Kirsten Nieuwendam verbetert records

Kirsten Nieuwendam heeft zondag haar indoor atletiekcarrière bij de University of Central Floria (UCF) in Orlando afge-sloten. Dat deed de Surinaamse atlete tijdens de Amerikaanse Conference Cham-pionships, waar ze meedeed op de vrou-wen 60m en 200m sprint en de 4x400m estafette.
Op de 60m klokte Nieuwendam een tijd van 7,465 seconden in de voorrondes.
Met deze tijd verbeterde zij haar Suri-naams nationaal record.  Haar vorige re-cord stond aan het begin van dit seizoen op 7,51 seconden. In de finale van de 60m liep Nieuwendam een tijd van 7,57 seconden en eindigde zij daarmee op de zesde plaats.
De 200m vond dertig minuten na de voorronde van de 60m plaats, waardoor de atleten niet volledig hersteld of voorbereid waren.
Nieuwendam klokte een tijd van 24,54 seconden. Zij miste samen met de ande-re favorieten op 200m finaleronde. Dit kan worden toegeschreven aan de slech-te planning van de organisatie om de voorronde van de 60m en de 200m met-een achter elkaar te laten plaatsvinden zonder dat de atleten voldoende tijd om zich te herstellen hadden gekregen.
In de finale van de 4x400m estafette be-haalde de University of Central Florida de eerste plaats. Nieuwendam liep hiermee de tweede etappe.
Nieuwendam mag aan het einde van haar indoor atletiekcarrière bij de UCF terugblikken op een periode waarin zij veel nationale records verbroken en verbeterd heeft. Haar tijd van 7.47 seconden op de 60m geldt als de achtste snelste tijd ooit gelopen door een Zuid-Ame-rikaanse atleet. Eerder dit seizoen liep Nieuwendam een tijd van 7.48 seconden, welke genoteerd werd als de negen-de snelste tijd door een Zuid-Ameri-kaanse atleet. In haar tweede jaar bij de UCF liep Nieuwendam het nieuwe en huidige Surinaamse record van 23,76 se-conden op de 200m indoor. Deze tijd geldt als de vijfde snelste tijd ooit gelo-pen door een Zuid-Amerikaanse vrouwe-lijke atleet. Haar indoortijd van 54.51 se-conden is tevensn de negende snelste tijd voor een Zuid-Amerikaanse vrouwe-lijke atleet. Letitia Vriesde staat als vijfde op de Zuid-Amerikaanse ranking indoor 400m met een tijd 53.56 seconden.
Nieuwendam heeft tijdens haar periode op de universiteit in Amerika ook deelge-nomen aan verschillende recordbreken-de estafetteploegen. Meest recent hielp ze de Distance Medley estafette team met het verbreken van twee schoolrecords.
Nu zij haar indoorcarrière heeft afgelo-pen zal Nieuwendam zich gaan richten op haar laatste outdoor seizoen bij de universiteit. Zij zal zich hierop samen met het UCF-team voorbereiden. Tijdens dit outdoor seizoen zal Nieuwendam proberen haar persoonlijke records en Surinaamse records op de 100 meter (11.60 seconden) en de 200m (23.47 seconden) te verbeteren.
De Surinaamse atlete heeft het de afge-lopen twee ook uitstekend gedaan in de klas. Vanwege haar goede schoolcijfers is zij ook in aanmerking gekomen voor heel was academische prijzen, waaronder de Dean’s List en NCAA Division 1 Academic All-American, en All-conferentie Academic awards.
De University of Central Floria (UCF) ko-mt uit op het hoogste niveau van de universiteitsatletiekkampioenschappen in Amerika, te weten de NCAA Division 1. Het atletiekseizoen eindigt in juni.

More
articles