Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL), heeft vandaag een nieuwe politieke combinatie gepresenteerd, die voor een nieuwe wind wil zorgen in de Surinaamse politiek. Hoewel de naam nog niet definitief is, noemde hij de naam ‘Mega Front’ (MF), tijdens een ontmoeting met journalisten. Hij verbond zijn DNL met vijf andere partijen in deze entiteit met de ondertekening van een intentieverklaring in het partijcentrum van DNL. De medeondertekenaars zijn: Danny Mungra, voorzitter Progressieve Politieke Partij (PPP); Louis Ferdinand, voorzitter Ontwikkeling Door Eenheid (ODE); John Nasibdar, voorzitter Nieuw Suriname (NS); Japhet Dieko, voorzitter Democratische Unie Suriname (DUS); en Haynes Landveld, voorzitter Nationale Ontwikkelings Partij ( NOP). “ Wan njung winti musu wai”, aldus Mungra. De officiële proclamatie van de combinatie vindt plaats op 11 maart aanstaande.
Mungra heeft zich bij de ondertekening geprofileerd als de leider van de nieuwe combinatie. Het MF is voorstander van totale hervorming van de relatie burger-staat, gaat voor vernieuwing van Surinames bestuurssysteem en de nieuwe beweging wil kappen met het presidentieel stelsel. Volgens Mungra, neigt het huidig presidentieel stelsel van Suriname naar een vorm van dictatuur. Het MT is voornemens om bij eventuele verkiezingswinst, zich in te zetten voor onder meer: duurzame economische ontwikkeling, ondersteuning en ontwikkeling van de agrarische sector, ontwikkeling van klein en middelgroot ondernemerschap. Mocht de combinatie na de verkiezingen van 25 mei aanstaande samen met andere partijen een coalitie vormen, dan zal ook gepoogd worden deze doelen te bereiken.
De partijen zijn vastbesloten gelijkgericht samen te werken op grond van gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en solidariteit, met als hoofddoel de samenleving een betere toekomst te geven en door de mensen centraal te stellen.
De kopstukken van het MF, stellen in de verklaring onder meer vast dat het Kabinet Bouterse – Ameerali haar beloften niet is na gekomen, de sociaal- economische situatie in ons land niet rooskleurig is door een tekort aan visie en aan realiteitszin bij de huidige politieke machthebbers. Het is volgens het MF overduidelijk dat Bouterse en zijn team geen antwoord hebben op de daadwerkelijke ontwikkelingsvraagstukken van het land, hetgeen tot uiting komt in hun politiek onvermogen en eenheid, om adequaat, duurzaam en op democratische wijze, realistisch in te spelen op de noden van de Surinaamse pluriforme-, multiculturele- en multi-etnische samenleving. Nasibdar, voorzitter van NS, een van de MC-coalitiepartijen, zegt dat zijn partij al sinds 2012 niet meer actief is in de coalitie van Bouterse. Gaandeweg de rit zou hij zich hebben afgescheiden. Zijn visie, zoals die in de vandaag ondertekende intentieverklaring is opgetekend, staat haaks op de lijn die de coalitie volgt.
Het MF voelt zich sterk genoeg om minimaal 7 van de 51 zetels binnen te halen, maar hoopt tegelijkertijd 12 tot 15 zetels te veroveren, voldoende om met nadruk te kunnen meedoen in de volgende regering. De onderhandelingen om te komen tot het MF waren met elf partijen begonnen. Niet alle onderhandelaars waren zover om te ondertekenen. Maar omdat het kort dag is, hebben de partijen die alvast overeenstemming hebben bereikt, de intentie op papier gezet. Mungra zegt dat de deur wagenwijd open staat voor partnerpartijen met gelijkgerichte ideologieën.