March 3, 2015


Ken jouw basis auto onderhoud


March 3, 2015

De auto’s die wij in deze moderne tijd besturen, zijn veel complexer geworden dan die uit de jaren 60, 70 en 80. In deze moderne tijd worden steeds meer computer en elektronische componenten, siliconen chips en ingewikkelde motoren, gestopt in de auto’s. Maar toch gelden dezelfde basisprincipes voor het onderhoud van een voertuig nog steeds. Het regulier onderhoud van uw voertuig zal zorgen voor een langere levensduur van de wagen. Het leukste is dat het basisonderhoud van uw auto geen buitensporige of professionele kennis vereist van auto’s en hun systemen. Een paar simpele stappen, enkele reguliere controles, en het op tijd ingrijpen bij geconstateerde probleempjes, kan ervoor zorgen, dat uw auto jarenlang mee gaat. Deze controles maken uw auto veiliger en betrouwbaarder voor u en uw familie. Reguliere Checks Het lijkt best intimiderend, maar het basisonderhoud van uw auto is zo simpel als het openen van de motorkap en even rondneuzen in de motor. Het basis auto onderhoud start met het examineren van de carrosserie en banden van de auto. Check de banden tenminste 1 keer in de 2 weken om te kijken of ze op de juiste spanning staan. Dit moet een nauwkeurige check zijn met een bandenspanningsmeter, hiervan je hebt ook het voordeel dat je visueel kunt controleren of de banden evenredig hard genoeg en even hard zijn. Andere visuele checks waarvoor je ook geen professionele monteur hoeft te zijn: – Body- en bumperschade, deze moeten worden gecontroleerd voor verzekeringsdoeleinden – Lekkende vloeistoffen onder de auto, waaronder motorolie, powersteering- en brakefluid, transmissie en andere vloeistoffen (airconditioning kan ervoor zorgen dat er condenswater lekt onder de auto, dit is normaal) – Rook van de uitlaatpijp, behalve de normale dieselmotor uitstoot en opstartdampen – Aanblijvende waarschuwingslichtjes in het dashboard, deze moeten tijdig onderzocht worden, voordat u uw voertuig weer op de weg brengt. In de Motorkamer Natuurlijk, veel van het regelmatig onderhoud van het voertuig moet gebeuren met de motorkap open, maar dat hoeft niet te betekenen, dat je een monteur dient te zijn. De belangrijkste dingen om bij te houden en die regulier gecheckt moeten worden, zijn de volgende: – Het op pijl zijn van de motorolie – Antifreeze/ coolant niveau (probeer nooit de radiateur dop open te draaien bij een niet draaiende, hete of warme motor. Het beste is de motor eerst te laten afkoelen) – Brake en powersteeringfluid niveaus – Transmissiefluid – Belts of V-Snaren Bij het checken van de vloeistofniveaus, heeft de motor vaak genoeg reservoirs of plastiek flesjes met een maximum en minimum vullijn aan de zijkant. Zorg ervoor dat de vloeistoffen altijd boven de minimumlijn en beneden de maximumlijn zijn. Kijk goed uit voor lekkages, verouderde radiateurs en opgezwollen slangen. Deze slangen moeten altijd vervangen worden, voordat deze scheuren of losbarsten. Andere dingen waarop u zeker ook moet letten in de motorkamer: – losse kabels of buizen, – versleten of blootgestelde kabels – losse of krom zittende V-Snaren (fanbelts) Al deze zaken moet u meteen herstellen om problemen te voorkomen.Het vervangen van uw fan/ timingbelt kan ingewikkeld zijn voor de meeste autobestuurders. Dit werk kunt u liever overlaten aan een ervaren persoon of uw monteur, zodat de juiste belt correct geïnstalleerd wordt. De batterij (accu) van uw auto moet u ook goed in de gaten houden. De levensduur van de batterij hangt van de kwaliteit en het oplaadsysteem van de auto af. In een ideale situatie hoort een kwalitatief goede batterij om de 4 tot 5 jaar vervangen te worden. Als uw batterij niet behoorlijk opgeladen wordt, moet u met name de alternator laten checken. Vaak genoeg kunt u dit laten doen bij een goed gesorteerde batterijwinkel en indien de batterij defect is, kunt u die direct laten vervangen. Vervangen van de motorolie Eén van de belangrijkste dingen die u in het belang van het onderhoud van uw auto kunt doen, is het regelmatig laten vervangen van uw motorolie en oliefilter. Sommige monteurs adviseren de olie en het filter te vervangen om de 2000 tot 3000 mijl (ongeveer 3200 tot 4800 kilometer), maar u kunt gerust wat meer doorrijden. Echter moet je zeker om de 5000 mijl (ongeveer 8000 kilometer) de motorolie en het smeeroliefilter van de auto vervangen. De olie moet relatief schoon zijn, maar die zal toch wel een donkere kleur krijgen als ze eenmaal door de machine heeft gelopen. U moet regelmatig uw oliepijl checken en bijhouden als die tussen de minimum en maximum vullijnen zit. Dit is de reden waarom het altijd aanbevolen wordt een flesje motorolie bij u te hebben in geval er ineens bijgevuld zou moeten worden. Er is een ruime keus aan typen motorolie, waaruit u zou kunnen kiezen. Lichtere olie (minder dikke), zoals 5W-30 is over het algemeen voor auto’s die in koudere klimaten rijden. Terwijl zwaardere olie, zoals een 10W-40 wat meer geschikt is voor een warmer klimaat. Indien uw auto rookt of de smeerolie wegbrandt, is het niet slecht een iets zwaardere (dikkere) olie te gebruiken, in de meeste gevallen kiest men voor een synthetische olie. Andere vervangingen en onderhoud Andere belangrijke componenten en onderdelen van uw auto en de motor, die minder vaak onderhouden of zelden vervangen hoeven te worden, zijn de volgende: – Luchtfilter – De lampjes van de koplampen, richtingwijzers en remlichten – Spark plugs en kabels – Motor timing belt – Ruitenwissers Een van de belangrijkste aspecten om niet te vergeten, is het tijdig ontdekken van een ongewoon voortdurend geluid in de motor en ander ongewoon lawaai van onder de auto, dit is aanleiding naar een monteur te stappen.