd tijdens een persconferentie in Paramaribo. Pocorni werd in de nacht van zondag op maandag in een bar-dancing in Paramaribo van dichtbij doodgeschoten. Tot nu toe is er geen spoor van de daders. Om ook vanuit de Surinaamse bevolking informatie te krijgen, gaf de politie maandag een filmpje vrij waar de liquidatie op te zien was. Dit heeft enkele reacties opgeleverd, aldus de woordvoerder. De grenzen van Suriname zijn zowel aan de oost-, west- en zuidkant lang. Ook zijn ze door de dichte jungle moeilijk begaanbaar. Het is niet makkelijk om op in- en uitgaande bezoekers te controleren. Daardoor is het mogelijk, dat de daders binnen drie tot vier uur vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana zijn gevlucht. Maar vooralsnog gaat de politie ervan uit, dat de daders nog in Suriname zijn. “Pas als we bewijs hebben dat ze hier niet meer zijn, veranderen we ons onderzoek. Maar we moeten scherp blijven en niet in een tunnelvisie geraken”. De politie wilde niet ingaan op berichten dat ooggetuigen hebben gezien, dat de daders van Marokkaanse afkomst zouden zijn. Pocorni was in oktober 2014 waarschijnlijk al doelwit, toen schutters het vuur openden in café ‘De Zon’ in Amsterdam-O. Twee mensen raakten toen gewond. Pocorni wordt gezien als een van de vermoedelijke moordenaars van Najeb Bouhbouh. Hij werd in 2012 doodgeschoten voor het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen. (Het Parool).

– Opmerkelijke crimineel. De naar Turkije ontsnapte vrouwenhandelaar Saban Baran moet in Turkije zeven jaar en negen maanden de cel in. Dat heeft de rechter in Istanbul vrijdag bepaald. De rechter acht Saban Baran schuldig aan ‘gedwongen en gewelddadig prostitueren en het leiding geven aan georganiseerde misdaad’. De advocaten van B. gaan in hoger beroep tegen de uitspraak. Baran werd in 2010 in Nederland veroordeeld tot eveneens zeven jaar en negen maanden cel. Hij had toen al de wijk genomen naar Turkije. Dat gebeurde toen hij in 2009 een week verlof kreeg om zijn kind te zien. Turkije levert geen onderdanen uit. Nederland heeft zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen. Baran stond aan het hoofd van een crimineel netwerk, dat jarenlang tientallen prostituees —schattingen van wel 120— met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen.

– Loterij. Alle loterijen op het grondgebied van Suriname geïnitieerd, zullen in het vervolg belasting moeten afdagen, berekend over inkomsten uit de gokactiviteit.

Justitia Pietas Fides MMDCCIV

More
articles